Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / Бюджетне планування в СКЗ / Бюджетне планування в соціально-культурних закладах Конспект лекций 2011.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
513.02 Кб
Скачать

Тема 6. Фінансове планування в органах управління План

1. Класифікація витрат на утримання органів державного управління.

2. Основні види видатків, які плануються на утримання органів державного управління.

1. Класифікація витрат на утримання органів державного управління.

Видатки на утримання органів державної влади включають витрати:

- на функціонування законодавчої влади (Верховна Рада, Верховна Рада АРК, Рахункова палата ВРУ, забезпечення діяльності народних депутатів);

- на функціонування виконавчої влади (Кабінет Міністрів, Рада Міністрів АРК, апарати місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування);

- на утримання Президента та його секретаріату;

- на утримання фінансових і фіскальних органів;

- на комп’ютеризацію всіх органів законодавчої та виконавчої влади;

- на проведення статистичних досліджень, переписів та ведення записів сімейних статусів;

- на виготовлення загальнодержавне управління (виготовлення банків суворої звітності, цінних паперів, виготовлення та переведення національної валюти, виготовлення нагород та документів для них);

- утримання судової влади.

На державне управління спрямовуються кошти бюджетів усіх рівнів, але за таким розподілом:

- за рахунок коштів державного бюджету утримуються органи законодавчої, виконавчої і судової влади, Президент України та його секретаріат, фінансові і фіскальні органи, статистичні служби;

- за рахунок республіканського бюджету АРК утримуються органи влади і управління АРК;

- за рахунок обласних, районних бюджетів здійснюється утримання відповідних органів влади і управління місцевого самоврядування.

Планування видатків на утримання оргаві державної влади здійснюються у вигляді кошторисів. За своїм характером кошториси поділяються на індевідуальні і зведені. Індивідуальні складаються для кожного державного управління, департаменту, які потім включаються до складу зведених кошторисів по міністерствам, відомствам та загального державного бюджету України.

Разом із індивідуальним кошторисом затверджується штатний розпис за всіма структурними підрозділами. Кошториси затверджуються органами державного управління вищого рівня за їх підпорядкованістю.

2. Основні види видатків, які плануються на утримання органів державного управління.

Планування витрат на утримання органів державного управління здійснюється за кодами економічної класифікації видатків та кредитування і мають свої особливості.

До кошторисів органів управління включаються коди економічної класифікації, які дають можливість здійснювати основні заходи, що пов’язані з функцією органів управління.

  • Наприклад до КЕКВ 3131 включаються витрати на придбання візитних карток, бланків суворої звітності, виготовлення національної валюти, органів, медалей, наградних знаків, видання інформаційних видань, придбання квиткової продукції, сувенірів, придбання форменого обмундирування, фурнітури для оздоблення форменного одягу (гудзиків, пряжок, кохард і таке інше).

До КЕКВ 1134 включаються оренда приміщення для проведення симпозіумів, конференцій, оренда транспортних засобів в тому числі літаків, озеленювальні роботи міст, сіл, вилов бродячих тварин, розмітка вулиць, установка огорожі, оплата ретуальних послуг, видатки пов’язані з висиленням за межі України іноземців порушників, оплата представницьких витрат, оплата спец зв’язку, доставка депломатичної пошти.

До КЕКВ 435 оплата комісій, зборів за борговими зобов’язаннями держави по коніерсії валюти, переказу валютних коштів за кордон, сплата штрафів, відшкодування підприємствам середнього заробітку працівників, які залучені до виконання інших обов’язків.

КЕКВ 1140. Видатки на відшкодування витрат в іноземній валюті працівникам закордонних дипломатичних установ України, направленим на довготермінове відрядження відповідно до законодавства. Оплата медичного страхування при виїзді за кордон.

Код 1171 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних програм».

Код 1172 «Окремі заходи по реалізації державних програм, не віднесені до заходів розвитку». Молдодіжні програми і заходи державних органів у справах сім’ї і жінок; проведення тренувальних зборів і змагань; підготовка і участь національних збірних команд України в олімпійський, Всесвітніх Універсіадах, чемпіонатах світу та Європи; програми в галузях культури, мистецтва і засобів масової інформації; видатки пов’язані з проведенням та організацією виборів, референдумів, міжнародних саммітів, офіційних державних заходів; видатки пов’язані з прицомом офіційних іноземних делегацій в Україні.

Код 1343 «Інші поточні трансферти населенню» передбачає соціальні пільги та підтримку населення України.

Код 1350 «Поточні трансферти за кордон» невідплатні, безповоротні платежі іншим країнам, міжнародним організаціям, наднаціональним органам, членські внески до міжнародних організацій.

Код 2000 «Капітальні видатки».

Код 2140 «Реконструкція і реставрація».

Код 2144 «Реставрація пам’яток культури, історії, архітектури».

Код 2200 «Створення державних запасів і резервів».

Код 3000 «Нерозподілені видатки» з резервних фондів державного і місцевого бюджетів та фондів непередбачених Радою Міністрів АРК, обласних та місцевих адміністрацій, виконкомів місцевих рад.

Код 4000 «Кредитування».

Код 4100 «Внутрішнє кредитування».

Код 4200 «Зовнішнє кредитування».

За цими кодами органи управління передбачають надання та повернення предмітів внутрішніх і зовнішніх.

  • Код 1111 «Заробітна плата». Витрати на заробітну плату в органах державного управління складають 75 відсотків.

Працівники органів державного управління мають статус державних службовців. Оплата їх праці здійснюється відповідно до постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268 зі змінами від 09.03.2011 р. № 215.

Цією постановою затверджені схеми посадових окладів державних службовців різного рівня, які працюють в органах державної влади.

В межах затвердженого фонду оплати праці установлювати:

в) надбавку за високі досягнення в праці або за виконання особливо важливої роботи до 50 відсотків П.О. з урахуванням надбавки за ранг, за вислугу років;