Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зовнішньоекономічна діяльність підприємства Ден. Маг. 2015.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
301.57 Кб
Скачать

Передмова

Перехід до ринкової економіки в Україні зумовив зняття обмежень на здійснення зовнішньоекономічної діяльності. Кожне підприємство одержало право самостійно виходити на зовнішній ринок. У цих умовах першочерговим завданням стає опанування вітчизняними підприємцями теоретичних аспектів та практичного світового досвіду встановлення економічних зв'язків із зарубіжними партнерами, проникнення з пропозиціями на ринки інших країн, здійснення фінансових та товарних операцій, які дотримують національних інтересів у міжнародній експортно-імпортній та інвестиційній діяльності.

Навчально-методичний посібник з дисципліни “Зовнішньоекономічна діяльність підприємства” спрямований на допомогу студентам розібратися у процесах, що відбуваються у міжнародному бізнесі, для полегшення зусиль зі створення та укладення зовнішньоторгових контрактів, з виконання розрахунків у зовнішньоторгових операціях, перевезень вантажів та інших операцій підприємств що займаються зовнішньоекономічною діяльністю.

Навчально-методичний посібник “Зовнішньоекономічна діяльність підприємства” може використовуватись поряд із підручниками та іншими навчальними посібниками, допоможе цілеспрямовано засвоїти найважливіші теми даної дисципліни.

Лаконічність і доступність наведеного матеріалу дозволить без будь-яких зусиль усвідомити проблемний характер окремих положень.

Матеріал, викладений у посібнику, дозволить активізувати пізнавальну діяльність при вивченні дисципліни, вивільнити час для практичної підготовки.

Метою навчально-методичного посібника є засвоєння теоретичних знань і практичних навичок щодо закономірностей, умов, форм і видів зовнішньоекономічних операцій, здійснюваних вітчизняними підприємствами як на території України, так і за її межами.

Завдання посібника: є розгляд сучасних особливостей та ефективності здійснюваної підприємствами зовнішньоекономічної діяльності; узагальнення, систематизація та нормативно-правове обґрунтування можливостей здійснення зовнішньоекономічної діяльності вітчизняними підприємствами в різних організаційно-економічних формах; підготовка майбутніх спеціалістів до здійснення практичної діяльності в ринкових умовах господарювання.

  1. Програма навчальної дисципліни

Програма вивчення варіативної навчальної дисципліни «Зовнішньоекономічна діяльність підприємства» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра у галузі знань 0305 - Економіка та підприємництво спеціальності 8.03050401 - Економіка підприємства.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є методи і процеси управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства.

Міждисциплінарні зв’язки: засвоєння теоретичного матеріалу навчальної дисципліни «Зовнішньоекономічна діяльність підприємства» базується на знаннях, які студенти отримали при вивченні таких дисциплін, як економіка підприємства, маркетинг, менеджмент, планування і контроль на підприємстві, економіка й організація інноваційної діяльності, стратегія підприємства та ін.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

Змістовий модуль 1. Організаційні аспекти зовнішньоекономічної діяльності підприємства

Змістовий модуль 2. Прикладні засади управління зовнішньоекономічними операціями підприємства