Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Labs / lab-2 / Lab2

.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
50.05 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2.

Побудова моделі комп’ютерної мережі на основі комутатора і концентратора

Мета: навчити студентів налаштовувати віддалене підключення для налаштування мережевого обладнання Cisco за допомогою мережевої утиліти Telnet, а також навчити аналізувати зміст МАС-таблиць комутаторів.

Ключові слова: Telnet, МАС-таблиця, комутатор, концентратор, ІР-адреса.

Завдання

  1. За допомогою файлу шаблону проаналізувати роботу концентратора, а також процес виникнення колізій.

  2. За допомогою файлу шаблону проаналізувати роботу комутатора, а також процес заповнення МАС-таблиці.

  3. Створити віддалене мережеве підключення до консольного інфтефейсу налаштування комутатору та увійти у привілейований режим для перегляду параметрів пристрою, за допомогою утиліти Telnet.

  4. Проаналізувати вміст МАС-таблиці комутатору, за допомогою команди show mac-address-table та записати отримані дані.

Методичні рекомендації щодо виконання лабораторної роботи

Задача 1: Спостереження ефектів колізій в загальному середовищі.

Довідка:

У ранніх реалізаціях Ethernet, вузли були безпосередньо сполучені із загальним коаксіальним кабелем в шинній топології. Метод, що використовувався для управління доступом в цьому загальному медіа-довкіллі був Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection (CSMA/CD). У пізніших реалізаціях, концентратори замінили головну жилу коаксіального кабелю, але колізії були все ще одною з головних проблем у мережі. У цій роботі, ми дослідимо мережу з 10, PC з’єднаних з центральним концентратором, та спостерігатимемо за їх роботою, доки вони одночасно не почнуть передавати дані.

Завдання 1: Налаштування та запуск режиму моделювання.

Крок 1. Введіть у режим моделювання (simulation).

Відкрийте файл шаблон Lab_4_1.pka у папці із лабораторною роботою.

Клацніть піктограму Моделювання (simulation), щоб ввійти у режим моделювання. Два конверти на кожному з PCS з лівого боку концентратора показують: лівий ICMP запит призначений для відповідного ПК справа стоять ARP запити, що призначені для вивчення MAC адреси цільового ПК. Ми спробуємо послати ці пакети одночасно через концентратор.

Крок 2. Управляйте моделюванням.

Клацніть кнопку Auto Capture / Play. Усі п'ять запитів стикаються у концентраторі, котрий змушений відправляти широкомовний пакет із помилкою при передачі, адресований усім ПК. Ці події додані до Списку Подій (Auto Capture / Play). Продовжуйте клацання кнопки Авто Захоплюють / Гру. Подія ICMP додана Списку Подій, так, як кожен з п'яти ПК з лівого боку не отримав коректної відповіді на ARP запит, то вони знищують буферизований пакет. Після знищення останнього переходьте до наступного завдання.

Завдання 2: Дослідження результатів.

Крок 1. Визначення конкретних PDUs.

У секції Список Подій Групи Моделювань (Simulation Panel Event List), остання колонка містить кольоровий квадрат, який забезпечує доступ до детальної інформації про подію. Клацніть кольоровий квадрат в останній колонці для першої події в Hub0. Відкриється вікно інформації пакету – Simulation Panel Event List.

Крок 2. Дослідіть вміст вікна Інформації PDU.

Перша подія в Hub0 описує дію концентратору при колізії, яка відбувалася. Дослідіть інформацію PDU для подій, що залишилися, за тим же принципом і відмітьте ефекти колізії.

Крок 3. Дослідіть інші сценарії.

Виберіть Сценарій 1 (Simulation Panel Event List) в центрі знизу інтерфейсу. Ми пробуватимемо послати тільки два пакети одночасно через концентратор. Управляйте моделюванням, як викладено вище і спостерігають результати. Цей сценарій також закінчиться невдачею. Виберіть Сценарій 2 в центрі знизу інтерфейсу. Управляйте моделюванням, як викладено вище і спостерігають результати. MAC-адреса буде знайдена та ICMP запит надійде до адресата, порту ви побачите скільки зайвого трафіку буде передано мережею, а також згадайте чому це не безпечно.

Задача 2: За допомогою файлу шаблону проаналізувати роботу комутатора, а також процес заповнення МАС-таблиці.

Завдання 1: Розглянемо процеси broadcast and a known unicast.

Крок 1. Завершіть протокол Spanning Tree protocol.

Відкрийте файл шаблон Lab_4_1.pka у папці із лабораторною роботою. Завершіть протокол Spanning Tree protocol, перемикаючи між режимами Realtime і Simulation 4 рази. Усі вогні зв'язку повинні стати зеленими. Та залишайтеся у режимі Моделювання.

Крок 2. Відкрийте ARP та MAC таблиці.

Користуючись інструментом ЛУПА, відкривають таблиці ARP для ПК А і ПК B, і таблицю MAC для комутатора. Ми не зацікавлені в ARP таблиці для комутатора в цей час. Перемістіть стрілку курсору над комутатором, щоб розглядати короткий виклад портів вимикача і їх MAC адреси інтерфейсів. Відмітьте, що це не таблиця адрес, які вимикач вивчає.

Крок 3. Додайте Простий PDU, щоб свиснути (пропінгувати) з ПК А до ПК B.

Скористайтеся Add Simple PDU (закритий конверт), щоб послати єдиний пінг з ПК А до ПК B. Клацають по ПК А, джерело, а потім, клацають по ПК B, місце призначення. Дві події з'являються У Списку Подій, ICMP запит і ARP запит, щоб вивчати MAC адресу ПК B. Клацають по кольорових квадратах в колонці Інформації, щоб дослідити ці події.

Крок 4. Крок через моделювання.

Користуйтеся кнопкою Capture / Forward, щоб стежити за результуючою послідовністю пакетів. Відколи ARP таблиця ПК не має ніякого виходу для ПК B, для того, щоб завершити пінг комутатор вивчає MAC адресу ПК, і порт, до якого її сполучено, від запиту ARP. Комутатор передає ARP запити на усі порти, окрім з якого отримано запиті. Одного разу ПК отримує ARP відповідь і це може завершити пінг. Клацніть кнопку Reset Simulation.

Завдання 2: Спостерігаємо, як комутатор обробляє невідомий unicasts

Крок 1. Очищення MAC таблиці комутатора.

Клацніть по комутатору. Клацніть по вкладенні CLI. У командному рядку натискають Введення декілька разів, з’явиться Switch> . Надрукуйте enable і натисніть Введення. Це повинно змінити підказку на Switch#. Надрукуйте clear mac-address-table dynamic і натисніть Enter. Відмітьте, що таблиця MAC для вимикача, яку ви бачиди раніше, ще раз порожня. Проте, ARP таблиці ПК все ще заповнені. Закрийте вікно конфігурації вимикача.

Крок 2. Повторно посилаємо пакет.

Ви маєте все ще бути в режимі Моделювання. Ваш пінг все ще у Списку Подій. Користуйтеся кнопкою Захопити/Вперед, щоб стежити за результуючою послідовністю пакетів. Оскільки таблиці ARP заповнені, ніякі ARP запити не потрібні. Але коли пакет запиту ІСМР досягає комутатора з його порожньою MAC таблицею, тому він вважає його невідомим unicast. В цьому випадку, вимикач, як у випадку з передачею, розсилає пакет через усі порти, окрім порту я якого прийшов пакет. Коли зробите, видаліть Сценарій 0 клацанням кнопки Delete.

Завдання 3: Спостерігають поведінку вимикача в інших ситуаціях.

Крок 1. Свисніть через комутатор.

Зараз пробуйте свист з ПК E в ПК F, користуючись кнопкою Додати Простий PDU. Стежте за пакетами, щоб пробувати зрозуміти, що відбулося. Зверніть увагу, комутатор на поведінку комутатора у зв’язку із двома МАС адресами на одному з його портів.

Крок 2. Експериментуйте.

Задача 3: Створити віддалене мережеве підключення до консольного інтерфейсу налаштування комутатору та увійти у привілейований режим для перегляду параметрів пристрою, за допомогою утиліти Telnet.

Завдання 1: Користуються Протоколом Telnet, щоб Зареєструватися до Вимикача Cisco.

Крок 1: Звертаються до терміналу Windows.

Відкрийте файл шаблон Lab_4_3.pka у папці із лабораторною роботою.

Відкрийте термінал робочого столу РС.

Крок 2: Скористайтеся Telnet клієнтом, щоб мати доступ S1-central.

Пароль доступу cisco, а на привілейований режим class.

1. Виконайте команду Telnet у терміналі , telnet destination-ip-address:

C:/> telnet 172.16.254.1

Ви побачите щось подібне до рис. 1.

Рис.1. Telnet клієнт.

2. Введіть відповідний пароль та натисніть

S1-central# негайно повинно з'явитися.

Задача 4: Проаналізувати вміст МАС-таблиці комутатору, за допомогою команди show mac-address-table та записати отримані дані.

Завдання 1: Скористайтеся командою Cisco IOS show mac-address-table, щоб дослідити MAC таблицю.

Крок 1: Дослідіть MAC таблицю комутатора

.

1. Виконайте команду show mac-address-table ? <ENTER>.

2. Заповніть таблицю параметрів 1 отриманими даними.

Параметр

Опис

Таблиця параметрів 1.

Крок 2: Дослідимо динамічні записи MAC таблиці комутатора.

1. Введіть команду show mac-address-table. Вона покаже статично задані адреси, динамічно визначені та ті, що вивчаються.

2. Складіть список адрес MAC і відповідних їм портів комутатора (Таб. 2):

МАС - адреса

Порт комутатору

Таблиця 2. Відповідність адресам портів.

Крок 3: Визначення часу зберігання MAC адрес.

Введіть команду show mac-address-table aging-time та проаналізуйте результат.

Соседние файлы в папке lab-2
  • #
    05.03.2016232.96 Кб45lab2.doc
  • #
    05.03.201650.05 Кб44Lab2.docx
  • #
    05.03.201687.38 Кб51Lab2_chain.pka
  • #
    05.03.201636.45 Кб45lab_2_1.pka
  • #
    05.03.201643.39 Кб39Lab_2_2.pka
  • #
    05.03.201690.6 Кб40Lab_2_3.pka