Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_dlya_dnevnogo_BP_2010.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.1 Mб
Скачать

Тема 5. Планування розвитку фірми

Практичне заняття №3

Мета заняття:

- поглибити, систематизувати та узагальнити знання студентів про планування розвитку фірми;

- формування здатності аналізувати інформацію з базових питань теми;

- формування навичок з розробки четвертого розділу бізнес-плану.

План

  1. Розвиток та сучасний стан фірми.

  2. Стратегія фірми.

  3. Поліпшення товару та нові товари.

Методичні рекомендації до практичних занять

Приклад написання четвертого розділу бізнес-плану на тему

«Виготовлення та реалізація мікрохвильових печей»

Стратегія фірми

ПП «Іванов» обираючи стратегію фірми зупинило свій вибір на стратегії лідерства. Основною характеристикою є мінімізація витрат на виробництво, що досягається завдяки створеному підрозділу наукових розробок. 2 спеціалісти-науковці постійно знаходяться в пошуках альтернативних варіантів, забезпечуючи не лише появу нового в товарі, але й домагаються якомога зменшити затрати на виробництво. Так був розроблений, випробуваний та запроваджений в діяльність механізм, який дозволяє мінімізувати роботу робітників (а отже зменшити затрати на заробітну плату), а також збільшити роботу конвекторної лінії у 1,6 рази, що дозволяє при тих самих затратах електроенергії, опалення та охорони збільшити об’єм виготовленої продукції і як наслідок зменшення її собівартості. Ведеться активна робота по визначенню альтернативного складу сировини та матеріалів. Отже в перспективі намічається ситуація коли якість та характеристики товару не зміняться, а ціна при цьому може зменшитися. Це дозволить захопити частку ринку та вийти на декілька кроків вперед фірм-конкурентів.

Нові товари та послуги

У перспективі розвитку та фінансового процвітання фірма планує збільшити свої розміри та направити сили на виробництво нових товарів. Це товари широкого вжитку, електроприлади, які могли б значно підняти рівень іміджу торгової марки. Планується розробка та виробництво електрочайників, телевізорів та МР3 плеєрів. Фірма передбачає створення науковим відділом власних технологій даних видів товарів з урахуванням побажань споживачів та створення додаткових функцій, які б дозволили продукції виділятися та мати конкурентні переваги відносно аналогічних товарів на ринку. При цьому планується створити маркетинговий відділ з 3-5 спеціалістів, які детально досліджували ситуацію на ринку збуту, визначали недоліки конкурентів та використовували отриманні знання для удосконалення власного товару.

Серед нових послуг слід виділити найголовніші. По-перше це налагодження зв’язків з найбільшими банками України, що дасть змогу пропонувати продукцію споживачам з низьким рівнем доходу, адже стане можливим придбання товару у кредит. По-друге планується налагодити відділ ремонту, який зміг би не лише усувати недоліки серед власної продукції за наявності гарантійного листа, а також пропонувати послугу ремонту аналогічних товарів вжитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]