Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1.docx
Скачиваний:
72
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
39.89 Кб
Скачать

Лекція № 1 вступ до спортивної метрології. Основи теорії вимірювань

1.1. Предмет спортивна метрологія

Термін „метрологія” у перекладі з давньогрецької мови означає „наука про вимірювання” (metro – вимірюю, logos – вчення).

Метрологія – це наука про вимірювання, методи і засоби, що забезпечують їх однаковість і точність. Спортивна метрологія – це наука про вимірювання та контроль у фізичному вихованні та спорті.

Фахівці-метрологи основну увагу зосереджують на проблемах єдності і точності вимірювань фізичних величин. До них відносяться: довжина, маса, час, температура, сила електричного струму, сила світла і кількість речовини.

У фізичному вихованні та спорті деякі з цих величин (час, маса, довжина, сила) також підлягають виміру. Однак фахівців нашої галузі цікавлять педагогічні, психологічні, соціальні, біологічні показники, які за змістом не можна назвати фізичними. Тому виникла необхідність розробки спеціальних вимірів, результати яких усебічно характеризують підготовленість фізкультурників і спортсменів.

Спортивна метрологія– це наука, у якій викладаються загальні „керівні” методологічні і методичні основи і положення контролю в спорті, вона складова і засіб спортивної педагогіки. Можна говорити про спортивну метрологію як наукову дисципліну, у рамках якої розробляються принципи, підходи, методи. Також, можна говорити про спортивну метрологію як педагогічний засіб, тобто про застосування спортивної метрології в практичній підготовці тих що займаються. Можна говорити про спортивну метрологію як педагогічну дисципліну, тобто про курс, який викладається студентам фізкультурних вузів і який містить відомості з наукової дисципліни, що, як передбачається, у першу чергу потрібні для використання її як деяких загальних основ контролю в практиці спорту.

Предметом спортивної метрологіїє комплексний контроль у фізичному вихованні та спорті і використання його результатів у плануванні підготовки спортсменів і регламентації діяльності людей, що займаються фізичними вправами.

Завдання спортивної метрології такі:

  • розробка теорії та практики вимірювань (технології, шкал, точності та ін.);

  • визначення основних положень теорії тестів (інформативності, надійності, стабільності, узгодженості, еквівалентності);

  • розробка теорії оцінок і визначення нормативних оцінок рухової діяльності людини;

  • визначення найбільш доцільних статистичних методів обробки результатів вимірювань моторики людини;

  • розробка рекомендації щодо комп’ютерної обробки даних моторики людини;

  • визначення метрологічних основ розвитку рухових і психомоторних здібностей спортсменів;

  • розробка метрологічних основ розвитку морфології людини;

  • визначення метрологічного забезпечення функціональної підготовки спортсменів;

  • визначення метрологічного забезпечення відбору в спорті;

  • розробка метрологічних основ контролю змагальної діяльності спортсменів;

  • визначення особливості метрологічного контролю технічної підготовленості спортсменів;

  • розгляд базових положень контролю за тренувальними і змагальними навантаженнями;

  • визначення і розробка технічних засобів контролю в спорті;

  • розробка технології метрології прогнозу в спорті;

  • визначення метрологічного забезпечення рухової підготовки різних верств населення.

Спортивні виміри потрібні не тільки на змаганнях, але й на тренувальних заняттях. Це виміри характеристики тіла, тілорухів і рухів, фізіологічних і психологічних характеристик.

Виміри можна проводити з використанням досить складних приладів і пристроїв, але в багатьох випадках можна обмежитися порівняно простими вимірювальними приладами і пристосуваннями, а часом і обійтися виміром власним тілом і візуальними оцінками.

Вимір – це порівняння досліджувальної ознаки обʼєкта з прийнятим за зразок обʼєктом, що володіє аналогічною ознакою одиничної величини.

Виміри у фізичному вихованні і спорті дозволяють порівнювати цікавлячі нас ознаки різних індивідів, дозволяють порівнювати ті самі ознаки того самого індивіда через певний проміжкок часу, що дає можливість простежити динаміку цієї ознаки, хід її розвитку. Такий контроль необхідний для управління процесом підготовки у фізичному вихованні і спорті, а також для вироблення норм і орієнтирів, „моделей спортсменів”. Виміри – основа кількісного аналізу рухової активності, стану індивіда, його актуальних і потенційних рухових можливостей, а значить – контролю в цій області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]