Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
40
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
39.46 Кб
Скачать

5

3. Кошторисні норми на геофізичні дослідження методами каротажу та на роботи в свердловинах

3.1. У цій главі містяться кошторисні норми на геофізичні дослідження та роботи в свердловинах в основних (1:500 і 1:200) та деталізаційних (1:200; 1:50; 1:20) масштабах методами електричного, радіоактивного, магнітного та акустичного каротажу, переліченими у пункті 2.3.1., а також на проведення телефотокаротажу, кавернометрії, інклінометрії, резистивиметрії та термомет-рії свердловин і визначення геотермічного градієнта, вимірювання елементів залягання пластовим похиломіром,витратометрії, а також на відбір зразків гірських порід зі стінок свердловин бічними стріляючими ґрунтоносами або гідравлічними пробовідбірниками.

3.2. Витрати часу на геофізичні дослідження методами каротажу та на роботи (кавернометрія, термометрія, відбір зразків гірських порід та інш.), перелічені у пункті 2.3.1., визначаються, виходячи з обґрунтованого основно-го комплексу методів і модифікацій та обсягу загальних досліджень у масш-табах 1:500 або 1:200, а також обсягів досліджень додатковими методами і модифікаціями, що доповнюють або зменшують перелік методів (модифіка-цій) основного комплексу. Крім того, визначаються витрати часу на прове-дення деталізаційних досліджень у масштабах 1:200; 1:50 і 1:20, виходячи з обґрунтованого переліку методів і модифікацій, що застосовуються для дета-лізації результатів загальних досліджень, середніх глибин і величин сумар-них інтервалів деталізації, необхідності повторних з’єднань свердловинних приладів, обсягів робіт, кількості зразків гірських порід, що мають бути відібрані зі стінок свердловин.

В тих випадках, коли за ознаками комплексу досліджень та робіт, серед-

ньої глибини свердловини, кількості виїздів геофізичного загону на одну сверд-

ловину, свердловини на об’єкті утворюють окремі групи, витрати часу виз-начаються окремо для кожної розрахункової групи і потім підсумовуються. Необхідно також мати на увазі ті розрахункові групи свердловин, які виділя-ються у пректі при визначенні витрат часу на буріння.

3.3. Витрати часу на виконання основного комплексу досліджень та ро-біт визначаються за нормами часу, наведенними у таблицях 3.1 (графи 3-5) і 3.2 (графи 3-7), в залежності від масштабу досліджень, середньої глибини свердловини, кількості виїздів геофізичного загону на одну свердловину та

методів і модифікацій, які входять до складу основного комплексу досліджень.

До витрат часу на основний комплекс досліджень додається час на про-ведення інших видів загальних досліджень та робіт, які не входять до основ-ного комплексу, але передбачених проектом за нормами часу, вміщеними в зазначених таблицях для додаткових методів і модифікацій в комплексі, а також у таблицях 3.6 - 3.10.

З використанням тих же норм часу на дослідження і роботи додаткови-ми методами кориґуються норми часу на основний комплекс, коли проектом не передбачаються дослідження якимось з методів, врахованих нормами основного комплексу. При цьому норми часу на дослідження основним ком-плексом відповідно зменшуються на величину норм часу тих методів та робіт, що вилучаються.

3.4. Якщо середня глибина свердловин або середня глибина досліджень не відповідає глибинам, наведеним у таблицях норм часу, то приймається норма часу, яка відповідає глибині, найближчій до наведеної у таблиці.

Якщо середня глибина свердловин відповідає середині інтервалу глибин, наведених у таблицях норм часу, то приймається норма часу, яка відповідає більшій глибині свердловини.

3.5. Якщо кількість виїздів геофізичного загону на одну свердловину, передбачена проектом для загальних досліджень в масштабах 1:500 і 1:200, перевищує кількість виїздів, передбачену нормами в таблицях 3.1 і 3.2, ви-

користовуються норми часу на проведення загальних геофізичних дос-ліджень та робіт при найбільшій кількості виїздів, у зазначенних таблицях.

3.6. В тих випадках, коли проектом передбачається проведення інкліно-метрії свердловин при кількості виїздів на одну свердловину, яка перевищує кількість виїздів, наведену в таблиці 3.6, до норм часу на проведення інкліно-метрії, вміщених в цій таблиці, застосовується поправочний коефіцієнт 1,05 на кожний наступний виїзд геофізичного загону на одну свердловину відповідної глибини.

3.7. До витрат часу на загальні геофізичні дослідження свердловин дода-ються витрати часу, необхідні на проведення передбачених проектом деталі-заційних досліджень, визначені за нормами часу, вміщеними в таблицях 3.3–3.5 в залежності від методу (модифікації) та масштабу деталізації, величини її сумарного інтервалу, глибини залягання найглибшого інтервалу деталізації, необхідності повторного з’єднання свердловинних приладів, а також витрати часу на проведення інклінометрії та індукційної похилометрії (табл. 3.6), на відбір зразків гірських порід (табл. 3.7) з урахуванням середньої глибини відбору зразків, на проведення витратометрії, термометрії, на визначення гео-термічного градієнта (табл. 3.8) і на проведення резистивиметрії (табл. 3.9).

3.8. Передбачається, що інтервали деталізації розподілені рівномірно по розрізу свердловини, а деталізація здійснюється відповідно прийнятій інтер-вальності буріння - в середньому через 250 м при середній величині одинич-ного інтервалу деталізації пересічень тіл твердих корисних копалин, що дорівнює 8 м.

Під сумарним інтервалом деталізації розуміється сума всіх інтервалів деталізації, що досліджуються за один виїзд геофізичного загону незалежно від кількості цих інтервалів.

3.9. Витрати часу на проведення загальних і деталізаційних геофізич-них досліджень, зазначених у пункті 3.7., в одній свердловині помножуються на кількість свердловин, передбачену проектом (або на кількість свердловин розрахункової групи), а також на поправочний коефіцієнт, наведений у пункті 2.15., який враховує час, необхідний на проведення еталонування, градуювання, профілактичний огляд і перевірку апаратури, приладів та устаткування.

3.10. Сумарні витрати часу в загоно-змінах визначаються як частка від ділення витрат часу на проведення загальних і деталізаційних досліджень та робіт в свердловинах, а також витрат часу на виїзди геофізичного загону з місця базування до свердловин і назад на передбачений проектом коефіцієнт Кн за відхилення від нормалізованих умов проведення геофізичних дослід-жень та робіт в свердловинах (див. пункти 2.11-2.13).

3.11. До норм часу на проведення досліджень та робіт основним комп-лексом та робіт і досліджень одним методом у масштабах 1:500 і 1:200 при окремому виїзді геофізичного загону (табл. 3.1, графи 3-6; табл. 3.2, графи 3-9) увійшли витрати часу на такі види робіт:

- підготовчо – заключні роботи на базі геофізичного загону та завершення

попередньої обробки каротажних кривих;

- підготовчо-заключні роботи на свердловині;

- розмічування і промірювання кабелю на свердловині;

- повторні з’єднання свердловинних приладів;

- спускання та підіймання каротажного кабелю без вимірювань;

- вимірювання параметрів, які визначаються основним комплексом геофізич-них досліджень та робіт в свердловинах, або дослідження та роботи одним методом, включно з встановленими технічною інструкцією перекриттями, контрольними вимірюваннями, калібруванням (еталонуванням) свердловин-ної апаратури на свердловині;

- замір одним зондом КО уявного опору (в разі використання потенціалу самочинної поляризації його реєстрація здійснюється одночасно із заміром зондом ПС);

- замір розсіяного гамма-випромінювання гірських порід (ГГКЩ) одночасно

з реєстрацією їхньої природної радіоактивності (ГК);

- замір інших параметрів, які визначаються основним комплексом;

- оперативний аналіз матеріалів досліджень закінченої бурінням свердло-вини, яка розкрила продуктивні інтервали розрізу.

3.12. Нормами часу на проведення додаткових методів (модифікацій) загальних досліджень у масштабах 1:500 і 1:200 враховані такі види робіт:

- повторні з’єднання свердловинних приладів;

- спускання та підіймання каротажного кабелю без вимірювань;

- замір відповідного параметра, включно з встановленими технічною інструк-цією перекриттями, контрольними вимірюваннями, калібруванням (еталону-ванням) свердловинної апаратури.

3.13. В разі одночасної реєстрації декількох геофізичних параметрів за один спуск або підйом застосовується одна норма часу, яка відповідає реєстрації найбільш трудомісткого параметра.

3.14. Нормативна чисельність робітників та інженерно-технічних пра-цівників каротажного загону наведена відповідно у таблиці 3.11 в залежності від глибини свердловини, типу каротажної установки, комплексу робіт і у таблиці 3.12 в залежності від величини коефіцієнта продуктивного заванта-ження геофізичного загону.

3.15. Норми витрат матеріалів, палива, мастильних матеріалів, норми зносу предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, а також джерел радіоактивного випромінювання, перелік і кількість одиниць устаткування та апаратури, що використовується при проведенні геофізичних досліджень свердловин методами каротажу, та робіт, перелічених у пункті 2.3.1, наведені у таблицях 6.1 - 6.12.

Соседние файлы в папке Rozdil 10 ГЕОФІЗИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА РОБОТИ В СВЕРДЛОВИНАХ