Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції, практичні, питання на іспит з МЕП.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
771.07 Кб
Скачать

Тема № 6 Сучасні правові стандарти міжнародної торгівлі

  1. Маракешські угоди, як правові засади створення та діяльності системи ГАТТ /СОТ.

  2. Правовий статус Всесвітньої торгівельної організації (СОТ). Основні напрями діяльності.

  3. Основні вимоги приєднання до ГАТТ /СОТ.

  4. Практичні та правові проблеми приєднання України до ГАТТ / СОТ.

В рамках даної теми семінарського заняття будуть досліджуватись такі питання:

Загальна характеристика Маракешських угод та додатків до неї, як основи створення Світової організації торгівлі; Поняття та особливості світової організації торгівлі, як найбільшої міжнародної торгової організації; Мета СОТ; Принципи роботи СОТ: принцип найбільшого сприяння, принцип національного режиму; принцип захисту національної промисловості; принцип сприяння справедливій конкуренції, принцип можливих дій у надзвичайних ситуаціях; принцип регіональних торгових домовленостей; Основні функції СОТ; Структура СОТ як міжнародної організації; Діяльність та повноваження Конференції міністрів, як вищого органу СОТ; Повноваження Генерального директора СОТ; Функції Генеральної ради та Секретаріату СОТ; Загальна характеристика чотирьох етапів вступу до СОТ; Створення та повноваження Робочої групи; Порядок проведення консультації та переговорів про умови членства країни – претендента; Порядок ратифікація національним законодавчим органом країни – претендента пакету документів затвердженого Генеральної радою СОТ; Практичні та правові проблеми вступу України до СОТ; Політико – правові та економічні переваги для України при набутті членства у СОТ; Можливі негативні недоліки вступу України до СОТ .

Список рекомендованої літератури:

Зенкин И.В. Право Всемирной торговой организации: Учебное пособие. - М., 2003 г..

Осика С.Г., П»ятницький В.Т. Світова організація торгівлі. - К.: «К. І С», 2001 р..

Україна і світове господарство: взаємодія на межі тисячоліть / А.С. Філіпченко, В.С. Будкін, А.С. Гальчинський та ін. - К.: Либідь, 2002р..

Україна і Світова організація торгівлі. Збірник офіційних документів. - К.: Міжвідомча комісія з питань фінансової безпеки при раді національної безпеки і оборони України, 2004 р..

Шреплер Х.А. Международные организации. Справочник. - М., 1995 г..

Энг М.В. Мировые финансы. - М., 1998 г..

Тема № 7 Особливості валютного регулювання та режиму іноземних інвестицій на території України

  1. Правовий механізм здійснення операцій з валютними цінностями.

  2. Основні напрями валютного регулювання в Україні.

  3. Державні органи та їх роль у сфері валютного регулювання в Україні.

  4. Роль міжнародного валютного фонду в системі валютного контролю. Діяльність Міжнародного валютного фонду в Україні.

  5. Роль іноземних інвестицій та їх правове регулювання відповідно до законодавства України.

  6. Особливості правового режиму іноземних інвестицій на території України.

В рамках даної теми семінарського заняття будуть досліджуватись такі питання:

Поняття «валютні цінності»; Операції з валютними цінностями; механізм здійснення операцій з валютними цінностями; Поняття «валютне регулювання»; основні напрямки валютного регулювання; Повноваження органів уповноважених здійснювати валютне регулювання в Україні; Міжнародний Валютний фонд; Діяльність міжнародного валютного фонду в Україні; Роль кредитних ресурсів Світового банку для України, Поняття «інвестиції»; Форми «іноземних інвестицій» передбачені чинним законодавством України; Законодавче врегулювання іноземних інвестицій в Україні; Залучення та порядок внесення іноземних інвестицій в Україну; Поняття «національного режиму» для іноземних інвесторів; Державне регулювання іноземних інвестицій; створення та діяльність»спеціальних економічних зон» на території України; Поняття «спеціального режиму інвестиційної діяльності».

Список рекомендованої літератури:

Правове регулювання іноземних інвестицій/за ред.. Корсака. - К.: Український центр студій, 1999 р.

Вернер Ф. Эбке. Международное валютное право. - М. 1997 г..

Гашимов А.С. Регулирование инвестиционной деятельности на национальном уровне в рамках двухсторонних договоров. - М., Анкил, 2001 г..

Міжнародне оподаткування: Навчальний посібник. За ред.. Ю.Г. Козака, В.М. Сліпа. - К.: Центр навчальної літератури, 2003 р.

Пебро М. Международные экономические, валютные и финансовые отношения / пер. с франц. Общ. Ред. Н.С. Бабинцева.- М., 1994 г.

Правове регулювання та захист іноземних інвестицій (за законодавством України, Угорщини, Польщі, Словаччини). - Ужгород, 2000 р.

Семерак О.С. Правове регулювання та захист іноземних інвестицій (за законодавством України, Польщі та Словаччини). - Ужгород, 2000 р.

Шишка Р.Б. Инвестиционное право Украины. Учебное пособие. - Харьков, 2000 г.