Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Опорний конспект лекцій

.pdf
Скачиваний:
186
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
693.42 Кб
Скачать

 

 

41

дієтичних добавок як засобів профілактики

і самолікування;

наявність

сильнодіючих компонентів (трава ефедри,

полину гіркого,

що містять

речовини, здатні викликати порушення роботи ЦНС тощо); недосконалість маркування; відсутність протипоказань, незважаючи на можливість взаємодії компонентів дієтичних добавок з лікарськими препаратами, які приймає людина; недостатнє вивчення впливу компонентів дієтичних добавок на вагітних і плід; відсутність чітких рекомендацій офіційної медицини щодо

застосування дієтичних добавок.

 

 

 

 

 

 

 

Виходячи з цього

забороняється

введення

в обіг дієтичних

добавок,

ХПСДС

та ФХП,

які не пройшли

державну

санітарно-епідеміологічну

експертизу

та державну

реєстрацію. Державний

контроль за виробництвом

та обігом

цих продуктів

здійснює Санітарна служба України.

Вона веде

Державний реєстр

цих продуктів і реєстр

харчових

добавок, ароматизаторів

та допоміжних

матеріалів

для харчової

промисловості.

Реклама

ХПСДС,

ФХП та дієтичних

добавок

має свої

особливості,

а її текст

попередньо

погоджується

з центральним органом

виконавчої

влади

у сфері

охорони

здоров’я.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уприроді не існує продукту, який би містив всі необхідні для людини компоненти (за винятком материнського молока). І тільки комбінація різних продуктів у щоденному раціоні харчування може забезпечити організм усім спектром необхідних нутрієнтів. Перш за все це стосується мікрокомпонентів їжі, таких, як вітаміни та мікроелементи. Процес їх засвоєння та обміну часто залежить від присутності інших харчових речовин. Тому біологічні властивості продукту залежать від того, скільки нутрієнтів в ньому міститься і в яких пропорціях.

Щоб раціонально використовувати корисні властивості продуктів, необхідно знати їх хімічний склад, харчову цінність, спеціальні прийоми технологічної обробки, правильно складати раціон і дотримуватися сприятливого для здоров’я режиму харчування.

Але сьогодні життя свідчить про значні недоліки в харчуванні Відбувається зміна структури і якості харчування за рахунок зниження вживання найбільш цінних продуктів – молока і молочних продуктів, овочів і фруктів, збільшення частини хлібобулочних виробів і картоплі.

Крім цього, споживання натуральних продуктів зменшується, а використання продуктів консервованих, з тривалим терміном зберігання, що піддаються технологічній обробці, збільшується. Це веде до істотного зниження надходження в організм есенціальних (незамінних) мікронутрієнтів.

Така тенденція призводить до того, що раціон людини, достатній для покриття енерговитрат, не може забезпечити життєво важливі добові фізіологічні норми вживання есенціальних нутрієнтів, а саме вітамінів, вітаміноподібних речовин, мінералів, органічних кислот, харчових волокон і ін.

Утой же час в умовах підвищеного психоемоційного навантаження і погіршення екологічної обстановки, потреба людини в мікронутрієнтах як важливому захисному факторі істотно зростає.

42

Коли нутрициологи вивчили якісний склад раціону харчування сучасної людини, то виявилося, що для отримання адекватної добової кількості тих чи інших нутрієнтів, з урахуванням високих запитів кожної клітини організму (асиміляція близько 600 інгредієнтів), необхідно вжити їжу, яка має калорійність від 3500 до 7000 кілокалорій!!!

Тому для збереження здоров’я і профілактики захворювань в даний час дуже актуальною стає задача розробки раціону харчування, що має підвищену харчову цінність і не перевищує енерговитрати сучасної людини.

Саме вирішення цієї задачі, ґрунтоване на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я та на національних фізіологічних нормах нутрієнтів для різних категорій населення, диктує необхідність виробництва і споживання спеціальних харчових продуктів. Дієтичні добавки, разом з харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання і функціональними харчовими продуктами Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів» віднесені саме до таких спеціальних харчових продуктів.

Досвід різних країн показує, що споживання таких добавок може значно покращувати стан здоров’я людини, уповільнювати процеси старіння, підсилювати захисні функції організму, підвищувати працездатність. Але часто лікувально-профілактичні властивості продукції оцінюються не за результатами клінічних досліджень, а виходячи з хімічного складу, а це, як правило, не може служити підставою для коректної оцінки її біологічної дії. Таке становище призводить до необ’єктивної реклами деяких продуктів і вводить в оману споживачів.

Лише на основі досліджень, що враховують різні чинники, можна судити про наявність тих чи інших лікувально-профілактичних властивостей цих продуктів. Необхідно також пам’ятати, що спеціальні харчові продукти призначені для стимулювання процесів саморегуляції організму і при їх виборі не тільки необхідно враховувати їх властивості, а й об’єктивно оцінювати стан здоров’я людини. Тому оптимальний підбір добавок може здійснити лише фахівець, наприклад лікар-дієтолог, який розробляє раціони харчування з певним напрямком їх біологічної дії. Останнє можна розглядати як важіль, за допомогою якого можна впливати на оптимізацію метаболічних процесів в організмі людини з урахуванням стану його здоров’я.