Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lohistyka_Zadachi_Metodyky_rozv_39_jazuvannia_25_09_2015.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
294.27 Кб
Скачать

Завдання 2. Вибір постачальника з врахуванням технології товаропросування

Здійснити вибір одного із двох можливих постачальників – фірм А і В, які виробляють однакові товари приблизно однакової якості та ціни. Обидві фірми досить відомі та постійні. Недолік фірми А полягає в тому, що вона розташована від споживача на [150-2*в] км дальше, ніж фірма В (відстань від покупця до фірми А – [450-2*в] км, до фірми В – 300 км), де в – значення номера варіанта. Поряд з цим, товари, які постачаються з фірми А, упаковуються нею у вантажні пакети, сформовані на пласких піддонах, завдяки чому існує можливість проводити розвантажувальні роботи механізованим способом. В одночас , фірма В постачає товари в картонних коробках, які необхідно розвантажувати ручним способом.

Тарифи на перевезення вантажів на відстань до 400 км встановлено в розмірі 0,8 грн.км, понад 400 км –0,6 грн.км.

Тривалість розвантажування механізованим способом пакетованих вантажів із залізничного вагона становить 3 години, тривалість розвантажування вантажу ручним способом – 8 годин.

Погодинна ставка робітника на дільниці розвантажування встановлена в розмірі 6 грн.год; кількість зайнятих при ручному способі розвантажування вантажників складає 4 чол. Погодинна ставка водія електронавантажувача при застосуванні механізованого способу виконання робіт – 9 грн.год.

Методичні вказівки до виконання завдання 2:

Поряд з вищенаведеною методикою досить часто в практиці діяльності торговельних підприємств застосовується процедура вибору постачальника, яка базується на порівнянні загального розміру витрат, пов’язаних з доставкою товарів. При цьому визначається не лише вартість транспортування товарів, яка розраховується за формулою :

Втр = Sпер * Тар,

де Втр – вартість транспортування партії вантажу, грн.

Sпер – відстань перевезення вантажу, км;

Тар – тарифна вартість перевезення вантажів, грн.км

але й вартість виконання робіт з розвантажування товарів у вантажоотримувача, яка розраховується за формулою:

Врр = Ч * T * Ст,

де Ч – чисельність працівників, які виконують роботи з розвантажування партії товарів, чол.;

T – тривалість виконання робіт з розвантажування партії товарів, год.;

Ст – тарифна погодинна ставка оплати праці зайнятого на розвантажувальних роботах персоналу, грн.год.

Розрахунки рекомендується проводити за формою, наведеною в табл.4.

Таблиця 4

Розрахунок загальних витрат, пов’язаних з доставкою товарів

Назва показника

Постачальник А

Постачальник Б

Транспортні витрати

Витрати на навантажувально-розвантажувальні роботи

Всього витрат

Завдання 3. Контроль у сфері закупівельної діяльності та прийняття рішення щодо розміщування замовлень Загальні методичні вказівки

Вибір постачальника — одне з найважливіших завдань фірми. На вибір постачальника суттєво впливають здійснюють результати роботи за вже укладеними договорами, на підставі виконання яких здійснюється розрахунок рейтингу постачальника. Отже, система контролю виконання договорів постачання повинна дозволяти накопичувати інформацію, необхідну для такого розрахунку. Перед розрахунком рейтингу варто визначити, на підставі яких критеріїв буде прийматися рішення про надання переваги тому чи іншому постачальнику. Як правило, як основні критерії використовуються ціна, якість товарів, що постачаються, та надійність постачання. Однак цей перелік може бути і більшим, зокрема, у нашому прикладі використовується 6 критеріїв. Наступним етапом вирішення задачі вибору постачальника є оцінка постачальників за наміченими критеріями. При цьому вага того чи іншого критерію в загальній їхній сукупності визначається експертним шляхом.