Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програмування.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

40.Глобальна мережа інтернет та її призначення.

Інтерне́т (від англ. Internet) — всесвітня система взаємосполучених комп'ютерних мереж, що базуються на комплекті Інтернет-протоколів. Інтернет також називають мережею мереж. Інтернет складається з мільйонів локальних і глобальних приватних, публічних, академічних, ділових і урядових мереж, пов'язаних між собою з використанням різноманітних дротових, оптичних і бездротових технологій. Інтернет становить фізичну основу для розміщення величезної кількості інформаційних ресурсів і послуг, таких як взаємопов'язані гіпертекстові документи Всесвітньої павутини (World Wide Web — WWW) та електронна пошта.

Призначення

Спочатку, основним призначенням Інтернету був пошук інформацією мережі. Якщо раніше мережу використовувалася як середовища передачі файлів і повідомлень електронної пошти, то сьогодні вирішуються складніші завдання розподіленого доступу до ресурсів. Близько трьох років тому було створено оболонки, підтримують функції мережевого пошуку і доступу до розподіленим інформаційних ресурсів, електронним архівам.

Internet, який був колись виключно дослідницьким і навчальним групам, інтереси сягали до доступу досуперкомпьютерам, стає дедалі популярною діловому світі.

Компанії спокушають швидкість, дешева глобальна зв'язок, зручність щодо спільних робіт, доступні програми, унікальна база даних мережі Internet. Вони розглядають глобальну мережу як доповнення до своїх власних локальних мереж.

При низьку вартість послуг (часто це тільки фіксована щомісячна Плата використовувані лінії чи телефон) користувачі можуть одержати доступом до комерційним і некомерційним інформаційним службам США, Канади, Австралії та багатьох країн Європи. У архівах вільного доступу мережі Internet можна знайти інформацію практично з усіх галузей людської діяльності, починаючи з наукових відкриттів до прогнозу погоди і наступного дня.

З іншого боку, Internet надає унікальні можливості дешевої, надійної і конфіденційної глобальної зв'язку з всьому світу. Це виявляється дуже зручним для фірм мають своїх філій у світі, транснаціональних корпорацій і структур управління. Зазвичай, використання інфраструктури Internet для міжнародного телефонного зв'язку обходиться набагато дешевше прямий комп'ютерної зв'язку через супутниковий канал чи черезтелефон[4].

41.Засоби для роботи з інтернет.Понятят браузера.

Користувачі вузлів (комп'ютерів мережі Інтернет), що входять до складу WWW, спілкуються між собою на основі протоколу HTTP (Hyper Text Transfer Protocol). Цей протокол задає правила спілкування між програмою перегляду Web-сторінок і WWW-сервером, які вкладаються в схему "запит - відповідь". Вказуючи доменну адресу сервера і вид протоколу (HTTP), ми тим самим даємо запит певну послугу: знайти на сервері в потрібному місці потрібний нам HTML-документ. У простому випадку програма перегляду Web-сторінок вимагає якийсь документ, і сервер його видає. Таким чином, щоб просмот-реть потрібну вам Web-сторінку, ви повинні в адресному, поле програми перегляду Web-сторінок написати необхідну адресу (наприклад, http://www.rambler.ru) і натиснути на клавіатурі клавішу .  Браузери - програми перегляду Web-сторінок  Основне завдання програми-браузера (англ. browse [brauz] - перегорнути, прогледіти, переглянути) - відкрити за вказаною адресою Web-сторінку. Але сучасні браузери мають значно ширші можливості й дозволяють працювати не тільки зі службою WWW, але і з електронною поштою, телеконференції та іншими службами Інтернет. Таких служб досить багато - це і віддалений доступ (Telnet), і передача файлів (FTP), і багато іншого. Браузер (англ. browser МФА: [ˈbraʊ̯zɚ] бра́узер — переглядач), також броузер[1]оглядач(веб-)переглядач —програмне забезпечення для комп'ютера або іншого електронного пристрою, як правило, під'єднаного до Інтернету, що дає можливість користувачеві взаємодіяти з текстом, малюнками або іншою інформацією на гіпертекстовій веб-сторінці. Тексти та малюнки можуть містити посилання на інші веб-сторінки, розташовані на тому ж веб-сайті або на інших веб-сайтах. Веб-переглядач з допомогою посилань дозволяє користувачеві швидко та просто отримувати інформацію, розміщену на багатьох веб-сторінках.