Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
67
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
569.86 Кб
Скачать
    1. Основні режими роботи експертних систем

У роботі ЕС можна виділити два основні режими: режим придбання знань і режим рішення задачі (режим консультації або режим використання ). У режимі придбання знань спілкування з ЕС здійснює експерт (за допомогою інженера знань).

Використовуючи компонент придбання знань, експерт описує проблемну область у вигляді сукупності фактів і правил. Іншими словами, "наповнює" ЕС знаннями, які дозволяють їй самостійно вирішувати задачі з проблемної області.

Відзначимо, що цьому режиму при традиційному підході до програмування відповідають етапи: алгоритмізації, програмування і відладки, що виконуються програмістом. Таким чином, на відміну від традиційного підходу у разі ЕС розробку програм здійснює не програміст, а експерт, що не володіє програмуванням.

У режимі консультацій спілкування з ЕС здійснює кінцевий користувач, якого цікавить результат і (або) спосіб його отримання. Необхідно відзначити, що залежно від призначення ЕС користувач може:

  • не бути фахівцем в даній наочній області, і в цьому випадку він звертається до ЕС за результатом, який не уміє одержати сам;

  • бути фахівцем, і в цьому випадку він звертається до ЕС з метою прискорення отримання результату, покладаючи на ЕС рутинну роботу.

Слід зазначити, що на відміну від традиційних програм ЕС при рішенні задачі не тільки виконують наказану алгоритмом послідовність операцій, але і сама заздалегідь формує її.

Добре побудована ЕС має можливість самонавчатися на вирішуваних задачах, поповнюючи автоматично свою БЗ результатами одержаних висновків і рішень.

    1. Відмінність експертних систем від традиційних програм

Особливості ЕС, що відрізняють їх від звичайних програм, полягають в тому, що вони повинні володіти:

1. Компетентністю, а саме:

  • Досягати експертного рівня рішень (тобто в конкретній наочній області мати той же рівень професіоналізму, що і експерти-люди).

  • Бути умілою (тобто застосовувати знання ефективно і швидко, уникаючи, як і люди, непотрібних обчислень).

  • Мати адекватну працездатність (тобто здатність лише поступово знижувати якість роботи у міру наближення до меж діапазону компетентності або допустимої надійності даних).

2. Можливістю до символьних міркувань, а саме:

  • Представляти знання в символьному вигляді

  • Переформуліровать символьні знання. На жаргоні штучного інтелекту символ — це рядок знаків, відповідний змісту деякого поняття. Символи об'єднують, щоб виразити відносини між ними. Коли відносини представлені в ЕС вони називаються символьними структурами.

3. Завглибшки, а саме:

  • Працювати в наочній області, що містить важкі завдання

  • Використовувати складні правила (тобто використовувати або складні конструкції правил, або велику їх кількість)

4. Самосвідомістю, а саме:

  • Досліджувати свої міркування (тобто перевіряти їх правильність)

  • Пояснювати свої дії

Існує ще одна важлива відмінність ЕС. Якщо звичайні програми розробляються так, щоб кожного разу породжувати правильний результат, то ЕС розроблені з тим, щоб поводитися як експерти. Вони, як правило, дають правильні відповіді, але іноді, як і люди, здатні помилятися.

Традиційні програми для вирішення складних завдань, теж можуть робити помилки. Але їх дуже важко виправити, оскільки алгоритми, лежачі в їх основі, явно в них не сформульовані. Отже, помилки нелегко знайти і виправити. ЕС, подібно людям, мають потенційну можливість вчитися на своїх помилках.

Соседние файлы в папке Lec