Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛекцииГІС в КС / 6_Інформаційні потоки_проект.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
227.33 Кб
Скачать
    1. Вимоги до інформаційного забезпечення

Вимоги до інформаційного обміну. Ефективний обмін земельно-кадастровою інформацією з суміжними інформаційними системами, постачальниками і користувачами даних АС ДЗК можливий лише за максимальної сумісності систем і жорстким дотриманням прийнятих національних (міжнародних) стандартах. Організація корпоративної і міжвідомчої взаємодії передбачає узгодження прийнятих класифікаторів і словників, спеціальних процедури електронної взаємодії, стандартів опису електронних документів. При цьому система повинна забезпечувати зберігання, підтримку цілісності і актуальності системи класифікаторів, словників і довідників, завантажувати нові класифікатори, підтримувати процедуру їх оновлення і синхронізації у всіх зв’язаних вузлах АС ДЗК. Крім того, система повинна надавати можливість підключення до класифікаторів системи зовнішніх класифікаторів, які розробляються і використовуються іншими відомствами і організаціями.

В інтересах рішення задач земельного кадастру до системи класифікації і кодування (СКК) АС ДЗК висуваються певні функціональні вимоги:

  • повне охоплення і класифікація всіх об'єктів, що використовуються в земельному кадастрі;

  • простеження історії зміни елементів протягом всього періоду функціонування системи;

  • можливість розширення множини об’єктів класифікації без зміни системи кодування;

  • забезпечення сумісності різних інформаційних систем.

Для підтримки класифікаторів і довідників в актуальному стані в системі створюються спеціальні засоби ведення класифікаторів і довідників. Основними функціями цих засобів є наступні:

  • ведення каталогу класифікаторів,

  • додавання, видалення, зміна класифікаційних ознак (словарних рубрик, значень термінів і їх абревіатур);

  • введення, видалення, зміна класифікаційних кодів;

  • автоматизоване доведення змісту змін в класифікаторах, проведених на вищестоящих об'єктах, до всіх підлеглих об'єктів, виконання необхідних коректувань для усунення суперечностей в класифікаторах об'єктів;

  • можливість виведення на засоби відображення і документування класифікаторів і їх розділів для контролю і модифікації в діалоговому режимі.

У разі технологічної неможливості суміщення інформаційних систем забезпечення інформаційної сумісності здійснюють шляхом використання програм-конверторів.

На фізичному рівні обмін інформацією повинен здійснюватися по загальному протоколу зв’язку (TCP/IP). В системі повинна бути передбачений можливість публікації загальнодоступної графічної і фактографічної інформації в глобальній мережі Internet.

Вимоги до лінгвістичного забезпечення. Забезпечення лінгвістичної сумісності АС ДЗК передбачає проведення робіт по наступних напрямах:

  • розробка та використання єдиної мови спілкування користувачів з системою (інтерфейсу користувача) на всіх ієрархічних рівнях системи;

  • створення єдиної термінологічної системи, що включає також єдину систему уніфікації термінів, що мають однакове смислове навантаження;

  • забезпечення єдиних методів формалізації текстів (даних), нормалізації і редагування даних.

Інтерфейс користувача повинен бути зрозумілим, простим і розроблений з обліком наступний принципів:

  • одноманітність в оформленні призначеного для користувача інтерфейсу для всіх підсистем (наприклад, вигляд і розташування різних управляючих і інформаційних полів: довідкових відомостей, робочих полів, полів інструментів, меню);

  • використовування довідників і шаблонів для введення даних;

  • використовування підказок при неправильних діях користувача;

  • наявність довідкової інформації по роботі в системі.

Реалізація лінгвістичного забезпечення повинна здійснюватися за допомогою інших видів забезпечення автоматизованої системи, в першу чергу – інформаційного і програмного забезпечення. В цьому значенні лінгвістичне забезпечення визначає правила, форми і засоби зовнішньої взаємодії відповідних компонентів цих видів забезпечення

Вимоги до забезпечення інформаційної безпеки. Метою підсистеми інформаційної безпеки є підтримка технологічних рішень, що забезпечують захист відкритої і конфіденційної інформації, циркулюючої між учасниками інформаційної взаємодії. Вирішується ця задача шляхом використання багатокористувальницького доступу користувачів до інформації, з розмежуванням прав доступу користувачів, залежно від умов і режимів функціонування програмно-технічних комплексів і приналежності до організацій. Підсистема забезпечення інформаційної безпеки в АС ДЗК повинна забезпечувати виконання наступних основних функцій:

  • ідентифікацію користувачів;

  • аутентифікацію користувачів;

  • авторизацію користувачів;

  • реєстрацію користувачів;

  • міжмережеве розмежування;

  • реєстрацію подій, пов'язаних з підключенням користувачів, об'ємом авторизуемых прав, відключенням користувачів;

  • генерацію необхідної ідентифікуючої і аутентифікуючої інформації (паролів, ключів, електронних сертифікатів);

  • формування авторизуючої інформації, прав доступу і матриць доступу користувачів до інформаційних ресурсів;

  • управління потоками даних;

  • автоматичний контроль і діагностика коректності власної роботи;

  • криптографічне перетворення інформації з використанням засобів криптографічного захисту інформації, включаючи електронний цифровий підпис і використовуванням засвідчуючих центрів;

  • криптографічне перетворення інформації, при її передачі по відкритих каналах зв'язку, з використанням VPN – технологій;

  • реєстрацію і облік машинних носіїв інформації;

  • реєстрацію і облік видачі друкарських документів.

Підсистема забезпечення інформаційної безпеки повинна забезпечувати розмежування доступу до інформаційних ресурсів АС ДЗК на основі їх сегментації на три контури, в складі:

  • контур публічного інформаційного ресурсу АС ДЗК;

  • контур міжвідомчого інформаційного ресурсу АС ДЗК;

  • контур внутрішньооб'єктового інформаційного ресурсу на об'єктах інформатизації суб'єктів інформаційної взаємодії в АС ДЗК.

Відповідальність за організацію і проведення заходів і робіт по захисту конфіденційних інформаційних ресурсів на об'єктах інформатизації суб'єктів інформаційної взаємодії в ЕСД Кадастр покладається на керівників об'єктів.

Підключення об'єктів інформатизації в ЕСД Кадастр, для обміну конфіденційною інформацією, повинне проводитися після виконання заходів і робіт по захисту конфіденційних інформаційних ресурсів і атестації цих об'єктів по вимогах безпеки інформації.

Вимоги по збереженню інформації при аваріях. Для запобігання втрати інформації при апаратних збоях устаткування як компоненти технічних засобів повинні використовуватися тільки якісні пристрої з високим напрацюванням на відмову.

Для запобігання втрати або пошкодження інформації через перебої в електроживленні серверу баз даних вузла АС ДЗК повинні підключатися до електромережі через джерело безперебійного живлення. Таке ж підключення через джерело безперебійного живлення повинні мати окремі компоненти системи, відключення яких у момент передачі або запису даних може привести до втрати інформації. Джерело безперебійного живлення серверу баз даних при відключенні напруги в електромережі повинне підтримувати роботу серверу в інтервалі часу, необхідному для коректного завершення всіх виконуваних процесів і операцій, збереження інформації. Всі ці дії при відключенні живлення повинні проводитися автоматично. Джерела безперебійного живлення окремих компонентів системи повинні забезпечувати короткострокову роботу підключених до них технічних засобів при відключенні живлення від електромережі на якийсь час необхідне для завершення передачі пакету даних або збереження інформації. Джерела безперебійного живлення також повинні забезпечувати вирівнювання коливань живлячої напруги електромережі.

Мережі передачі даних повинні мати оптимальну структуру. Лінії передачі даних повинні мати якнайменшу можливу довжину. Зв'язні кабелі сіті передачі даних повинні бути прокладений в спеціальних каналах або коробах, що виключають випадкове пошкодження дротів.

Для запобігання пошкодження і втрати інформації унаслідок помилок операторів система повинна передбачати можливість розмежування прав доступу до інформації користувачів. Для різних користувачів повинні бути встановлений різні права на читання, редагування і видалення інформації в базі даних.

Вся інформація баз даних повинна мати резервні копії. Оновлення інформації всіх наявних копій повинне бути синхронізовано. Для роботи в системі повинні бути створений основні і резервні серверу баз даних.

Програмні засоби повинні забезпечувати:

  • дублювання інформації на резервні пристрої зберігання з подальшим відновленням;

  • можливість повного або часткового відновлення програми в результаті виникнення збійних ситуацій.

Резервне копіювання повинне здійснюватися засобами СКБД, під управлінням яких розміщуються сховища даних АС ДЗК.

6