Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NKM_FILOSOFIYa_2013 / 5 РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧ. ДИСЦИПЛ.ФІЛОСОФІЯ 2013.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
225.79 Кб
Скачать

6. Теми практичних занять

з/п

Назва теми

Кількість

годин

Не передбачено навчальним планом

7. Теми лабораторних занять

з/п

Назва теми

Кількість

годин

Не передбачено навчальним планом

  1. Самостійна робота

з/п

Назва теми

Кількість

годин

1

Філософія, її предмет і роль у суспільстві

2

2

Філософія буття

2

3

Філософія розвитку

4

4

Філософія суспільства

2

5

Філософія свідомості

4

6

Філософія пізнання

2

7

Філософія людини

4

8

Філософія глобальних проблем і перспектив сучасної цивілізації

2

9

У модульні тижні: підготовка до модульного контролю та його складання

54

Разом

76

9. Індивідуальне завдання

Не передбачено навчальним планом

10 Методи навчання

Лекція (словесний метод, який може реалізовуватися як лекція-бесіда, лекція-дискусія, лекція-консультація тощо) один із основних словесних методів навчання у вищий школі, який формує у студентів основи знань з певної наукової галузі, а також визначає напрямок, основний зміст і характер усіх інших видів навчальних занять та самостійної роботи студентів з відповідної навчальної дисципліни.

Семінарське заняття (словесний метод, який може реалізовуватися як семінар-бесіда, семінар-доповідь, семінар-диспут тощо; семінар повторення і систематизація знань, семінар з вивчення нового матеріалу, комбіновані) – обговорення на заняттях самостійно вивченого студентами програмного матеріалу.

Пояснення (словесний метод) – виклад матеріалу, заснований на доведенні і пов'язаний з вивченням предметів, явищ та процесів, їх виникнення, функціонування та розвитку.

Розповідь (словесний метод) – теоретичний і водночас доступний для сприйняття короткотривалий виклад матеріалу з виділенням особливостей і специфіки предметів, явищ і процесів, що в ньому відображаються.

Бесіда (словесний метод) –обговорення певного матеріалу викладачем зі студентами на підставі чітких, заздалегідь визначених, запитань щодо цього матеріалу.

Диспут чи дискусія (словесний метод) – зацікавлений, виважено аргументований обмін думками між викладачем і студентами та між студентами.

Інструктаж (словесний метод) – вказівки стосовно підготовки до певної теми семінарського заняття, конспектування літератури тощо.

Ілюстрація (наочний метод) – показ у статичному вигляді ілюстрованих матеріалів, портретів вчених, малюнків на дошці, таблиць тощо.

Вправа (практичний метод) – розв’язання евристичних та проблемних завдань.

Графічні роботи (практичний метод) – відображення матеріалу, що вивчається, у кресленнях, графіках, діаграмах, таблицях, ілюстраціях тощо.

11. Методи контролю

На підставі поточного контролю та підсумкового оцінювання визначається успішність навчання студента з навчальної дисципліни, де застосовуються:

Методи усного контролю: індивідуальне опитування, фронтальне опитування, усні тематичні заліки.

Методи письмового контролю: контрольні письмові роботи, письмові тематичні заліки, письмові іспити.

Методи самоконтролю: самостійний пошук помилок, уміння самостійно оцінювати свої знання, самоаналіз тощо.

Протягом семестру з навчальної дисципліни «Філософія» студенти відвідують лекції, на яких конспектують певний лекційний матеріал та відповідають на питання під час контрольний опитувань на лекціях. Відвідання, ведення конспекту та результати контрольних опитувань фіксуються у журналі обліку контролю навчально-виховного процесу.

Продовж семестру студенти так само відвідують семінарські заняття, готують відповіді на питання з певних тем, що визначені у планах семінарських занять і є обов’язковими для вивчення. Семінарські заняття передбачають також підготовку реферативного матеріалу, який доповідається на семінарі. Відвідання, результати виступів, доповідей, повідомлень, доповнень також фіксуються у журналі обліку контролю навчально-виховного процесу.

Конспектування лекційних тем і рекомендованої літератури до семінарських занять як найважливішого компонента самостійної роботи студента і найбільш ефективної її форми теж відповідним чином контролюється і фіксується.

Для контролю засвоєння даної дисципліни навчальним планом передбачені два модульних контролі, на кожному з яких студентам пропонується відповісти на 3 питання за матеріалами навчальної дисципліни.

Навчальним планом для студентів заочної форми навчання передбачений екзамен з навчальної дисципліни (а для студентів очної форми навчання може бути передбачений екзамен), у якому теж пропонується дати відповідь на 3 питання з даної дисципліни.

Результати всіх видів поточного контролю є невід’ємними складовими підсумкового оцінювання знань студентів, наведених як у Навчальній програмі з навчальної дисципліни «Філософія», так і у критеріях підсумкового оцінювання знань студента з даної навчальної дисципліни.