Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
32.77 Кб
Скачать

Види і способи спостереження

  • За ступенем охоплення одиниць сукупності, що вивчається:

Суцільне спостереження – спостереження, за якого інформацію отримують про всі одиниці досліджуваної сукупності; реєстрації підлягають усі одиниці сукупності.

Несуцільне спостереження – спостереження, за якого дослідженню підлягає лише окрема частина досліджуваної сукупності; реєстрації підлягають не всі одиниці сукупності, а лише певна їх частина. Воно здійснюється такими методами: метод основного масиву; анкетний метод; монографічне спостереження; моніторинг; вибіркове спостереження.

  • За часом реєстрації статистичних даних:

Поточне спостереження – спостереження, за якого зміни, які відбуваються з явищем чи процесом, що вивчається, фіксуються відразу, як тільки вони відбулися; реєстрація фактів здійснюється в міру їх появи.

Періодичне спостереження – спостереження, за якого реєстрація фактів відбувається за певний інтервал часу (декаду, місяць, квартал, рік).

Одноразове спостереження – проводиться в міру виникнення потреби в дослідженні явища чи процесу та з метою отримання даних, які не містяться у формах звітності.

  • За способом реєстрації даних при проведенні спостереження:

Безпосередній облік фактів або безпосереднє спостереження - реєстратори шляхом безпосереднього вимірювання, зважування, рахування або перевірки роботи встановлюють факт, який підлягає реєстрації, і на цій підставі роблять запис у формулярі спостереження.

Документальній облік, чи документальний спосіб спостереження - базою для такого спостереження як джерела статистичної інформації є різного роду документи, як правило, облікового характеру (первинного обліку).

Опитування - спосіб спостереження, за якого інформацію отримують зі слів респондентів, як правило, несуцільне спостереження.

Існує три різновиди опитування:

    • кореспондентський спосіб;

    • само реєстрація;

    • експедиційний спосіб.

Соседние файлы в папке 2