Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.71 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

Кафедра залізобетонних і кам’яних конструкцій та опору матеріалів

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з опору матеріалів для студентів усіх напрямів підготовки

Полтава 2011

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з опору матеріалів для студентів напрямів підготовки: 6.060101 – Будівництво, 6.060103 – Гідротехніка (Водні ресурси), 6.070106 – Автомобільний транспорт, 6.050702 – Електромеханіка, 6.050304 – Нафтогазова справа, 6.060102 – Архітектура, 6.050502 – Інженерна механіка, 6.050503 – Машинобудування. – Полтава : ПолтНТУ. – 2011. – 39 с.

Укладачі: А.В. Гасенко, доцент, канд. техн. наук;

О.Г. Фенко, доцент, канд. техн. наук

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри залізобетонних і кам’яних конструкцій та опору матеріалів А.М. Павліков, доктор техн. наук, професор

Рецензенти: В.В. Муравльов кандидат техн. наук, доцент кафедри залізобетонних і кам’яних конструкцій та опору матеріалів; А.М. Пащенко кандидат техн. наук, доцент, кафедри будівельної механіки

Затверджено науково-методичною

радою університету

Протокол № 3 від 30.05.2011 р.

Редактор Н.В. Жигилій

Верстка А.В. Гасенко

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Експериментальна сторона опору матеріалів, як науки про міцність, жорсткість і стійкість елементів конструкцій та машин, має не менш важливе значення, ніж теоретична. Досліди, що виконуються в курсі опору матеріалів, можна розділити на дві основні групи: 1) досліди з вивчення механічних властивостей матеріалів; 2) досліди з перевірки гіпотез й остаточних формул теорії.

На дослідах першого типу студенти вивчають методику механічних випробувань матеріалів, ознайомлюються із стандартами цих випробувань, вимірювальними приладами, випробувальними машинами.

У результаті дослідів другого типу студенти повинні переконатися, що теоретичні розрахунки за формулами опору матеріалів достатньо добре узгоджуються з дослідними даними, незважаючи на деяку неминучу розбіжність.

Методичні вказівки призначені для студентів для їх підготовки до чергового заняття, для самостійної обробки результатів дослідів і для підготовки до заліку.

Методично найбільш прийнятним слід уважати, аби кожна робота виконувалася бригадою студентів у складі не більше ніж 4–5 чоловік. Перш ніж допустити бригаду до роботи, викладач шляхом швидкого опитування повинен установити готовність усіх студентів до її виконання.

Кожен студент має знати мету роботи, розмірність визначуваних величин, приблизне значення їх (порядок) для деяких найбільш застосовуваних матеріалів, формули, за якими ті або інші величини визначаються аналітично, назву і принцип дії використовуваних приладів.

Якщо отримані задовільні результати, замальований ескіз зразка і побудовані графіки (коли це необхідно), викладач підписує роботу кожної бригади студентів окремо.

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО СТУДЕНТІВ ПРИ ВИКОНАННІ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

  1. Відвідування занять без пропусків і запізнень.

  2. Перед початком лабораторних занять кожний студент повинен ознайомитися зі змістом майбутньої лабораторної роботи і брати активну участь у проведенні дослідів.

  3. Результати дослідів кожен студент опрацьовує самостійно та старанно оформляє в журналі.

  4. По завершенні кожного досліду, після занесення в журнал даних спостережень і виконання всіх стосовних до роботи розрахунків, журнал повинен бути пред’явлений до закінчення лабораторних занять керівникові для підпису, який засвідчує, що робота прийнята.

  5. Студенти не мають права включати механізми і користуватися вимірювальною апаратурою без відповідного інструктажу й дозволу керівника занять.

Лабораторна робота № 1

ВИЗНАЧЕННЯ МОДУЛЯ ПОЗДОВЖНЬОЇ ПРУЖНОСТІ ТА КОЕФІЦІЄНТА ПОПЕРЕЧНОЇ ДЕФОРМАЦІЇ ПРИ РОЗТЯЗІ ЗРАЗКА

Мета роботи: перевірити закон Гука, визначити значення модуля поздовжньої пружності Е і коефіцієнта поперечної деформації ν (коефіцієнт Пуассона), що являє собою відношення відносної поперечної деформації ε до відносної поздовжньої деформації ε.