Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украинской культуры.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
612.35 Кб
Скачать

Тема 3. Цивілізаційні детермінанти розвитку української культури

Лекція 5. Проблема цивілізаційної приналежності української культури (4 год.)

Поняття «цивілізації» в суспільній та науковій думці. Культура і цивілізація. візантійський вплив на формування української культури. Західноєвропейські впливи в історії української культури. Татарський та турецький впливи на український побут і національний характер. Вплив російської державно-культурної політики на формування української культури (XVIII-XX ст.).

Література [51, 52, 23, 123, 39, 20, 113, 109, 35, 80, 33, 119, 126, 96]

Лекція 6. Релігійні детермінанти української культури (4 год.)

Українська демонологія та традиційні звичаї й обряди українців. Боротьба православ’я та католицизму як ситуація культурного вибору. Російське православ’я на українських землях. Феномен української греко-католицької церкви.

Література [49, 16, 17, 53,84, 104, 55, 79, 22, 102, 65, 57, 91, 100, 103, 122 ]

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІУ. Феномен української національної культури.

Тема 4. Соціально-культурна антропологія українця

Лекція 7. Побутова складова української культури (4 год.)

Етнічні та історичні витоки українського побуту. Регіональні відмінності організації побуту українців. Українська хата.Українська кухня. Український одяг.

Література [51, 64, 29, 107, 7, 85, 5, 83]

Лекція 8. Українська культура у європейському та світовому контексті (2год.)

Україна у творах зарубіжних митців.Українська культура у контексті світової. Українська діаспора.

Література [19, 116, 121, 125, 127, 3, 8, 118, 66, 43, 90]

Семінарські заняття з курсу «Історія української культури»

Модуль 1

Семінар 1. (4 год.) Становлення нації та її культурний зміст.

  1. Еволюція уявлень про культуру. Національна культура.

  2. Культурологічна думка в Україні..

  3. Основні етапи становлення національної української культури

Скласти словник термінів по темі.

Реферат:

  1. Роль мови в українській національній самоідентифікації.

  2. Український гумор як елемент національної культури та його роль в національній ідентифікації українця (на прикладі української літератури ХІХ-ХХ ст.: Котляревський, Квітка-Основ‘яненко, Нечуй-Левицький, С.Руданський, О.Вишня, П.Глазовий).

Література: [12, 18, 44, 108, 69, 97, 13, 9, 32, 68, 30, 112, 31, 67, 95, 4]

  • Берестовская Д.С. История формирования и развития философии культуры. Учебное пособие. - Симферополь, 2006 (рос.)

  • Берестовская Д.С. Культурология. Учебное пособия. - Симферополь. Бизнес-Информ, 2005. - 392 с., илл (рос.)

  • Костенко О.М. Культура і закон - у протидії злу. - Київ:Атіка. - 2008.- 352 с.

  • Теорія та історія світової і вітчизняної культури. Курс лекцій. Київ: Либідь, 1993. - 390 с.

  • Українська і зарубіжна культура. Донецьк: Східний видавничий дім. - 2001. - 372 с.

    1. Проблема визначення культури// Матвєєва Л.Л. Культурологія [Текст] : курс лекцій: Навч. посібник для студ. вищих навч. закл. / Л. Л. Матвєєва. - К. : Либідь, 2005. - 512 с.

    2. Сутність культури, її структура, функції та характерні ознаки// Культурологія: теорія та історія культури Навч. Посіб. за ред. І. І. Тюрменко, О. Д. Горбула / Київ: Центр навчальної літератури, 2004.- 368 c.

    3.  Українська культурологічна думка // Культурологія: теорія та історія культури за ред. І. І. Тюрменко, О. Д. Горбула. Навчальний посібник. — К.: Центр навчальної літератури, 2004.- 368 c.

    4. Функції культури// M. M. Закович. Культурологія: українська та зарубіжна культура. Навч. посіб. - К. Знання. 2007

Методичні вказівки по підготовці до семінарського заняття:

1.Варто зосередити увагу на такі аспекти: походження терміна “культура” і багатоваріантність його сучасного тлумачення; функції культури, види культури. Показати роль культури у структурі людської життєдіяльності.

Національна культура як процес формування та закріплення національної ідентичності .

2. Слід відмітити етногенез українців у вітчизняній та зарубіжній історіографії. Розкриваючи дане питання необхідно звернутися до філософської спадщині Київської Русі /Іларіон Київський, Володимир Мономах/, творчості письменників-полемістів та діячів "братських шкіл" у XVI-XVII ст., культурологічної думки в Киево-Могилянській академії.

Сфокусувати увагу на символічній інтерпретації культури у філософії Григорія Сковороди.

Іван Франко та розробка цілісної концепції української культури. Культурологічна спадщина П.Куліша, М.Костомарова, М.Драгоманова, М.Грушевського. Концепція культури Д.Донцова. Культурологічні погляди М. Хвильового. І.Огієнко та І. Крип'якевич як теоретики та історики української культури. Культурологічні дослідження в повоєнні роки /Д.Антонович, Д.Дорошенко, Д.Чижевський, Є.Маланюк, М.Семчишин, М.Шлемкевич/).

3. Для визначення характерних світоглядних уявлень, духовних цінностей та ідеалів і традицій етносу, слід чітко простежити періодизацію української культури через призму об’єктивності.

Перший період розвитку української культури охоплює часовий відрізок від її витоків і до створення першої давньоукраїнської держави – Київської Русі, тобто культура дохристиянської доби.

Другий період розвитку розвитку української культури княжої доби припадає на час виникнення та існування княжої держави – Київської Русі та її наступника Галицько-Волинського князівства.

Третій період розвитку української культури припадає на литовсько-польську добу в історії нашого народу. Умови для розвитку української культури погіршувалися в наслідок асиміляції української еліти, а разом з тим – і втрати нею політичного впливу.

Четвертий етап розвитку української культури припадає на період існування гетьманської держави, яка характеризується новим історичним контекстом, зумовленим закінченням Визвольної війни в середині XVІІ ст., з одного боку, і поступовим обмеженням, а згодом і втратою Україною власної автономії наприкінці XVІІІ ст., з іншого.

П’ятий етап розвитку української культури охоплює часовий період – від часів зруйнування Гетьманщини і до початку ХХ століття. Цей час можна назвати періодом національно-культурного відродження. Найяскравіше процес творення нової національної моделі культури український народ виявив у літературі, фольклористиці, етнографії, театрі, образотворчому мистецтві, драматургії. Домінуюча, формотворча роль належала літературі.

Шостий період розвитку української культури охоплює часовий відтинок від початку ХХ ст.. до кінця 80-х років ХХ століття, який характеризується черговими злетами й падіннями у розвитку української культури, остання була поставлена в умови боротьби за самозбереження і постійного потягу до відродження.

Сьомий період розвитку української культури розпочався після проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року і триває донині.

Студент має дати розгорнуту характеристику сожного з періодів.

Семінар 2. (4 год.) Витоки та історичні умови формування української культури.

  1. Основні етапи розвитку стародавніх слов‘ян.

  2. Галицько-Волинська Русь та її культура.

Творче завдання

Реферат:

  1. Архітектурні пам’ятки Київської Русі.

  1. Пам‘ятки української культури ХІІ – ХІУ ст.: «Молєніє Данила Заточника», «Київській та Галицько-Волинській літописи».

Література: [52, 34, 93, 92, 70, 77, 99, 1]