Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
288.26 Кб
Скачать

3. Програма навчальної дисципліни

Тема 1. Загальні положення митного права

Сутність поняття “митне право”. Структура митного права. Статус митного права в сучасній системі права. Місце митного права в системі правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Підстави виникнення правовідносин, що регулюються митним правом. Поняття і класифікація суб’єктів митного права, їх правовий статус. Предмет і метод правового регулювання в галузі митного права.

Цілі та функції митного права. Джерела митного права. Співвідношення митного права і системи митного законодавства. Характеристика загальної та особливої частин митного права.

Реформа митного права в Україні в контексті сучасних трансформаційних процесів в економіці.

Роль і значення теми для діяльності працівників ОВС. Ознайомлення з правовими новелами чинного Митного кодексу та особливостями застосування законів України та інших нормативно-правових актів з питань митної справи, а також зі специфікою діяльності працівників митних органів й можливими варіантами їх взаємодії з ОВС.

Ключові слова: митне право, структура митного права, митна справа, предмет митного права, методи митного права.

Обсяг знань, вмінь курсанта (слухача) після вивчення теми

знати: суть основних категорій та понять у галузі митного права, об'єкти, предмет і суб'єкти, процедуризастосування митного права у сфері ЗЕД;;

вміти: здійснювати аналіз нормативно-правових документів у галузі митного права.

Перелік нормативних актів України до вивчення теми : Митний кодекс України, Податковий кодекс України, Господарський кодекс України, Кримінальний кодекс України.

Перелік службових та процесуальних документів, які складаються під час вивчення теми – не передбачено.

Тема 2. Митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Поняття, види і правовий статус органів правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні. Повноваження органів правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності та механізм їх здійснення.

Митні органи України в системі органів правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Митна політика та митна безпека України. Функції митної політики. Напрями діяльності держави в економічній сфері. Митно-тарифні заходи регулювання зовнішньої торгівлі. Митно-тарифна політика України. Заходи нетарифного регулювання зовнішньої торгівлі. Митна безпека в контексті захисту економічних інтересів держави.

Основні принципи митного регулювання ЗЕД. Митна територія і митний кордон. Законодавчо-нормативне регулювання ЗЕД.

Роль і значення теми для діяльності працівників ОВС. Розуміння основних правил і процедур правового регулювання у сфері ЗЕД, особливостей формування й дії правових актів з питань митної справи, а також правових меж взаємодії працівників ОВС з суб’єктами ЗЕД та митними органами.

Ключові слова: правове регулювання ЗЕД, митна політика, принципи митного регулювання ЗЕД, митно-тарифне регулювання ЗЕД, нетарифне регулювання ЗЕД, митна територія, митний кордон.

Обсяг знань, вмінь курсанта (слухача) після вивчення теми

знати: методи і принципи провадження митної справи, реалізації митної політики держави спрямованої на захист економічних інтересів України;

вміти: використовувати методи митного права у відображенні зовнішньоекономічної діяльності на засадах законності, реальності, повноти відображення її результатів у документах митного оформлення ;

Перелік нормативних актів України до вивчення теми: Митний кодекс України, Податковий кодекс України, Господарський кодекс України, Кримінальний кодекс України, Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність», Закон України «Про єдиний митний тариф» .

Перелік службових та процесуальних документів, які складаються під час вивчення теми – Акт про адміністративні правопорушення.

Соседние файлы в папке Робоча навчальна програма