Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Desktop / 7,8 / 7_8розділ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
770.05 Кб
Скачать

8 Забезпечення електромагнітної сумісності перетворювальних пристроїв з мережею живлення

В останній час внаслідок широкого розповсюдження перетворювальних пристроїв і збільшення їх потужностей достатньо гостро стоїть питання забезпечення електромагнітної сумісності споживачів, що працюють в єдиній мережі. Електромагнітна сумісність передбачає відсутність негативного впливу на інших споживачів і, як наслідок, порушення їх нормального функціонування. В енергетиці це в більшому ступені стосується електромагнітних перешкод, що розповсюджуються у дротах мережі. Хоча використання методів імпульсного регулювання при достатньо високих частотах, що характеризуються надто широким спектром гармонік, робить актуальним питання виключення радіоперешкод і їх впливу.

Забезпечення електромагнітної сумісності можливе з використанням наступних рішень:

1. Використання схем випрямлячів із збільшеною кількістю пульсацій випрямленої напруги (багатофазні схеми). Це призводить до збільшення кратності частот гармонік вхідного струму і відповідного зменшення їх амплітуди. Це пов’язано з застосуванням багатофазних трансформаторів з декількома комплектами обмоток (п.2.1.5 и п.2.1.6) і, звичайно, є доцільним лише при значних потужностях перетворювачів.

2. Застосування спеціальних вхідних трансформаторів з перемиканням відводів обмотки вищої чи нижчої напруги, тобто поєднання амплітудного і фазного регулювання.

3. Використання спеціальних схем перетворювачів з поліпшеними енергетичними показниками, зокрема несиметричних схем випрямляча [5], випрямлячів з активним формуванням вхідного струму (п.5).

  1. Роздільне живлення перетворювачів і інших приймачів.

5. Застосування вхідних LC фільтрів, що налаштовані на домінуючі гармоніки і спеціальних пристроїв – компенсаторів реактивної потужності у сполученні з фільтрами вищих гармонік.

6. Застосування активних фільтрів струму, що компенсують відхилення струму від синусоїдальної форми.

Зупинимося на рішеннях, що є достатньо універсальними і можуть бути застосовані у мережі з існуючими перетворювачами.

8.1 Фільтро-компенсуючі пристрої

Робота більшості перетворювальних пристроїв, що живиться від мережі змінного струму пов’язана з споживанням реактивної потужності та викривленням струму у колі змінного струму. Це властиво і для інших нелінійних споживачів енергії.

У загальному випадку коефіцієнт потужності перетворювального пристрою з боку мережі живлення

χ=νcosφ(1),

де ν=I1(1)/I1- коефіцієнт викривлення форми струму,I1іI1(1) діюче значення відповідно струму мережі і його першої гармоніки.

При регулюванні вихідних параметрів і змінюванні навантаження коефіцієнт потужності і гармонійний склад вхідного струму перетворювача суттєво змінюється.

При цьому струм , деk - номер гармоніки. У присутності на вході перетворювача випрямляча k=(nm±1), де n=1, 2, 3...., m- кількість пульсацій випрямленої напруги.

Для виключення негативного впливу на мережу і роботу інших споживачів використовуються різні варіанти фільтро-компенсуючих пристроїв (ФКП), що забезпечують фільтрацію вищих гармонік і компенсацію реактивної потужності.

Звичайно для цього використовують пасивніLC фільтри і батарею конденсаторів, однак ці рішення лише частково вирішують проблему і мають ряд суттєвих недоліків, що пов’язані з резонансними явищами, необхідністю змінювання ємності батареї конденсаторів та ін..

Деяке розповсюдження має схема фільтро-компенсуючого пристрою, де регулювання реактивної потужності досягається використанням індуктивного регулятору ІР на тиристорах. Однолінійна схема підключення ФКП до трифазної мережі з нелінійним навантаженням НН (тиристорний перетворювач) подана на рис.8.1. Звичайно, що окремі елементи схеми з’єднуються і підключаються до мережі за відповідною схемою (“зірка” або “трикутник”).

ФКП містить у собі секцію резонансних LCфільтрів на відповідні гармоніки струму і тиристорний індуктивний регулятор (ІР). ІР являє собою тиристорний регулятор змінного струму, кожна фаза якого містить пару тиристорів або симістор і реакторL. Змінюванням кута керування тиристорів здійснюється регулювання реактивного індуктивного струму, що споживається від мережі і відповідно реактивної потужностіQL в межах від 0 (тиристори зачинені) доQLМАХ . Тобто індуктивний регулятор являє собою регульовану індуктивність (в якості індукційного регулятору може бути використаний керований випрямляч з індуктивним навантаженням). Це дає змогу при постійній ємності батареї конденсаторівQС, що обирається виходячи із умови компенсації максимальної реактивної потужності навантаженняQLНМАХ, підтримувати загальний коефіцієнт потужності постійним при змінюванні потужності навантаження. Загальна реактивна потужність, що споживається від мережі:QЗАГ=QL+Q-QС (Q- реактивна потужність навантаження). Очевидно, що для підтримання потужності, що споживається, постійною на рівніQЗАГ≈0 необхідно забезпечити умовуQL+Q≈QС. Тобто при змінюванні реактивної потужності навантаження відповідним чином регулювати потужність, що споживається ІР.

Секція фільтрів містить набір фільтрів LkCk, резонансна частота яких

.

Оскільки для основної гармоніки струму індуктивний опір реакторів Lk достатньо малий (їм можна нехтувати) можна вважати що ємності фільтрів включені паралельно. Тоді загальна ємність ФКП, що використовується для компенсації, визначається як сума ємностей конденсаторів фільтрів.

Соседние файлы в папке 7,8