Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
629.76 Кб
Скачать

Змістовий модуль і.

Поняття і зміст інтелектуальної власності як результату інтелектуальної діяльності. Система інтелектуальної власності. Українське і міжнародне законодавство у сфері інтелектуальної власності. ( 1 год.)

ТЕМА 1. Інтелектуальна власність як право на результати творчої діяльності людини. Система інтелектуальної власності.

ТЕМА 2. Законодавство України про інтелектуальну власність.

ТЕМА 3. Міжнародні угоди у сфері інтелектуальної власності.

Поняття інтелектуальної власності. Інтелектуальна власність як результат творчої діяльності. Інтелектуальна власність як право.

Еволюція інтелектуальної власності. Еволюція промислової власності. Еволюція авторського права і суміжних прав. Еволюція інтелектуальної власності в Україні.

Місце і роль інтелектуальної власності в економічному і соціальному розвитку держави. Соціально-економічні стратегії в країнах світового товариства. Роль промислової власності в економічному розвитку. Авторське право і розвиток культури.

Об’єкти права інтелектуальної власності. Класифікація об’єктів права інтелектуальної власності.

Суб’єкти права інтелектуальної власності.

Конституція України як основа законодавства України про інтелектуальну власність. Цивільний кодекс України як джерело регулювання права інтелектуальної власності. Значення та вдосконалення механізму приватно-правого регулювання інтелектуальної власності на сучасному етапі.

Закон України “Про авторське право та суміжні права” та інші нормативно-правові акти у сфері регулювання відносин, пов’язані з охороною прав авторів, виконавців, виробників фоно- та відеограм, організацій ефірного мовлення.

Джерела патентного права України. Закон України “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” та Закон України “Про охорону прав на промислові зразки”. Національне законодавство про правову охорону селекційних досягнень, компонувань інтегральних мікросхем, раціоналізаторських пропозицій.

Правові форми охорони торговельних марок, комерційних (фірмових) найменувань та географічних зазначень. Характеристика законів “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” та “Про охорону прав на зазначення походження товарів”.

Міжнародний рівень охорони результатів інтелектуальної, творчої діяльності. Універсальні конвенції у сфері охорони об’єктів інтелектуальної власності (Стокгольмська конвенція про заснування ВОІВ 1967 р., Угода ТRIPS 1993 р.).

Міжнародно-правове регулювання авторських прав. Основні положення Бернської конвенції про охорону літературних та художніх творів 1886 р. та Всесвітньої (Женевської) конвенції про авторське право 1952 р. Міжнародні конвенції у сфері суміжних прав (Римська конвенція про охорону інтересів-виконавців, виробників фонограм і організацій мовлення 1961 р., Конвенція про охорону інтересів виробників фонограм від незаконного відтворення їх фонограм 1971 р.).

Міжнародно-правова охорона промислової власності. Паризька конвенція про охорону промислових власності 1883 р. та інші угоди у сфері промислової власності. Договір про патентну кооперацію 1970 р. Євразійська патентна конвенція 1995 р. Міжнародні угоди по товарним знакам. Міжнародна охорона найменувань місць походження товарів.

Соседние файлы в папке институтские дела