Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 ел розв..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
725.5 Кб
Скачать

3. Принцип вимірювання питомого електричного опору.

Типи зондів, які застосовуються

Методи електричного каротажу, засновані на диференціації гірських порід попитомому електричному опору ПЕО, називають методами опору. Їх реалізують за допомогою вимірювальних установок – зондів. Існують зонди, нефокусуючі і фокусуючі. Електричний каротаж нефокусуючими зондами отримав назву позірного (умовного) опору (ПО). Зазвичай зонди ПО трьохелектродні. Четвертий електрод заземляють на поверхні. Два електроди, що позначаються буквами А і В, сполучають з генератором струму, два інших - М і N – включають на вхід вимірника різниці потенціалів. Іноді в свердловину поміщають всі чотири електроди або тільки два А і М. Електроди А і В живляться змінним струмом низької частоти, що дозволяє виключити вплив на вимірюваний сигнал постійних або слабо змінних потенціалів електрохімічного походження. Оскільки діапазон частот, вживаних в методі ПО, як і в інших електричних методах, не перевищує декількох сотень герц, теорія методу базується на законах постійного струму.

Існують наступні модифікації методу ПО: вертикальна профілізація одиночними зондами, бічне каротажне зондування, мікрозондування, резистивиметрія. Дві перші модифікації можна називати макро-, дві останні мікромодифікаціями. Умовно до макромодифікацій методу ПО відносять так само струмовий каротаж.

Не дивлячись на те, що зонди ПО складаються всього з 3-х електродів, для вимірювання ПО при каротажу використовують зонди різних типів і розмірів. Серед них виділяють зонди двох основних типів: градієнт-зонди і потенціал-зонди.

Ті з електродів, які мають одне і те ж призначення, ми називатимемо парними. Так, парними є живлячі або струмові електроди А і В та вимірні, вони ж приймальні, М і N.

Градієнт-зондами називають зонди, у яких відстань між парними електродами М і Nчи А і В мала порівняно з відстаннючи. Розміром градієнт-зонда є відстань, де О – середина між парними електродами, точка запису. Від величинизалежить глибина досліджень, яка тим більша, чим більший розмір зонда. Градієнт зонд, у якого зближені парні електроди розташовані під непарним електродом, називаютьпослідовним або підошовним градієнт-зондом(рис.5.1,а). При розташуванні зближених парних електродів над непарним зонд називаютьоберненим чи покрівельним градієнт-зондом(рис.5.1,б). Градієнт-зонд, у якого відстань між парними електродаминескінченно мала, зветьсяідеальним градієнт-зондом. Позірний опір за таким зондом можна записати у вигляді:

, (5.17)

де Е– складова за віссюнапруженість електричного поля у точці О чи градієнт-потенціал із зворотнім знаком.

Рис.5.1. Позначення зондів: а – градієнт-зонди, б - потенціал-зонди;

1 – однополюсний зонд, 2 – двополюсний зонд, 3 – струмові електроди, 4 – вимірні електроди М і N, 5 - точка запису позірного опору (ПО), 6 – точка запису свердловинних потенціалів (ПС).

Потенціал-зондами називають зонди, у яких відстань мала порівняно з відстанню між парними електродами. При цьому потенціал електродаNневеликий і зменшується зі збільшенням відстані між електродами, наближуючись до нуля. Відстаньє розміром потенціал-зонда.

Потенціал-зонд з електродом видаленим у нескінченність зветься ідеальним потенціал-зондом. Для такого зонда ,,, тоді:

, (5.18)

Позірний опір при використанні потенціал-зонду визначається потенціалом електричного поля у точці М. Тому зонди такого типу звуться потенціал-зондами.

При каротажу свердловин широко користуються властивістю взаємності струмових і вимірних електродів. Величини позірних опорів, які вимірюють за допомогою градієнт- і потенціал- зондів, не змінюються, коли без зміни відстані між електродами і послідовності їх розташування змінювати їх призначення, тобто вимірні електроди зробити живлячими і навпаки.

Зонд з одним живлячим електродом зветься однополюсним(зондом прямого живлення). Зонд з двома живлячими електродами і одним вимірним зветьсядвополюсним(зондом взаємного живлення).

Коефіцієнт К двополюсного зонду обчислюється за формулою:

, (5.19)

Зонди записують за позначеннями електродів і порядком їх розташування у свердловині зверху до низу. Так, наприклад, М2,5А0,25В означає градієнт-зонд двополюсний, підошовний, у якого верхній електрод є вимірним; на відстані 2,5м нижче його розташовано перший струмовий електрод А і на відстані 2,75м – другий струмовий електрод В.

Усередині кожної групи існує ще підрозділ по місцю розташування парних електродів і по кількості живлячих електродів, як показано на рис. 5.2.

Рис. 5.2. Градієнт- і потенціал – зонди ПО (позірного опору)

У градіїнт-зонда за його довжину приймають відстань від віддаленого електроду до середини відстані між зближеними електродами; у потенціал-зонда - відстань між зближеними електродами, тобто для потенціал-зонда завжди L = AM, а для градиент-зонда L=AO або L=MO.

Окрім градієнт- і потенціал-зондів існують ще так звані "спеціальні зонди", які приведені на рис. 5.3, а. Так, зонд AMN, у якого AM = MN, з рівною підставою може бути віднесений і до потенціал-, і до градієнт-зонду. Такий зонд називається симетричним, за точку записи приймають точку М.

Рис. 5.3. Спеціальні зонди ПО (позірного опору)

Простим зондом для вимірювання сили струму, що проходить в буровому розчині і породах, що оточують свердловину, служить одноелектродний зонд. У цьому виді досліджень, званому струмовим каротажом, один електрод заземлений нерухомо, поблизу гирла свердловини, а другий - закріплений на кабелі (рис. 5.4, а). В результаті переміщення зонда по свердловині реєструється крива зміни сили струму.

Мал. 5.4. Різні зонди для електричного каротажу свердловин: А, В - живлячі електроди, Б - батарея або інше джерело живлення, R - реостат для регулювання сили струму, I - прилад, що вимірює силу струму, MN - приймальні вимірювальні електроди - прилад для вимірювання (реєстрації) різниці потенціалів,О - точка запису, до якого відносять результати вимірів; а - одноэлектродный зонд струмового каротажу, б - трьохелектродний потенціал-зонд, в - трьохелектродний підошовний (послідовний) градієнт-зонд, г - трьохелектродний покрівельний (обернений) градієнт-зонд.

Різниця потенціалів у свердловині між двома точками МіN , які знаходяться в електричному полі електродівАіВвідображаєелектричний опір гірських порід. Цей опір зветься позірним опором і різною мірою відрізняється від дійсного опору порід.

Схема вимірювання ПОскладаються з двох кіл – струмової і вимірної. Живляче коло електродівАіВмістить змінне джерело струмуЕ, реостатRдля регулювання сили струмуіживлення електродів умА. У приймальному колі електродівМіNзнаходиться вимірний приладВП для фіксації різниці потенціалівUMN, створеної полем струмуІ.

Іноді використовуються складніші 5 - 7-електродні зонди. Завдяки різній комбінації живлячих і приймальних електродів за допомогою цих зондів створюються направлені зфокусовані електричні поля, що дозволяє точніше відбити межі пластів і визначити їх опір. Такі зонди використовуються при бічному каротажі. Для виявлення тонких пластів застосовуються мікрозонди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]