Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Labs / lab-2 / lab2

.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
232.96 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2.

Розгляд основних технологій передачі даних на канальному рівні (Datalink layer)

Мета: навчити студентів розрізняти різні типи представлення даних для їх передачі по різними каналам обміну інформацією. Ознайомлення із структурою основних протоколів канального рівня.

Ключові слова: PPP, FrameRelay, HDLC, Ethernet, інкапсуляція.

Завдання

  1. Проаналізувати значення заголовку канального рівня у перехоплених пакетів на різних етапах передачі, з використанням технологій різного типу.

  2. Аналіз перехоплених пакетів у реальній мережі, за допомогою утиліти wireshark.

  3. Створення каналів комп’ютерних мереж.

Методичні рекомендації щодо виконання лабораторної роботи

Завдання 1. Аналіз заголовку канального рівня перехопленого пакету за передачі різного типу.

Для виконання даного завдання відкрийте файл шаблон – Lab2_chain. Тут представлено ланцюг передачі даних між двома РС, у якому використано основні на сьогодні протоколи канального рівня. Їх представлено на рис. 1

Рис. 1. Топологія завдання 1.

Також слід вказати, що маршрутизатор Brand-X – не виробництва компанії Cisco. Використовуючи команду Ping перевірте доступність РС2, для чого використайте її ІР-адресу 192.168.5.2. Дочекайтеся проходження з’єднання, згадайте чому перший запит був невдалим?

Далі переведіть програму у режим семулятору, для цього у Packet Tracer є кнопка -- , що реалізує необхідну функцію. Перед вами відкриється додаткове вікно, у яком і будуть показуватися пакети, що передаються мережею. Клік по кожному з них дозволяє перевірити його вміст, вміст його заголовків та побачити які ж саме технології використано на кожному з рівнів моделі OSI. На рис. 2 представлені основні елементи керування даного вікна.

Рис.2. Елементи керування вікна відбору пакетів.

Також інформацію про пакет можна отримати клікнувши по піктограмі пакету що йде мережею .

Проаналізуйте та запишіть у зошит значення полів заголовку канального рівня та їх тип на кожному з етапів передачі пакету мережею, при проходженні кожного з пристроїв. Результати покажіть викладачу. На рис. 3 показано приклад пакет, що йде межею. Ліва частина показує вміст фрейму на вході у пристрій, права на виході з нього. У верхній частині вікна містяться вкладення, що позволяють отримати детальну інформацію, що до перетворень у пакетах. Перша з них показує яким був фрейм, а друга після проходження пристрою.

Рис.3. Суть полів пакету, що йде мережею.

Чим відрізняються отримані дані в залежності від типу мереженого пристрою, які поля заголовку змінюються і чому?

Завдання 2. Аналіз перехоплених пакетів у реальній мережі, за допомогою утиліти wireshark.

Відкрийте, вже знайому вам за попередньою лабораторною роботою, утиліту wireshark. Самостійно оберіть інтерфейс для перехоплення пакетів. У зв’язку із тим, що на ваших РС встановлено мережеві адаптери, що працюють із Ethernet фреймами, тому їх ми і будемо досліджувати.

Відкрийте веб-браузер вашої СР, та зв’яжіться із довільним веб-сервером, наприклад google.com, перехопіть кілька пакетів та встановіть адресу канального рівня. Мова тут іде про МАС адресу пристою, вона є «вшитою» виробником мережевого обладнання у пристрій і є не змінною, але може бути легко емульована програмними засобами.

Клікніть обраний пакет у верхній області, та перегляньте його деталі у центральній. Визначте МАС адресу відправника та одержувача. Запишіть їх у зошит. Приклад показано на рис. 4. Операцію повторіть кілька разів, обґрунтуйте результат.

Рис. 4. Приклад перехоплення пакетів у мережі.

Попросіть викладача допомогти вам пере комутувати вашу РС на інший комутатор, та повторіть процес завдання 2. Визначте нові МАС адреси відправника та одержувача. Запишіть їх та порівняйте, що змінилося, що залишилося не змінним? Поясніть чому. Покажіть результати роботи викладачу.

Завдання 3. Створення каналів комп’ютерних мереж.

Це завдання командне і оцінка ставиться команді, тому група має бути поділена на три команди.

На основі топології наведеної на Рис. 5 та обладнання наявного у лабораторії вам необхідно створити комп’ютерну мережу. Налаштування маршрутизаторів, у даній лабораторній роботі проводить викладач.

Рис.5 Топологія мережі.

Як видно зі схеми топології у ній присутні такі технології: Wi/Fi, Ethernet, HDLC.

Вам необхідно встановити драйвера керування бездротового мереженого адаптера, на комп’ютер-шлюз, на нього також встановіть утиліту wireshark. Далі підключіть комп’ютер шлюх до бездротової мережі, що функціонує у аудиторії, перевірте з’єднання з Інтернетом. Якщо все гаразд переходьте до підключення інших пристроїв.

Підключіть ваш комп’ютер-шлюз до комутатору S1 (вказаного викладачем), даний комутатор підключіть до маршрутизатору R1(вказаного викладачем, порт Fa0/0). Перевірте із шлюзу доступ до використаного вами порту маршрутизатора (ping ….). Підключіть маршрутизатор R1 до R2 (вказаного викладачем) за допомогою послідовних портів (вказаних викладачем). Та знову перевірте доступність його порту зі шлюзу (ping ….). Якщо все гаразд та відбувається обмін пакетами, підключіть до порту Fa0/0 маршрутизатора R2 комутатор S2, а до нього, у свою чергу, три комп’ютери користувачів. Якщо все створено вірно то на них має бути доступ до Інтернету та має відбуватися обмін з усіма вузлами мережі.

Якщо виникли проблеми перевірте з обох кінців до яких вузлів ви маєте доступ з обох кінців (з шлюзу та з клієнтів), а до яких ні. У разі потреби на шлюзі запустіть службу маршрутизації (пуск – панель керування – адміністрування – служби – маршрутизація та віддалений доступ), або спробуйте створити мостове з’єднання між бездротовим та мереженим адаптером (це можна зробити виділивши обидва підключення та клікнуши правою кнопкою миші обрати пункт – створити міст).

Тепер у утиліті wireshark встановіть інтерфейс бездротового адаптеру для збору пакетів та перехоплюйте пакети, що йдуть до Інтернету від ваших колег на РС, перехопіть по одному логіну та паролю (від довільних сайтів, можна навіть не дійсні) з кожної РС, запишіть їх та ІР-адреси їх відправників та одержувачів.

Результати роботи продемонструйте викладачу.

Соседние файлы в папке lab-2
  • #
    05.03.2016232.96 Кб46lab2.doc
  • #
    05.03.201650.05 Кб45Lab2.docx
  • #
    05.03.201687.38 Кб51Lab2_chain.pka
  • #
    05.03.201636.45 Кб46lab_2_1.pka
  • #
    05.03.201643.39 Кб39Lab_2_2.pka
  • #
    05.03.201690.6 Кб40Lab_2_3.pka