Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

картографія

.pdf
Скачиваний:
641
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
7.03 Mб
Скачать

Божок А.П., Осауленко Л.Є., Пастух В.В.

великомасштабних карт областей України та міст, які задовольнятимуть потреби різних користувачів, наприклад, "Карта Київської області" (1:200 000), "Київ" (1:25 000), "Львів" (1:20 000).

Загострення екологічної ситуації спричинилося до появи карт нової тематики, на яких відбито стан забруднення природного середовища, в тому числі окремими радіонуклідами. Ці карти вміщено в збірці карт "Україна. Природне середовище та людина" (1993). Перед цим (у 1991 р.) була видана "Карта радиационной обстановки на территории Украины".

Певні здобутки є в картографічному висвітленні окремих питань української історії. Так, сприяють пробудженню інтересу до минулого карти "Пам'ятки Києва, знищені у XX столітті" (1991), "Стародавній Київ" (1992). Результатом історичних досліджень є атлас "Українці. Східна діаспора" (1993), присвячений українцям поза етнічною територією, розселенню їх протягом останнього сторіччя.

З кінця 80-х pp. розробляються карти з використанням космічної інформації. Прикладом є фотокарта "Крым из космоса" (1:250 000, 1991), яка поряд з традиційними відомостями відображує фізіономічні, "портретні" риси поверхні півострова, що дозволяє глибше розуміти особливості його природи та господарства. Приклад іншого використання космічної інформації дає "Карта линейных и кольцевых структур УССР" (1989), створена за результатами тематичного дешифрування космічних знімків (рис. 10.17) та ін.

Значним є внесок у розвиток української картографії представників української діаспори, яка не втрачає інтересу до історичної Батьківщини. Проявом цього є такі видання, як "Земля козаків: стародавні карти України" (Вінніпег, Манітоба, 1987), тексти якого подані англійською і українською мовами; "Історичний атлас України" англійською мовою (Торонто, Буффало, Лондон, 1987), на 25 картах якого сучасними картографічними засобами відображений шлях формування теренів країни, починаючи від грецьких колоній і скіфів,

Рис. 10. 17 Тектонічні порушення на карті, яка складена без використання (а) та з використанням (6) матеріалів космічної зйомки 240

Картографія

Київської Русі XI ст. й до наших часів. Помітний внесок у розвиток національної картографічної науки внесли вчені української діаспори. Прикладом може бути наукова діяльність В.М. Кубійоеича (1900-1985), який разом з питаннями географії, антропології і демографії займався картографуванням населення України. Серед його праць є "Атлас України і сумежних країв" (1937), "Географія українських і сумежних земель" (1938, 1943) з багатьма картами та ін.

Практично кожного року в Україні з'являються нові картографічні видання різного призначення.

10.7. Організація, сучасний стан і перспективи розвитку картографії України

Сучасний етап розвитку картографії України почався з проголошенням її державності в 1991 р. Вже 1 листопада того ж року Рада Міністрів прийняла постанову про утворення картографо-геодезичної служби, до якої віднесені підприємства, установи й організації колишньої картографо-геодезичної служби СРСР, розташовані на території України. Серед них науково-виробниче підприємство "Картографія", яке в 1994 р. відзначило 50-річчя своєї діяльності, Українське аерогеодезичне підприємство, котре має великий досвід у виконанні топографо-геодезичних робіт, Державна картографічна фабрика (найбільша в країнах СНД), виробниче об'єднання "Аероприлад". Кількість установ служби збільшилася зі створенням науково-дослідного і виробничого центру космічної інформації "Природа" та Державного картографо-геодезичного фонду України. Керівним органом є Головне управління геодезії, картографії і кадастру (Укргеодезкартографія).

Україна має власні професійні кадри, їх готують Київський топографічний технікум і Київський національний університет імені Тараса Шевченка — учбові заклади з давніми традиціями. Випусники цих закладів працюють не тільки у виробничих установах і на підприємствах, а й у системі Національної академії наук (НАН), Міністерства освіти, Міністерства охорони навколишньго середовища, Державного комітету з геології і використання надр, Міністерства оборони, у видавництвах "Вища школа", "Освіта", "Українська' енциклопедія" тощо.

Ознакою часу є поява поряд з державними комерційно орієнтованих "малих" картографічних підприємств, які оперативно відгукуються на запити життя.

Україна налагоджує тісні зв'язки з картографічними службами і вче­ ними зарубіжних держав. Вона стала членом Міжнародної картогра-

241

Божок А.П., Осауленко Л.Є., Пастух В.В.

фічної асоціації. В той же час зберігаються зв'язки і розширюється на новій основі співпраця з відповідними службами країн СНД.

Подальший розвиток картографії в Україні пов'язаний з подоланням наслідків часів існування країни в складі СРСР, коли всі картографічні роботи в країні були складовою частиною загальносоюзної програми і регламентувалися керівним органом, який знаходився за її межами. Однією з негативних рис такого становища було видання майже всіх карт і атласів України російською мовою.

Перспективи розвитку картографії в Україні пов'язані з інтенсифіка­ цією наукових досліджень загальнотеоретичного і прикладного напрям­ ків, розробкою нових видів картографічних творів, удосконаленням їхнього змісту, графічного оформлення та якості друку. Це вимагає оснащення картографічної науки і виробництва сучасними технічними засобами, винайдення досконалішої технології створення карт тощо.

Одним з конкретних завдань, які вирішуватиме вітчизняна картогра­ фія, є забезпечення держави загальногеографічними, насамперед топо­ графічними картами, постійне оновлення їх.

Необхідно також розвивати тематичну картографію, серед основних завдань якої маємо картографування природних умов і природних ресурсів надр, вод, грунтів, клімату, біосфери з метою забезпечення раціонального використання їх, екологічного становища на терені держави, процесів і явищ суспільного життя.

Ширше використання космічної інформації для підвищення якості, точності і достовірності карт, розширення їхньої тематики — ще один із напрямків подальшого розвитку картографії.

Перспективним завданням є задоволення потреб навчального про­ цесу в загальноосвітніх школах, професійно-технічних училищах, ліцеях, гімназіях. Для цього потрібно створити шкільні карти і атласи з природознавства, географії рідного краю, України і світу, з історії України і світу. Потрібні стінні карти по всіх курсах з географії, різні за тематикою глобуси тощо. Нових картографічних творів потребує й вища освіта.

Треба провести велику роботу із стандартизації географічних назв. Вона включає розробку наукових основ з методології найменування та транскрибування назв географічних об'єктів України, передачі українською мовою географічних назв зарубіжної території, назв космічних тіл тощо. Це забезпечить створення загальноукраїнського банку назв географічних об'єктів державною мовою, що позитивно позначиться на якості карт.

Розроблятимуться питання картографічної інформатики і розвиватиметься інформаційно-картографічна служба, без якої все важче буде розбиратися в постійно зростаючій кількості картографічних творів, виявляти ті з них, які потрібні для конкретної роботи тощо.

242

Картографія

Перед українськими картографами стоїть відповідальне завдання по створенню Національного атласу держави, який підтвердив би високий рівень розвитку вітчизняної картографії, її інтелектуальний потенціал і культурний рівень.

Життя підтверджує думку, вчених-картографів, що в сучасному суспільстві картографічні знання потрібні кожній людині так само, як знання з граматики й математики.

Контрольні запитання до розділу 10

1.Які аспекти вивчення історії' картографії слід розрізняти?

2.На які запитання дає відповідь історія картографії?

3.Які особливості мають картографічні твори первісного суспільства?

4.Які досягнення давньогрецьких вчених сприяли розвитку картографії?

5.Які особливості притаманні картам Давнього Світу?

6.Які особливості притаманні європейській картографії раннього середньовіччя?

7.З якими подіями пов'язаний і якими досягненнями відзначений розвиток картографії Європи кінця XV cm. початку XVI cm. ?

8.Які особливості розвитку російської картографії XV-XVї\ cm. ?

9.Якими шляхами розвивалась картографія Європи у новий час?

10.Під керівництвом яких відомств у Європі виконувалися роботи по створенню топографічних карт ?

11.Де, крім Європи, відбувалися картографічні роботи?

12.Які картографічні твори з'явилися в Росії у новий час?

13.Яку роль у розвитку картографії відіграли географічні товариства різних країн?

14.Коли сформувалося сучасне розуміння картографії?

15.Які особливості розвитку картографії новітнього часу?

16.Які чинники сприяють подальшому розвитку картографії?

17.Як довго розвивається картографування теренів України?

18.Скільки часу налічує картографія української держави?

19.Якими роботами з картографування України відзначене XVII cm. ?

20.Що відбувалося в картографуванні України в XVIII та XIX ст. ст. ?

21.Які особливості розвитку картографування України після входжен­ ня її до складу СРСР?

22.Які наукові установи України займаються картографічними роботами?

23.Які питання вирішує картографія України в на~ш час?

243

Божок А.П., Осауленко Л.Є., Пастух В.В.

Рекомендована література

Берлянт A.M. Карта — второй язык географии, -»- Москва: Просвещение, 1985. — 192 с.

Берлянт A.M. Карта рассказывает. — Москва: Просвещение, 1978. — 144 с.

Берлянт A.M. Образ пространства: карта и информация. — Москва: Мысль, 1986. — 240 с.

Картография с основами топографии. / Под ред. А.В. Гедымина. — Москва, 1973. ,4. 1. — 160 с, Ч. 2. — 248 с.

Картография с основами топографии. / Под ред. Г.Ю. Грюнбергэ. — Москва: Просвещение, 1991. — 368 с.

Картографія. Терміни та визначення. — Київ, Держстандарт України.

— ДСТУ 2757-94. — 1994. — 95 с Методические указания по компоновке тематических карт. / Сост.

И.Ю. Левицкий. — Харьков: ХГУ, 1986. — 12 с.

Салищев К.А. Картография. — Москва: Высшая школа, 1982.—-215 с. Салищев К.А. Проектирование и составление карт. — Москва:

Изд-во Московского ун-та, 1987. — 2 4 0 с.

Салищев К.А. Картоведение. — Москва: Изд-во Московского ун-та, 1990.—400 с.

Справочник по картографии. / Под ред. Е.И. Халугина. —. Москва: Недра, 1988.— 428 с.

Топографія з основами геодезії. / Під ред. А.П. Божок. — Київ: Вища школа, 1995. — 280 с.

244

Аналіз та оцінка атласу 180

Графічний

спосіб перенесення

карт 175-180

 

картографічного зображення

на

серії карт 180

 

основу 137

 

 

Ареали 73

 

 

 

 

 

 

 

 

абсолютні 73

Додаткові дані 22, 96

 

 

 

 

 

 

—.відносні 73

 

Допоміжне оснащення 22, 95

 

спосіб 73

 

Друкарська форма 149

 

Атласи 13, 20

 

-- , види 151

 

класифікація 20

 

 

 

структура 23

 

Елементи

загальногеографічних

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• карт 21

 

 

Бібліографічні покажчики 106

- тематичних карт 21

 

, класифікація 106, 107

Екстраполювання 139

 

 

Бібліографія картографічна 106

Еліпс створень 31

 

 

Блок-діаграма 12, 84

- - , елементи 31

 

— , побудова 188, 189

— головні напрямки 31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Епюра 80

 

 

 

Вибір масштабу 120

Ескіз авторський 144

 

 

— проекції 119

 

 

 

 

 

Вивчення об'єкта за картами 196

Зміст карти 22, 59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

, динаміки 202

- - , елементи 22, 59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

, просторових взаємозв'язків

— тематичної 144

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

198

 

 

 

 

 

 

 

 

Зображувальні засоби 61

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

, розміщення 197

- - , класифікація 61-62

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

, структури 198

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вивчення об'єкта картографування

Інтерполювання географічне 138

118

 

 

 

 

 

 

 

 

-лінійне 138

 

•Видання карт 114, 149-152

 

 

 

 

 

Види друку 149-150

Карта 8, 9

 

 

 

 

Визначення за

картами густоти

-, властивості 10-11

 

 

об'єктів 193

 

• - , елементи 21

 

 

 

 

 

 

довжини 190

- , зміст 22, 59, 116

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

звивистості 193

- , класифікація 15-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

об'єму 192

 

-похідна 181

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

площ 191

 

-, типи 18-19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

розчленованості 194

- , функції 173

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відбір об'єктів 100

Картографічна генералізація 9, 99

 

 

Візуальний аналіз 182, 198

- - , види 100

 

 

 

Вузлова точка 28

 

— геометрична (просторова) 103

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

— змістова 4, 139-141

 

 

 

Географічна основа 143

Картографічна модель 4, 9

 

 

 

Географічні назви 93

Картографічна проекція 9, 22, 27

 

 

Геодезична основа 25

— , класифікація 35

 

 

 

 

, елементи 25

Картографічне зображення 8,

22,

 

 

— опорна мережа 25

60

 

 

 

 

Геометричні параметри 24

Картографічне моделювання 4

 

 

 

Глобус 12, 14

 

-- , принципи 9-Ю

 

 

 

— , класифікація 21

Картографічний метод дослідження

 

 

Графік 186

 

4, 174

 

 

 

 

Графічна тріангуляція 137

-твір 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

245

Божок А.П., Осауленко Л.Є., Пастух В.В.

-

, спосіб зображення 181-182

Пантограф 164

 

Картографічні джерела 116-117,

Підготовка карти до видання 114

132-133

 

 

 

 

147-149

 

-

, види 117-118

- картографічної основи 134

Картографічні умовні знаки 9, 61

Показник картографування 60

 

 

 

, класифікація 63-64

Пояснювальні написи 93

 

 

 

Картографічні шрифти 94

Прийоми аналізу карт 180

Картографія 4

Прийоми роботи з картою 184-194

-

, галузі 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

графічні 184, 198

 

 

 

 

 

 

 

 

Картографування 6

 

 

 

 

 

 

 

графоаналітичні 189

 

 

 

 

 

 

 

-камеральне 114

 

 

 

 

 

 

 

, математико-картографічне

 

 

 

 

 

 

 

Картометрія 189

моделювання 194

Класифікація об'єктів генетична 122

Програма карти 115

-

- типологічна 122

Проектування карти 114

Компонування 22, 97

— , змісту 121

 

Координатограф 134

- - , умовних знаків 123

Коректура 115

Пропорційний циркуль 162

 

 

 

 

 

 

 

 

Просторова локалізація інформації

Легенда карти 22, 97, 125, 128

138

 

 

 

 

 

 

- - , види 128, 129, 130

 

 

 

, прийоми 138

 

 

 

Лінії нульових спотворень 34

Профіль 184

 

Логіко-математична обробка

- комплексний 184

інформації 155

-сполучений 186

Локсодромія 52

Рамка карти 54

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Макет авторський 144

— , види 54

 

-. карт з ізоколами 34

Редагування карти 115

-

компонування 131

Редакційний план 115

Масштаб 22, 26

Рівняння картографічних проекцій

-

, види 26

28

 

 

 

 

 

 

Математична основа 22, 116

Роза-діаграма 77, 187

-

, елементи 22

Розріз 186

 

Морфометрія 189

Рукописні карти 161

-тематична 190

Серії карт 13,14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Норма відбору 100

Система географічна інформаційна

 

 

 

 

 

 

 

 

160

 

 

 

 

 

 

Об'єкт картографування 59

Система координат 26

Одиниця картографування 60

— географічних

26

Оновлення карти 159

— прямокутних

26

Опис за картами 182

Сітка географічна 25

 

 

, вимоги 183

- картографічна 25, 53

 

 

Оптичне проектування 136

- координатна 25, 53

Оригінал карти складальний 1-32

- нормальна 37

 

-

видавничий 147

- прямокутних координат 53

 

 

, види 148-149

Складання карти 114, 132, 135

 

 

Орієнтування карти 54

— тематичної 143-147

Ортодромія 52

Способи досліджень 180

Оформлення карти 116

— за однією картою 180

Оцінка атласу 180

- - за серією карт 181

-

карти 175

Способи картографічного

-

серії карт 180

зображення 65

 

246

 

 

 

 

 

 

 

, ареалів 73, 90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картографія

,відмивання 89

,гіпсометричний 86

,горизонталей 85

,знаків руху 78

,ізолінійний 71, 86

,картограм 82

,картодіаграм 80

,кількісного фону 70, 91

,лінійних знаків 68, 91

,локалізованих діаграм 76

,значків 65, 87

,перспективного зображення рельєфу 88, 90

,псевдоізоліній 72

,тіньової пластики 88

,точковий 75

,фоторельєфу 90

,штрихів 88

,якісного фону 69, 90

Спотворення картографічного зображення 29

,види 29-30

,показники 31-33

Типи карт 18-19 Топономіка картографічна 112

Точки нульових спотворень 34 Транскрипція географічних назв 112

, види 112, 113

Універсальний топографічний проектор 136

Фоторепродукування 135 Фототрансформатор 136 Фототрансформування 136

Ценз відбору 100 Цифрова інформація 156

—, відтворення 156 Цифрування 153

Читання карти 174

Шкала кількісного показника 125 ,види 125, 126, 127

Штангенциркуль 135

Якість карти 175

247

Божок А.П., Осауленко Л.Є., Пастух В.В.

Зміст

Передмова

 

З

Розділ 1.

Картографія

4

1.1.

Картографія, її предмет і методи

4

1.2.

Структура картографії

5

1.3.

Зв'язки картографії з іншими науками

6

 

Контрольні запитання до розділу 1

8

Розділ 2.

Карта та інші картографічні твори

8

2.1.

Карта, її властивості

8

2.2.

Властивості карти як моделі реального світу

10

2.3.

Атласи, глобуси та інші картографічні твори

12

2.4.Значення карт та інших картографічних творів для

 

науки і практики

13

 

Контрольні запитання до розділу 2

15

Розділ 3.

Класифікація карт та інших картографічних творів.

 

Елементи карт і атласів

15

3.1.Принципи класифікації карт та інших картографічних

 

творів

15

3.2.

Класифікація карт

16

3.3.

Класифікація атласів і глобусів

20

3.4.

Елементи карт, складові атласів

22

 

Контрольні запитання до розділу 3

24

Розділ 4.

Математична основа картографічних творів

24

4.1.Математична основа карт, її призначення,

 

елементи

24

4.2.

Геодезична основа картографічних творів

25

4.3.

Масштаб картографічних творів

26

4.4.

Математична основа глобусів

27

4.5.

Картографічні проекції карт

27

4.6.

Спотворення картографічного зображення

29

4.7.

Класифікація картографічних проекцій

35

4.8.Особливості створення та властивості основних

картографічних проекцій

40

4.9.Проекції карт світу, півкуль, материків, океанів,

держав

47

4.10.Зображення ортодромії і локсодромії в деяких

проекціях

52

Картографія

4.11.Координатні сітки географічних карт, рамки карт,

 

орієнтування картографічного зображення

53

4.12.

Визначення проекцій

55

 

Контрольні запитання до розділу 4

58

Розділ 5.

Зміст карт, допоміжне оснащення та додаткові

 

дані

59

5.1.

Зміст карти, його елементи

59

5.2.Картографічні умовні знаки і зображувальні

засоби

60

5.3.Способи картографічного зображення об'єктів на

 

тематичних картах

65

5.4.

Способи зображення рель'єфу

85

5.5.Поєднання різних способів картографічного

 

зображення на одній карті

91

5.6.

Написи на картах. Картографічні шрифти

93

5.7.

Допоміжне оснащення і додаткові дані карт

^95

5.8.

Поняття про компонування карт

97

 

Контрольні запитання до розділу 5

97

Розділ 6.

Картографічна генералізація

99

6.1.

Картографічна генералізація, її фактори

99

6.2.

Види генералізаціії та шляхи її здійснення

100

 

Контрольні запитання до розділу 6 *

105

Розділ 7.

Картографічна інформація. Державні стандарти

 

картографічних термінів та визначень.

 

 

Картографічна топоніміка

105

7.1.Картографічна служба інформації. Картографічна

 

бібліографія

105

7.2.'

Картосховища та інші центри накопичення

 

 

картографічних джерел

109

7.3.Стандартизація термінів і визначень з

 

картографії

ПО

7.4.

Картографічна топоніміка

111

 

Контрольні запитання до розділу 7

113

Розділ 8.

Проектування, складання та видання карт

114

8.1.Методи створення карт. Етапи камерального

 

виготовлення карт

114

8.2.

Проектування карти

115

8.3.Картографічні джерела. Вивчення об'єкта

картографування

117

248

249

 

Божок Д.П., Осауленко Л.Є., Пастух В.В.

8.4.Вибір картографічної проекції, обгрунтування

головного масштабу карти

119

8.5.Проектування змісту карти, принципи його

 

генералізацііії

121

8.6.

Розробка оформлення карти

123

8.7.

Розробка компонування карти

131

8.8.

Складання карти. Підготовчі роботи

132

8.9.Перенесення зображення з картографічних джерел на складальний оригінал. Просторова локалізація

інформації

135

8.10.Картографічна генералізація під час складання карт.

Оформлення складального оригіналу

139

8.11. Особливості складання тематичних карт

143

8.12.Підготовка карт до видання. Поняття про

друкування карт

147

8.13.Поняття про механізацію і автоматизацію

 

картоскладальних робіт

152

8.14.

Поняття про оновлення карт

159

8.15.

Виготовлення рукописних карт

161

 

Контрольні запитання до розділу 8

171

Розділ 9.

Застосування картографічних творів в науковій і

 

практичній роботі

172

9.1.Карта як засіб пізнання дійсності. Картографічний

 

метод дослідження

172

9.2.

Аналіз та оцінка карт

175

9.3.Прийоми і способи картографічних досліджень 180

9.4.Вивчення за картами розміщення, структури, взаємозв'язків і динаміки об'єктів та прогнозування

 

їх розвитку

196

9.5.

Оцінка надійності досліджень за картами

206

 

Контрольні запитання до розділу 9

210

Розділ 10.

Короткий історичний нарис розвитку

 

 

картографії

211

10.1.

Особливості вивчення історії картографії

10.2.Зародження картографії. Картографія

 

Давнього світу

211

10.3.

Картографія

в епоху середньовіччя

215

10.4.

Картографія

нового часу

220

10.5.Картографія новітнього часу. Чинники її

 

подальшого розвитку

225

10.6.

Картографія України

230

10.7.

Організація, сучасний стан і перспективи розвитку

Картографія

 

картографії України

241

Контрольні запитання до розділу 10. 243

Рекомендована література

244

Предметний покажчик

245

Зміст

248

250