Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_kmt.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
555.52 Кб
Скачать

2.5. Відомчі мережі передавання даних

В залежності від масштабу відомства (організації, фірми, корпорації), мережі передавання даних, які йому належать, поділяються на мережі відділів, мережі кампусів (міжбудинкові мережі) та корпоративні мережі.

Мережі відділів будуються, як правило, на базі однієї з базових технологій, містять невелике число комп’ютерів(до 50) і розміщенні в границях одного будинку. Метою побудови таких мереж є забезпечення колективного доступу до дорогих розподілених ресурсів (прикладних програм, баз даних, периферійного обладнання ). Вони, як правило не діляться на підмережі і не вимагають для свого обслуговування високоваліфікованого адміністратора. Фізичним середовищем таких мереж є, здебільшого, кабелі на основі скручених пар і коаксиальний кабель.

Мережі кампусів складаються з окремих підмереж і охоплюють декілька будинків, розміщених на площі в декілька квадратних кілометрів. Для них характерна неоднорідність апаратного і програмного забезпечення. Окремі підмережі можуть будуватися на базі різних мережевих технологій. Основна мета побудови мережі кампусів – доступ до відомчої бази даних. Для з’єднання підмереж між собою використовують повторювачі, концентратори, комутатори, шлюзи та маршрутизатори. Фізичне середовище мережі кампусів – це кабелі на основі скручених пар, коаксиальний і оптоволоконний кабель, на якому будують магістральні лінії зв’язку.

Корпоративні мережі охоплюють всі підрозділи організації (корпорації, фірми), які розміщені на великій території (місто, держава, континент). До їх складу можуть входити декілька LANіWAN, які використовують різноманітні лінії зв’язку, в т.ч. телефонні канали, радіо і супутниковий зв’язок. Вони можуть використовувати складне комунікаційне обладнання і багатофункціональну апаратуру передавання даних.

На рис. 2.4 приведений приклад побудови корпоративної мережі. На цій схемі підмережі трьох відділів побудовані на основі базових технологій Ethernet,FastEthernetтаFDDIі під’єднані через відповідні комутатори до розподіленої магістраліFDDI, побудованої за стандартомPMDна базі багатомодового волоконно-оптичного кабелю. Мережа кампусу складається з підмереж будинків, з’єднаних магістраллюFDDI, побудованою згідно стандартуSMF-PMDна базі одномодового волоконно-оптичного кабелю максимальною довжиною до 60 км. Зв’язок з локальною мережею філії, яка може бути віддаленою на декілька тисяч кілометрів, здійснений з допомогою глобальної мережі Х.25, до якої мережа кампусу і мережа філії під’єднані з допомогою маршрутизаторів. Порти маршрутизаторів, які під’єднані доWAN, повинні містити апаратуру передавання даних і підтримувати протоколи технології Х.25, а порти, підє’єднані доLAN -протоколи цих технологій.

Для корпоративних мереж є характерними використання тисяч PC, сотень серверів, різноманітних операційних систем і пакетів прикладних програм, великих об’ємів даних, які зберігаються у спільній базі даних.

Приведена структура корпоративної мережі відноситься да класу інтернет-мереж (об’єднаних, великих) мереж, до складу яких входять різнорідні, побудовані за різними технологіями глобальні і локальні мережі. Принципи побудови та роботи об’єднаних мереж будуть розглянуті нижче.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]