Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції Ранній вік.docx
Скачиваний:
119
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
180.02 Кб
Скачать

Приблизний комплекс вправ для дітей у віці від 1 року до 1 року і 2 місяців.

1. Ходьба. Дорослий стоїть перед дитиною і манить його до себе яскравою іграшкою, підбадьорюючи ласкавими словами. для зміцнення м'язів тулуба, ніг і плечового поясу

2. Малюк охоплює обруч зверху двома руками, дорослий тримає його з іншого боку і зі словами: "присідаємо" - присідає навпочіпки разом з дитиною. Обруч опускається вниз, потім зі словами: "встаємо" - обидва випрямляються, піднімаючи обруч вгору.

3. Повзання. Повзання (1-2 рази) під палицю з подальшим випрямленням тулуба (для зміцнення м'язів тулуба, рук, ніг, кистей, розвитку координації, уваги, кмітливості).Дитина повзе за іграшкою під палицю, підняту на висоту 30-35 см від підлоги. Потім іграшку кладуть на табуретку висотою 45 см, малюк повинен встати, щоб взяти її.

4. Повзання. Повзання (1-2 рази) через обруч з наступним випрямленням тулуба. Дорослий тримає обруч, перед дитиною кладуть на підлогу яскраву іграшку, яку поступово відсувають, пропонуючи, таким чином, дитині проповзти через обруч, поставлене перед ним, ще раз. Потім іграшку кладуть на табуретку (стілець) висотою 45 см на відстані 1-2 метри від обруча. Малюк повинен встати, щоб взяти її.

Приблизний комплекс вправ для дітей у віці від 1 року і 2 місяців до 1 року і 6 місяців.

1. гра "Біжи до мене" (2-3 рази) служить для підвищення емоційного тонусу дитини. Дорослий стає на відстані 2-6 метрів від дитини (в залежності від його вміння бігати) і кличе маля до себе, а коли той підбіжить - підхоплює на руки і підкидає вгору. Потім швидко переходить в інше місце і вправа повторюється.

2. Ходьба (1-2 рази) по килимку (довжиною 2 м, шириною 35 см), що лежить на підлозі. Вправа допомагає малюкові розвинути почуття рівноваги, увагу. Надалі ширину килимка можна зменшити до 25 см. Біля іншого кінця килимка кладуть іграшку і пропонують дитині принести її, пройшовши по доріжці приставним кроком або звичайним кроком. Можна також провести дитину по килимку, підтримуючи за руку.

3. Переступання через палицю, яка лежала на підлозі (2-3 рази). Вправа необхідно для розвитку почуття рівноваги, координації рухів, уваги, вміння переступати (піднімати ноги на певну висоту). Необхідно покласти на підлогу палицю і показати, як через неї можна переступити. Якщо малюкові спочатку це ще складно, допоможіть йому.

Приблизний комплекс вправ для дітей у віці від 1 року і 6 місяців до 2 років.

1. гра "Наздожени собачку" (2-3 рази) служить для підвищення емоційного тонусу дитини. Дорослий тримає в руках велику іграшкову собаку (або будь-яку іншу велику іграшку: кішку, ведмедика і т.д.) і біжить, пропонуючи малюкові наздогнати його (20-25 секунд), потім переходить на спокійну ходьбу.

2. Ходьба з розведеними в сторони руками по похилій дошці розвиває відчуття рівноваги при ходьбі, вміння триматися напрямки, координувати свої рухи, виховує сміливість. Дошка довжиною 2 м, шириною 25 см з одного кінця піднята над рівнем підлоги на 20-25 см (цього можна досягти, поклавши її, наприклад, на тумбочку). Дитина з розведеними в сторони руками піднімається по дошці на тумбочку, потім повертається вниз.

3. Повзання рачки по крамниці (1-2 рази) допомагає зміцненню м'язів тулуба, розвитку координації рухів рук і ніг, уваги. Малюк повзе по гімнастичній лаві по всій її довжині, потім виконує якесь завдання для випрямлення тулуба, наприклад, бере зі столу кубик і кладе його в коробку.