Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom / кон56-82.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
457.22 Кб
Скачать

Метод внутрішньої ренти

Цей недолік відсутній у показника внутрішньої норми прибутку (internal rate of return), що характеризує розмір доходу на капітал, при якому наступає межа ефективності, тобто проект є мінімально вигідним. На графіку залежності ЧДВ ця характеристика співпадає з ікр (рис. 6). Рівень внутрішньої норми прибутку однозначно характеризує ефективність інвестиції, що спрощує його використання для прийняття управлінських рішень.

Критерій методу внутрішньої норми прибутковості полягає в наступному: інноваційний проект є вигідним, коли внутрішня норма прибутковості (ВНП) не нижче гарантованого мінімального доходу на капітал (іmin):

.

(9)

Рис. 6. Залежність ЧДВ від встановленого рівня доходності

Таким чином, критерій методу внутрішньої норми прибутковості потребує порівняння двох величин: мінімального процента imin, як встановленої вимоги до інвестиційного об'єкта виходячи з зовнішніх умов, що склалися на ринку капіталу, і внутрішнього процента ВНП, що витікає з

інвестиційних розрахунків виходячи з очікуваної доходності капіталу. Для використання критерію необхідно встановити:

  • рівень вимоги мінімальної процентної ставки (imin) встановленої до конкретного проекту;

  • рівень очікуваної внутрішньої процентної ставки (ВНП), який має капіталовкладення.

Встановлення вимоги мінімальної процентної ставки повинно здійснюватися виходячи з вартості капіталу. Для цього в світовій практиці напрацьовано ряд методів:

- метод СЗВК (WACC), тобто середньозваженої вартості капіталу;

- метод оцінки капітальних активів – МОКА (CAPM);

- метод росту дивідендів;

- метод "Доход на облігацію плюс премія за ризик" та інші.

Розглянемо спрощено підхід, який лежить в основі методу СЗВК, що враховує можливості використання різноманітних джерел фінансування інноваційних об'єктів. Він орієнтований на компонент капіталу, що отримується для інвестування. При фінансуванні цілком власним капіталом, необхідно розглядати альтернативну можливість використання своїх коштів інвестором на ринку капіталу. Тому мінімальна вимога відсотку, встановленого при інвестуванні, не може бути нижчою за відсоток (iр), що виплачується банками по внесках, який склався на ринку капіталу:

.

(10)

Названий відсоток (ір) являє собою нижню межу для встановлення вимоги. Причому, чим вище ризик інновації, тим вище встановлюється значення мінімальної процентної ставки. Якщо позначити добавку, обумовлену ступенем ризику величиною Р, то можна записати таку вимогу:

.

(11)

Якщо фінансування здійснюється цілком позиковим капіталом, то орієнтиром для встановлення мінімального відсотку є вимога відсоткової ставки кредитора, що надає капітал (iкр):

.

(12)

При цьому також вимога кредитора представляє нижню межу. Формування остаточного значення обумовлено також ризиком, пов'язаним із конкретним проектом:

.

(13)

Якщо фінансування здійснюється за рахунок акціонерного капіталу, то ікр трансформується в відсоток дивідендів на акції (ід).

У випадку якщо фінансування здійснюється частково власним (ВК) і частково позиковим капіталом (ПК), у якості орієнтира розраховується змішана відсоткова ставка з урахуванням рівня використання кожного джерела:

.

(14)

На практиці вимога мінімальної відсоткової ставки встановлюється підприємцем суб'єктивно на підставі статистичних даних про дохідність раніше здійснених проектів та умов надання й одержання коштів на ринку капіталу.

Розмір внутрішньої норми прибутку може встановлюватися різними методами. Розглянемо графічний підхід. При його використанні потрібно виходити з умови, що внутрішньою нормою прибутку є значення відсотку, при якому дисконтована вартість доходів збігається з вартістю витрат по конкретному проекту. Таким чином, розрахунок виконується виходячи з прирівнювання критеріїв методу чистої дисконтованої вартості і методу внутрішньої норми прибутку. Щоб визначити внутрішню норму прибутку виходячи з порівняння критеріїв, можна розглянути простий приклад, який характеризується таким чисельним рядом:

-100 108 гр. од.

0 1 роки

Рис. 7 Початкові дані для розрахунку динаміки ЧДВ

Перевіримо методом чистої дисконтованої вартості, як буде змінюватися ефективність проекту при зміні відсоткової ставки (i). Для цього задамо значення відсоткової ставки (i) тричі:

i = 0,06 → ЧДВ = 108 · 0,943396 - 100 = +1,89 гр. од.

i = 0,08 → ЧДВ = 108 · 0,925926 - 100 = 0 гр. од.

i = 0,10 → ЧДВ = 108 · 0,909091 - 100 = -1,83 гр. од.

З наведених розрахунків ясно, що внутрішня норма прибутку цього проекту складає 8%, тому що саме при цьому значенні чиста дисконтована вартість дорівнює нулю, тобто настає межа ефективності інвестиції. Розглянемо паралельно критерії дисконтованої вартості капіталу і внутрішньої норми прибутку (таблиця 2).

Соседние файлы в папке ekonom