Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 1 заоч.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
120.93 Кб
Скачать

Ймовірність

Розподіл проекту

Сподіваний доход

Рис. 2 - Нормальний розподіл значень ймовірностей – проект 1 і 2.

Дисперсія і середньоквадратичне відхилення виступають мірою абсолютної мінливості. При кількісному аналізі ризиків застосовують також коефіцієнт варіації , що є відносною мірою мінливості.

Коефіцієнт варіації – співвідношення середньоквадратичного відхилення результатів до середньої (очікуваної) величини результатів.

Формула для розрахунку коефіцієнта варіації має вигляд

. (7)

Коефіцієнт варіації - це відносна величина. Тому на його розмір не впливають абсолютні значення показника, що аналізується. За допомогою коефіцієнта варіації можна порівнювати мінливість ознак, що виражені у різних одиницях вимірювання. Коефіцієнт варіації може змінюватися від 0 до 100%. Чим більше коефіцієнт, тим сильніша мінливість. Існує така якісна оцінка різних значень коефіцієнта варіації:

до 10% - слабка мінливість;

10-25% - помірна мінливість;

більше 25% - висока мінливість.

Тоді згідно з формулою (7) коефіцієнт варіації дорівнює:

для проекту 1 v =

для проекту 2 v =

Висновок:

Задача 4.

Маємо два види акцій (акції двох компаній). Ефективність їх (норма прибутку) є випадковою величиною і залежить від стану економічного середовища (випадкових обставин). Сподівана ефективність цих акцій однакова.

Припустимо, що на ринку можуть виникнути лише дві ситуації Q1 та Q2: Q1 – з ймовірністю Р1=0,2; Q2 – з ймовірністю Р2=0,8.

Різні акції реагують на ці ситуації по-різному: курс акцій першого виду в ситуації Q1 зростає на 5%, в ситуації Q2 - на 1,25%; курс акцій другого виду в ситуації Q1 падає на 1%, а в ситуації Q2 зростає на 2,75%.

Припустимо також, що інвестор взяв гроші в борг під відсоток, що дорівнює 1,5%. Які акції слід придбати?

Методичні вказівки до виконання задачі 4.

Розв'язання цієї ситуації статистичним методом означає, як і в попередніх прикладах, послідовне визначення показників сподіваної ефективності кожного з видів акцій та абсолютної і відносної варіації ефективності, тобто середньоквадратичного відхилення і коефіцієнта варіації. У табл. 8 наведемо розрахунки цих показників.

Таблиця 8

Розрахунок характеристик різних видів акцій

Можливі ситуації на ринку

Ймо-вір-ність

i)

Зрос-тання курсу акцій, %

(xi)

Сподіва-на ефектив-ність, %

Перший вид акцій

Ситуація Q1

Ситуація Q2

Другий вид акцій

Ситуація Q1

Ситуація Q2

Згідно з розрахунками маємо:

1 =

2 =

1 =

2 =

Таким чином, для двох видів акцій співпадають їх можлива ефективність, а також варіація. На перший погляд, варіанти придбання тих чи інших акцій рівнозначні для інвестора, тому що всі статистичні характеристики однакові (). Крім того, відсоток, під який взято гроші в борг, нижчий, ніж сподівана ефективність акцій (1,5% 2%).

Але наслідки для інвестора у придбанні тих чи інших акцій можуть бути досить нерівнозначними.

Так, якщо інвестор вкладає гроші в акції першого виду і реалізується ситуація Q1, то він виграє _______________, якщо ж вкладе гроші в акції другого виду, то він збанкрутує _______________________. І навпаки, якщо реалізується стан економічного середовища інший – Q2, а гроші вкладені в акції першого виду, то інвестор збанкрутує ___________________. Коли ж гроші при ситуації Q2 буде вкладено в акції другого виду, то він буде у виграші _____________________.

Висновок. Оскільки стани економічного середовища Q1 і Q2 мають різну ймовірність, рішення інвестора не є рівнозначним з точки зору ризику банкрутства: при вкладенні грошей в акції першого виду банкрутство можливе з ймовірністю 0,8, а при вкладенні в акції другого виду – з ймовірністю 0,2.

Отже, при однаковості сподіваних ефективностей та дисперсій, а також власного (початкового) капіталу ризик банкрутства може бути різним. Цю обставину слід враховувати, а тому в даному випадку треба брати той вид акцій, ймовірність банкрутства яких у зв'язку з несприятливим станом середовища буде при цьому меншою – акцій другого виду.

Тут ймовірність несприятливого стану економічного середовища (за рівних умов) виступає як міра ризику.

Задача 5.

Підприємство оцінює ризик того, що покупець сплатить товар у визначений термін при укладанні договору на постачання продукції. При цьому є інформація про термін сплати рахунків цими партнерами (покупцями) в попередні 10 місяців (табл. 9).

Таблиця 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]