Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практ Каплун.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

Кафедра комп’ютерних систем та мереж

ЗВІТ

з дослідницької практики

Студента 6 курсу групи СІм-61

Спеціальності 8.05010201

«Комп’ютерні системи та мережі»

Каплуна Дмитра Ігоровича

Керівник від бази практики:

_____________________________

_____________________________

Керівник практики від ТНТУ:

_____________________________

_____________________________

м. Тернопіль - 2014

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………3

1. КОРОТКИЙ ОПИС БАЗИ ПРАКТИКИ………………………………………..4

2. ХАРАКТЕРИСТИКА ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ……………………………...5

3. КРИТИЧНИЙ АНАЛІЗ ІСНУЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ РЕЗЕРВУВАННЯ ДАНИХ……………………………………………………………………………..7

4. АНАЛІЗ ІСНУЮЧИХ СИСТЕМ РЕЗЕРВУВАННЯ ДАНИХ……………….10

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………….15

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………………16

ВСТУП

Практика є складовою частиною професійної підготовки фахівців за освітньо кваліфікаційним рівнем «магістр». Відповідно до навчального плану, дослідницька практика проводиться у 12 семестрі тривалістю чотири тижні. Під час цієї практики поглиблюються та закріплюються теоретичні знання я зі спеціальних, так і загальних дисциплін, проводяться збір матеріалу та дослідження за тематикою дипломнннооої роботи.

В даному звіті розглядаються загальні питання організації, проведення та підведення підсумків практики магістрів спеціальності 8.05010201 «Комп’ютерні системи та мережі» за професійним спрямуванням 8.050102 «Компютерна інженерія». Програма складена у відповідності з діючим положенням «Про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України» від 8.04.93 р., розробленим Міністерством освіти і науки України, та на основі програм спеціальних курсів для закріплення теоретичних знань і здобуття практичних навиків роботи за фахом.

1. Короткий опис бази практики

Тернопільське об'єднання "Текстерно" було засноване в 1968 р. як виробничий комплекс з повним технологічним циклом переробки бавовни-волокна в готові тканини. Комплекс займає площу в 220 000 кв. м. і складається з трьох фабрик - прядильної, ткацької і обробної.

У 2005 р. на підприємстві проведена повна реконструкція і технічне переозброєння виробничих потужностей сучасним високотехнологічним устаткуванням провідних машинобудівних фірм Європи.

Відтоді виробництво високоякісної тканини з 100% бавовни з різними видами обробки збільшилося до 7 млн. кв. м. в місяць. Один з основних конкурентоздатних показників якості тканини забезпечує пряжа (трикотажна і ткацька), якій в 2005 р. був присвоєний сертифит якості Belcoro. 2005 р. - Високий рівень якості пряжі підприємства підтверджений сертифікатом якості Вelcoro. У готовому виді тканини "Текстерно" сертифіковані за стандартом ISO 9001 (2005 р.) і відповідають іншим міжнародним стандартам, у тому числі вимогам ÖКО -ТЕХ 100 2005 р. - продукція ТМ "Текстерно" сертифікована за стандартом ISO 9001 і відповідає міжнародним стандартам, включаючи вимоги ÖКО -ТЕХ 100. З першого року свого існування підприємство займало лідируючі позиції в текстильній промисловості України. За радянських часів за успішні виробничі показники підприємство неодноразово було відмічене високими урядовими грамотами і нагородами. 1977 р. - присвоєно ім'я 60-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції. 1981 р. - орден Трудового Червоного Прапора.

Імідж успішного підприємства "Текстерно" зберегло за собою і в роки новітньої історії України, і останнім часом все упевненіше переходить в категорію європейського лідера текстилю.

Колекція тернопільських бавовняних тканин постійно експонується на національних і міжнародних виставках, у тому числі "HEIMTEXTIL" (Франкфурт, Німеччина), де вже високо оцінена фахівцями і споживачами, а також відмічена рядом нагород і призів різної номінації : 2004-2006 рр. - дипломи "За кращу якість і дизайн продукції". 2004-2006 рр. - золота медаль "Кращий вітчизняний товар року". 2005 р. - звання "Краще підприємство року" - Асамблея ділових кіл України. 2005 р. - міжнародний приз "За якість в текстильній і швацькій промисловості" - (Мадрид, Іспанія). 2005 р. - золотий знак "Управління глобальною якістю" - Клубу лідерів торгівлі (Мадрид, Іспанія). 2006 р. - міжнародний приз "Золота Європейська нагорода за якість" - (Приз нового тисячоліття) Клубу лідерів торгівлі (Париж, Франція). 2008 р. - міжнародний приз - "Золота нагорода за технологію і якість" - (Приз нового тисячоліття) Клубу лідерів торгівлі (Париж, Франція). Успішний розвиток компанії визначає ефективна виробнича і маркетингова політика, пошук нових напрямів розвитку асортименту, а головне - висока якість продукції.

2. Характеристика предметної області

Під резервним копіюванням зазвичай розуміють створення копій файлів з метою швидкого відновлення працездатності системи у разі виникнення аварійної ситуації. Ці копії зберігаються на носіях (які нерідко називають резервними) певний термін і потім перезаписуються. Таким чином, з ростом об'єму інформації число резервних носіїв збільшується відносно повільно. Резервному копіюванню, як правило, підлягають дані, що часто вимагаються користувачам. Ці дані можна визначити по тому, який період часу пройшов з дня останнього звернення до їх файлів. Для надійного захисту даних рекомендується мати по три резервні копії останніх редакцій файлів.

Резервне копіювання може бути повним, інкрементним і диференціальним. При повному копіюванні створюється копія усіх даних, що підлягають резервуванню. Недолік цієї процедури - вона вимагає багато часу і веде до великої витрати магнітної стрічки, а гідність - найвища надійність і відносно швидке відновлення інформації з однієї повної копії (оскільки для цього досить тільки одного записаного образу). Повне копіювання служить відправною точкою для інших методів.

При інкрементному копіюванні дублюються лише ті файли, які були створені або змінені після останнього повного, диференціального або інкрементного копіювання. Іншими словами, при використанні інкрементного копіювання перший запис на стрічку - це повна копія. При другому записі на стрічку поміщаються тільки ті файли, які були змінені з часу першого запису. На третьому етапі копіюються файли, модифіковані з часів другого етапу, і т. д. Це найшвидший метод копіювання, що вимагає мінімальної витрати магнітної стрічки. Проте відновлення інформації при інкрементному копіюванні найтриваліше: інформацію необхідно спочатку відновити з повної копії, а потім послідовно з усіх наступних. Проте, це найпопулярніший метод резервного копіювання, оскільки повне відновлення інформації - все-таки досить рідкісна процедура в нормально працюючій системі.

При диференціальному копіюванні дублюються тільки файли, створені або змінені з часу проведення останнього повного копіювання. І чим більше цей час, тим довше здійснюватиметься диференціальне копіювання. Іншими словами, перший запис на стрічку - це знову-таки повна копія. На наступних етапах копіюються тільки файли, які змінилися з часу проведення повного копіювання. Само копіювання в цьому випадку займає більше часу, чим інкрементне копіювання. У разі краху системи адміністраторові для відновлення даних доведеться задіювати останні повну і диференціальну копії.

Зазвичай для досягнення компромісу між тривалістю резервного копіювання даних і часом їх відновлення вибирається схема, згідно якої раз на тиждень проводиться повне копіювання і щодня, - інкрементне. Головна проблема при інкрементному і диференціальному копіюванні - це вибір критерію для перевірки факту зміни файлу. На жаль, жоден з відомих критеріїв не може повністю гарантувати цю умову.

Найпоширеніший спосіб - використання архівного атрибуту файлів (archive). При створенні або модифікуванні файлу прикладні програми автоматично виставляють цей атрибут. При резервному копіюванні він набуває колишнього значення. Тому теоретично система резервного копіювання може таким чином визначити, що файл ще не копіювався на стрічку. Але ряд прикладних програм примусово відновлює цей атрибут при роботі з файлами. Таким чином, система резервного копіювання вважатиме, що у файлу є копія на стрічці, хоча це і не так. В результаті може вийти, що файли залишаться взагалі без резервних копій. В деяких випадках можна порівнювати час останнього звернення до файлу або час його модифікації з якимсь еталонним часом, наприклад, часом попереднього копіювання. На жаль, і цей критерій не ідеальний, хоча, як правило, він ефективніший, ніж контроль за архівним атрибутом. Перевірка розміру файлу використовується ще рідше, у цього способу ще більше недоліків, чим у інших критеріїв. Звичайно, кращим варіантом був би одночасний облік декількох або усіх названих критеріїв. Але такий підхід можуть запропонувати тільки найпотужніші системи резервного копіювання.