Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursak / Билошицький / 1.1. Обєкт проектування.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
143.98 Кб
Скачать

1.2 Характеристика споживачів і вимоги щодо їх живлення

При визначенні електричних навантажень діючих або проектованих промислових підприємств необхідно враховувати режим роботи, потужність, напругу, рід струму і надійність живлення електроприймачів.

По режиму роботи електроприймачі можуть бути розділені на три групи:

- з тривалим режимом роботи;

- з повторно-короткочасним режимом роботи;

- з короткочасним режимом роботи.

Нагрівальні печі, сушильні шафи складають групу електроприймачів, що працюють в тривалому режимі з постійним або мало змінним навантаженням. Печі і сушильні шафи потужністю 14 і 32 кВт відноситься до споживачів малої і середньої потужності, живляться від напруги 380 В промисловій частоти 50Гц.

Верстати працюють тривало, але із змінним навантаженням і короткочасними відхиленнями, за час яких електродвигун не встигає охолодитися до температури навколишнього середовища, а тривалість циклів перевищує 10 хв. По потужності відносяться до споживачів малої і середньої потужності, живляться від мережі 380 В промисловій частоти 50 Гц.

Вентилятори – працюють в тривалому режимі, без відключення, від декількох годин до декількох змін підряд, з достатньо високою, незмінною або мало змінним навантаженням. Відносяться до споживачів малої і середньої потужності, живляться від мережі 380В промислової частоти.

Кран – працює в повторно короткочасному режимі з тривалістю виключення 25 %. Потужність 20 кВт, живиться від мережі 380В промислової частоти 50 Гц.

Зварювальні трансформатори – працюють в повторно-короткочасному режимі з постійними великими кидками потужності, потужність 20 кВА, живляться від мережі 380 В промисловій частоти 50 Гц.

1.3. Нормативно-технічна документація проектування електропостачання

Наявність повної і якісної нормативно-технічної документації (НТД) в електроустановках є важливою передумовою по організації і підтримці належного рівня електрогосподарства. Її недооцінка загрожує небажаними наслідками.

Вся система розподільних електромереж підприємств (організацій), починаючи від ввідних пристроїв і до кінцевого пункту споживання електроенергії, повинна бути документально оформлена, а термін її життєдіяльності, починаючи від проекту і кінчаючи заміною (ліквідацією, реконструкцією і т. п.), повинен бути документально підтверджений.

Відмітною особливістю НТД в електроустановках є значна її кількість по найменуваннях і призначенні, а також постійне безперервне оновлення і коректування нормативів, вимог органів державного і відомчого нагляду, зміни і доповнення в галузевих і виробничих (експлуатаційних) інструкціях, технічних звітах, проектах і розрахункових схемах електропостачання і ін.

Крім загальних для електротехнічного персоналу підприємства (організації) НТД, кожна категорія працівників в електроустановках має свої нормативи, виробничі, посадові і місцеві (експлуатаційні) інструкції, аж до методичних вказівок

органів енергонагляду і рекомендацій енергозабезпечуючих організацій.

На рис. 1.1 приведений необхідний для кожного споживача електроенергії перелік технічної документації в електроустановках, регламентований діючими нормами і правилами.

Цей рисунок може бути доповнений наступними поясненнями норм і правил роботи в електроустановках.

На генеральний план (п. 1 на рис. 1.1) повинні бути нанесені будівлі, споруди і підземні електротехнічні комунікації.

Технічні паспорти (п. 2) повинні бути на все основне електрообладнання, а сертифікати (п. 5) – лише на устаткування і матеріали, що підлягають сертифікації.

Акт розмежування по майновій (балансової) приналежності і експлуатаційній відповідальності (п. 3) складається між енергозабезпечуючою організацією і споживачем електричної енергії. В Акті указується межа приналежності і відповідальності між обома сторонами. В цей Акт розмежування повинні бути внесені всі субспоживачі електроенергії. Акт розмежування складається у трьох екземплярах, один з яких призначений для підприємства електромереж, від яких харчується споживач, інший - для споживача, і третій екземпляр передається в енергозбут.

Рис. 1.1. Проектно-технічна документація

Проектно-технічна документація, вказана в п. 4, повинна бути затверджена в установленому порядку і злагоджена з енергозабезпечуючою організацією і органами технагляду.

Для споживачів, що мають просту і наочну схему електропостачання, достатньо замість проекту мати однолінійну розрахункову схему електропостачання. На цій схемі повинен бути підпис відповідального за електрогосподарство, особливо якщо в процесі експлуатації електроустановки в неї внесені зміни.

Соседние файлы в папке Билошицький