Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.59 Mб
Скачать

11.2. Структура автоматизованого кадастрово-реєстраційного офісу

Технологічно АКРО має два основні компоненти (рис. 11.2):

1. Кадастрову – ILS MultiCadastre (частину якої становить ILS КРС Кадастровий Портал).

2. Реєстраційну – ILS LRS.

Рис. 11.2. Структура автоматизованого кадастрово-реєстраційного офісу

Кадастрова компонента ILS MultiCadastre заснована на доведеній корпорацією ESRI’s геоінформаційній технології для забезпечення специфічних потреб кадастрових органів і організацій. ILS MultiCadastre є корпоративною системою для керування кадастровими даними і роботою з об’єктними моделями земельних ділянок.

Система ILS MultiCadastre Web надає можливість отримання синхронізованого доступу до просторових, кадастрових і реєстраційних даних з однієї точки доступу по Інтернет мережі для множини взаємодіючих організацій, що забезпечує технічні умови для створення Єдиного кадастру.

Система розроблена з використанням технологій ESRI ArcGIS & Microsoft Silverlight і має в своїй основі картографічний модуль для перегляду і роботи з різними типами даних: растрами (знімками високого дозволу), векторними картами (індексно-кадастрова карта, топографічна карта, адресний план, містобудівні зони), атрибутивними даними про просторові об'єкти і відсканованими або прикладеними документами.

Головною особливістю системи є синхронізація даних з різних розподілених джерел в єдиному додатку [2] для ухвалення рішень і виконання щоденних функцій ДЗК та інших взаємодіючих установ і організацій. Крім цього система вирішує задачу формування єдиного реєстру нерухомого майна, об'єднуючи разом реєстри прав і обтяжень на земельні ділянки і нерухомість на них, що є актуальним питанням для України. Система ILS MultiCadastre дозволяє виконувати наступні функції:

Навігація по карті з включенням/виключенням інформаційних шарів;

  • пошук і проглядання об'єктів, що цікавлять, – земельних ділянок і будівель, пов'язаної з ними інформації;

  • проглядання атрибутивних даних і зображень, асоційованих з вибраним об'єктом;

  • базове редагування об'єктів через веб-інтерфейс – створення нових і редагування існуючих об'єктів;

  • завантаження результатів землевпоряджувальних робіт з обмінних файлів у форматах in4 і xml з подальшою їх перевіркою – атрибутивних даних і геометрії.

Компонента включає набір пов’язаних додатків, які дозволяють виконати технологічні завдання з збирання просторових і атрибутивних даних, формування геоінформаційних моделей і цифрових картографічних зображень, обробку даних засобами координатної геометрії COGO і створення каталогу растру. При цьому, географічна інформація може бути розділеною для її опрацювання (корегування, створення, видалення) за допомогою віддалених користувачів корпоративної мережі у режимі довгих трансакцій.

ILS MultiCadastre містить в своєму складі наступні модулі:

  • MultiCadastre Server;

  • MultiCadastre Web Viewer;

  • MultiCadastre Editor.

MultiCadastre Server – це сервер, призначення якого об’єднувати і інтегрувати технологічні процедури обробки і управління просторовими даними. Платформою для реалізації ILS MultiCadastre Server виступає програмний продукт корпорації ESRI – ArcGIS Server 10.х. До основних технологічних операцій з просторовими даними, що реалізуються MultiCadastre Server відносяться наступні:

  • операції обробки просторових даних, просторового аналізу і візуалізації;

  • керування просторовими даними;

  • підтримку процедур звітності і керування документообігом;

  • інтеграцію і реплікацію даних (Під Реплікацією (англ. replication) розуміється механізм синхронізації вмісту декількох копій об'єкту (наприклад, вмісту бази даних). Реплікація – це процес, під яким розуміється копіювання даних з одного джерела на множину інших і навпаки. При реплікації зміни, зроблені в одній копії об'єкту, можуть бути поширені в інші копії.).

MultiCadastre Web Viewer є кадастровим порталом і представляє собою Web-додаток для надання віддаленим користувачам послуг з пошуку і перегляду картографічної інформації про земельні ділянки з певними сервісними функціями:

  • перегляд картографічної інформації про земельні ділянки та основної інформації про них;

  • виконання просторових і атрибутивних запитів до кадастрової бази даних (пошук ділянки, угідь, обмежень, сусідів, оренди та інших даних, залежно від шарів, які відображаються на карті);

  • перегляд списку трансакцій, зареєстрованих для земельної ділянки в реєстраційній компоненті АС КРС системі ILS LRS;

  • виконання основних карто матричних операцій просторового аналізу (вимір розмірів та визначення площі земельної ділянки).

Приклад однієї з сторінок кадастрового порталу наведений на рисунку 11.3.

Користуватися порталом можуть як внутрішні користувачі, так і зовнішні користувачі – користувачі, що не беруть безпосередньої участі у функціонуванні ЕСД Кадастр, але зацікавлені в інтерактивних транзакціях, пов'язаних з отриманням відомостей про землю і об'єкти і оформленням прав на земельні ділянки і об'єкти нерухомості. До таких користувачів відносяться громадяни, господарюючі суб'єкти, органи державної влади і управління.

Рис. 11.3. Вікно кадастрового порталу

Доступ до кадастрового порталу виконується (в недалекому майбутньому) через офіційний Веб-сайт центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів – Держземагентства (http://www.dazru.gov.ua). Кадастровим порталом відображуються відомості, що зберігаються у кадастровій базі даних і відповідають умові їх актуальності. З часом планується розширення переліку інформаційного наповнення порталу за рахунок відомостей інших кадастрів (водних, лісових ресурсів тощо).

Робота з картою відбувається аналогічно до стандартних процедур будь-якого картографічного Інтернет сервісу. Пошук інформації відбувається за просторовими і атрибутивними запитами. Атрибутивні запити виконуються у пошуковому вікні, до якого потрібно внести відповідний ключовий параметр пошуку (наприклад кадастровий номер земельної ділянки). Просторовий запит виконується наведенням курсору на відповідний просторовий об’єкт.

Гнучка система груп користувачів і політик доступу дозволяє набудувати доступ різним групам користувачів до різних функцій і наборів даних , що дозволяє надавати доступ до даних відповідно до норм українського законодавства, що виключає доступ неавторизованих користувачів до даних обмеженого доступу.

Зовнішні користувачі порталу подивлятимуться на три основні групи, що визначається рівнем доступу до інформації, відповідно до якого можна отримувати безоплатні або платні послуги, а саме:

  • неавторизовані користувачі (аноніми);

  • авторизовані користувачі;

  • ідентифіковані користувачі.

Неавторизовані користувачі можуть безоплатно переглядати інформаційний ресурс в анонімному режимі, копіювати та роздруковувати з нього інформацію. В цьому режимі доступна картографічна інформація з виділеної земельною ділянкою та її основні характеристики (атрибути): кадастровий номер, межі, цільове призначення, форма власності, вид речового права, обмеження у використанні. Також доступна інформація про кількісний і якісний облік земель.

Авторизовані користувачі безоплатно користуються послугами, які доступні в анонімному режимі, та мають можливість доступу до певних сервісів порталу у платному режимі. До таких основних сервісів відносяться:

  • нормативна грошова оцінка земель та земельних ділянок;

  • типи ґрунтів, категорії та якісні характеристики земель;

  • частини земельної ділянки, на які поширюється дія сервітуту, договору суборенди земельної ділянки та історія земельної ділянки;

  • координати поворотних точок меж об’єктів кадастру;

  • вимірювання основних просторових характеристик земельних ділянок.

Ідентифіковані користувачі (ідентифікація яких встановлюється завдяки верифікації електронного підпису) мають можливість отримання повного вичерпного переліку відомостей про свою власність.

Ще один спосіб ідентифікації відбуватиметься для отримання інформації про етапи оформлення документів у процесі отримання кадастрового номеру, державного акту на право власності на земельну ділянку тощо. У цьому випадку користувачеві надаватиметься код доступу (реєстраційний номер), якій є паролем входу до розділу порталу "Етапи проходження документів", що забезпечить суворого дотримання черговості оформлення документів. Про готовність документів передбачається повідомлення користувача засобами електронної пошти або SMS-повідомленням.

MultiCadastre Editor – це автоматизоване робоче (клієнтське) місце для введення просторових і атрибутивних даних в систему, джерелами яких є карти на твердих носіях (аналогові дані), геодезичні та GPS прилади, цифрові плани та звичайні записи (рис. 11.4). MultiCadastre Editor інтегрований з кадастровою базою даних (в якій містяться відомості о земельних ділянках) та сервером MultiCadastre Server (керування документообігом та інформаційними потоками).

Рис. 11.4. Вікно MultiCadastre Editor

Реєстраційна компонента ILS LRS (LandRegisterSystem – Система Реєстрації Нерухомості) забезпечує технологічні процедури правового і реєстраційного характеру, а саме реєстрацією прав і обтяжень на нерухоме майно з формуванням відповідних правових документів як результату процесу реєстрації: державних актів на право власності або користування, реєстраційних карток, витягів з реєстру. Здійснення цих операцій здійснюється пакетом програмного забезпечення LandRegister™. З точки зору технологічного процесу ведення кадастру Компонента забезпечує наповнення системи реєстраційними даними про нерухомість, права власності, користування, оренди, обтяженнях.

Основними можливостями ILS LRS є:

  • автоматизація діяльності реєстраційних офісів, включаючи приймання документів, сканування документів, сплата зборів, ведення реєстраційних записів, складання довідок і звітів;

  • управління реєстраційними процесами, що дозволяє змінювати конфігурацію моделі даних, користувальницьких запитів, типів документів, робочих операцій і звітів;

Система реєстрації (ILS LRS) може використовуватися як інтегровано разом з кадастровою системою (ILS MultiCadastre) так і автономно [3]. Реєстраційна база даних містить суто атрибутивну частину інформаційної моделі земельної ділянки, яка необхідну для формування правових документів: інформація про власника, земельну ділянку, право і/або обтяження. Необхідна просторова інформація про земельну ділянку (геометрична і топологічна), яка вимагається для формування державного акту передається з кадастрової підсистеми ILS.

Особливістю земельної реєстрації в Україні є просторово розподілений виробничий процес з участю персоналу декількох організацій, розташованих в різних містах: регіональні (область, республіка) підрозділи ДЗК; територіальні (місто, район) відділи ДЗК. Співробітники цих організацій беруть участь в єдиному виробничому процесі, виконуючи ту або іншу реєстраційну операцію відповідно до функціональних прав в системі.

Типовими реєстраційними операціями є наступні:

  • прийом заяви на реєстрацію від заявника разом зі всіма необхідними супровідними документами;

  • сканування і індексація супровідних і правових документів; якщо документ подається на комп'ютерному носії, він може приєднуватися до реєстрації без необхідності його роздруковувати і сканувати;

  • введення даних, необхідних для формування правових документів: власник або список власників з вказівкою часток, земельна ділянка, право або обтяження;

  • формування супровідних і правових документів;

  • реєстрація права власності або користування;

  • видача документів заявнику;

  • перегляд реєстру – власники, права і обтяження, земельні ділянки, поточні і завершені реєстрації, історія реєстрації;

  • формування різноманітних звітів – вміст реєстру, моніторинг процесу реєстрації, продуктивність роботи персоналу.

  • виробничі процеси набудовані відповідно до діаграм активності, що розбивають процес на послідовність операцій з визначенням права кожного користувача на виконання кожної операції;

  • формалізація виробничих процесів з підготовкою діаграм активностей і прецедентів виконання операцій, що виконується на етапі бізнес аналізу відповідної організації.

У системі передбачені наступні виробничі процеси для земельних служб: первинна реєстрація – реєстрація держакту на право власності або користування; вторинна реєстрація (передачі права власності, оренди, присудження); витяг з реєстру – формування витягу з реєстру; заміна державного акту – видача нового державного акту.

ILS LRS має в своєму складі наступні складові:

  • центральний сервер (ILS LRS Server, ILS КРС - Реєстраційний Портал);

  • інструмент адміністрування (ILS LRS Адміністратор);

  • сервер управління документами і сканування;

  • клієнтські додатки (ILS LRS Клієнт);

  • інтегрованих додатків, як то Сплата зборів (ILS Cashier – система автоматичних розрахунків вартості послуг).

Архітектура ILS LRS компоненти наведена на рисунку 11.5.

Рис. 11.5. Архітектура ILS LRS

Архітектура LRS має три рівня обробки і представлення даних:

  • рівень представлення – встановлює вид і функціональність сторінок, вікон і форм, які бачить користувач LRS;

  • бізнес рівень – реалізує бізнес правила реєстрів;

  • рівень сприйняття – група класів і компонент, які відповідають за сховище даних і імпорт даних з одного або більше джерел.

ILS КРС - Реєстраційний портал представляє собою Веб-додаток (представлений рівнем сприйняття на рис. 11.5), який відповідає за організацію пошуку, обробки і зберігання даних, і використовується для пошуку відомостей в кадастровій базі даних за наступними пошуковими критеріями:

  • пошук за відомими деталями трансакції, а саме її номером, статусом (введена, завершена, відмовлена, призупинена і т.д.), датою завершення, або за інформацією про нерухомість і сторону: номер земельної ділянки, ПІБ або роль суб’єкта;

  • пошук нерухомості виконується за адресою, кадастровою зоною, кадастровим кварталом або номером земельної ділянки;

  • пошук за типом та роллю суб’єкта або даними про трансакцію;

  • пошук за назвою та номером документа, датою видачі або за відомостями про трансакцію;

  • доступ до перегляду і друку відсканованих документів;

  • здійснення переходу до кадастрового порталу (просторового відображення земельної ділянки).

Загальний вигляд пошукових вікон системи наведений на рис. 11.6.

Рис. 11.6. Пошукові вікна ILS КРС

ILS LRS Адміністратор це Веб-додаток, який використовується системним адміністратором для налаштування і адміністрування системою ILS LRS. Основними функціями модуля є:

  • керування доступом користувачів у систему і регулювання їх повноважень;

  • редагування системних словників, класифікаторів і кодифікаторів, які є списками допустимих значень, що можна вибрати під час роботи з реєстраційною компонентою АС КРС ILS LRS (наприклад список областей або міст, причин відмови, категорій угідь тощо);

  • керування списком реєстраційних угод;

  • перегляд та оновлення діаграм виробничих процесів;

  • редагування списку реєстраційних офісів;

  • налаштування опцій модулів системи ILS LRS ILS LRS Клієнт та Реєстраційний Портал, встановлення значень за замовчуванням, максимальний розмір відсканованого документу, кількість записів, які повертаються пошуком, кількість записів в Реєстраційній черзі, налаштування інтеграції з базами ЕККР (Електронних копій книг реєстрації) та ДПДА (Других примірників державних актів);

  • генерування та друк звітів про зміст реєстру та продуктивність персоналу;

  • перегляд журналу сервера (лог-файл з подіями, які відбулись на сервері) та журналу виробничих процесів (номер трансації, назву завдання, дата та час виконання, ім’я користувача).

ILS LRS Клієнт – представляє Веб-додаток призначений для наповнення атрибутивної бази даних реєстраційного порталу. Інформація накопичується шляхом введення (ручного або автоматизованого) відповідної інформації про атрибути і характеристики земельної ділянки, правової інформації, сканованих супровідних документів на право власності або користування.