Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cp / 2. Програма навчальної дисципл_ни / Програма навчальної дисципл_ни.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
80.5 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор Дніпропетровського

державного університету

внутрішніх справ

генерал-майор міліції

С. М. Алфьоров

ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО

Програма

нормативної навчальної дисципліни

підготовки бакалавра

напряму 6.030401 «Правознавство»

(Шифр за ОПП________)

Дніпропетровськ – 2014

Цивільне право // Програма навчальної дисципліни. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2014. – 33 с.

РОЗРОБНИК:

Свистун Л. Я., кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

РЕЦЕНЗЕНТИ:

Соколенко О. Л. –доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри адміністративного та кримінального права Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара;

Тропіна О. М. – кандидат юридичних наук, доцент, директор ТОВ «Щит-право».

Розглянуто на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін 22 серпня 2014 року, протокол № 2.

Рекомендовано Науково-методичною радою університету

________________2014 року, протокол № ________

Схвалено Вченою радою університету

________________ 2014 року, протокол № ________

Вступ

Програма вивчення навчальної дисципліни «Цивільне право» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів напряму підготовки 6.030401 «Правознавство».

Предметом вивчення навчальної дисципліни є правове регулювання майнових та особистих немайнових цивільних відносин, а також доктринальні положення щодо основних засад та інститутів цивільного права.

Міждисциплінарні зв’язки: Навчальний курс «Цивільне право» вивчається у логічному взаємозв'язку з іншими навчальними дисциплінами. Для вивчення навчальної дисципліни «Цивільне право» необхідне попереднє засвоєння наступних навчальних дисциплін: «Теорія держави та права», «Конституційне право». Засвоєння навчальної дисципліни «Цивільне право» є необхідною передумовою успішного опанування студентами наступних дисциплін та спецкурсів: «Цивільний процес», «Господарське право», «Земельне право», «Аграрне право», «Екологічне право», «Міжнародне приватне право», «Право інтелектуальної власності», «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності» та інших приватноправових дисциплін.

Найважливіші світоглядні ідеї та категорії, які підлягають засвоєнню під час вивчення дисципліни «Цивільне право»:

- концепція поділу права на приватне і публічне;

- загальні засади цивільного законодавства, зокрема принципи справедливості, добросовісності та розумності тощо;

- положення про неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та законом; свободу договору; свободу підприємницької діяльності, яка не заборонена законом; судовий захист цивільного права та інтересу;

- категорії фізичної та юридичної особи, цивільної правосуб’єктності, а так само право-, діє- і деліктоздатності, цивільних правовідносин їх суб’єктів та об’єктів, цивільних прав та обов’язків, опіки та піклування, зобов’язання, правочину, договору, правонаступництва, речового права, зобов’язального права, права власності, права користування, цивільно-правового делікту та цивільно-правової відповідальності.

Роль і значення навчальної дисципліни «Цивільне право» в підготовці та майбутній професійній діяльності фахівця.

«Цивільне право» це фундаментальна навчальна дисципліна, яка вивчається в юридичних вузах та є однією з найважливіших галузевих наук про право. Програма з цивільного права – програма навчальної дисципліни, яка ґрунтується на структурі чинного цивільного законодавства, враховує досягнення науки цивільного права, але разом з тим побудована з врахуванням певно визначених навчально-методичних вимог, в яких знаходить своє відображення специфіка предмету вивчення. Оскільки кожне цивільне правовідношення має, як правило, в своїй основі певні економічні відносини, в більшості тем, які вивчаються, передбачається коротка характеристика тих економічних майнових відносин, які закладено до фундаменту даного інституту. В програмі дотримуються методичні вимоги, згідно яких вивчення предмету повинно починатися з загальних понять та категорій і рухатися від загального до окремого.

Відповідно до зазначених основних вимог програма передбачає розподіл матеріалу, що підлягає вивченню, на дев’ятнадцять самостійних тем, кожна з яких містить за своїм змістом питання, необхідність вивчення яких диктується методичними міркуваннями, змістовністю науки цивільного права та чинного цивільного законодавства, існуючими міжпредметними зв’язками з суміжними галузями права – трудовим, земельним, господарським, міжнародним приватним, цивільним процесуальним тощо.

Основні риси навчальної та науково-творчої діяльності, необхідні для успішної роботи фахівця, а також характер навчально-пізнавальних проблем і завдань, що сприяють формуванню цих рис.

Успішна навчальна та науково-творча діяльність має характеризуватися наступними рисами: використання усього арсеналу наукової методології, а також методології наукового пізнання державно-правової дійсності, зокрема, формально-юридичного, історико-правового та порівняльно-правового методів; активне застосування двох останніх методів для усвідомлення співвідношення парадигми, принципів, інститутів та норм українського цивільного та сімейного права з одного боку та римського приватного права і цивільного права зарубіжних країн – з іншого; критичне ставленням до доктринальних положень науки цивільного права, а так само і до нормативних положень у відповідній галузі; творчий характер засвоєння, а рівно і продукування знань з дисципліни. Формуванню таких рис сприятиме ознайомлення і дослідження актуальних та дискусійних питань цивільного та сімейного права, зокрема, проблем, пов’язаних із новелізацією цивільного та сімейного законодавства, його інтеграції в загальнонаціональну правову систему, а також його уніфікації у світлі європейської та всесвітньої інтеграції.