Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
737.79 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Кафедра правових дисциплін

Затверджено Затверджено

на засіданні кафедри на засіданні

правових дисциплін Вченої ради інституту

Протокол № ___ Протокол №________

від ___ _________ 2012 р. від ___ ________2012р.

Завідувач кафедри Голова Вченої ради

______д.ю.н. Віхров О.П. _______ проф.Коваленко О.Б.

Робоча навчальна програма інтелектуальна власність

Галузь знань 0101 Педагогічна освіта

Напрям підготовки: 801010301 Технологічна освіта

701010301 Технологічна освіта

801010401 Професійна освіта

701010401 Професійна освіта

Освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр», «спеціаліст»

Навчальний рік 2012-2013

Семестри: ІХ

Заочна форма навчання, 5 курс

Викладач – ст. викл. Притула Г.П.

Кількість годин за навчальним планом на курс:

Лекційних – 4

Семінарських – 4

Самостійної роботи – 136

Разом – 144

ЧЕРНІГІВ

2012р.

І. ВСТУП.

Науково-технічний рівень виробництва, ефективність економіки,

соціально-економічний прогрес в цілому і, в решті решт, добробут суспільства, значною мірою залежать від рівня та ефективності творчої діяльності в цьому суспільстві. Однією з найпотужніших рушійних сил розвитку цивілізації є творча діяльність людей.

Розвиток цивілізації у ХХ1 ст., її постіндустріальний вектор переконливо підтвердили, що головним чинником сталого економічного розвитку можуть бути лише зростання інтелектуального потенціалу нації та науково-технологічної інновації, застосування яких суттєво впливає на обсяги та якість виробництва і споживання.

Протягом останнього десятиріччя в Україні досить інтенсивно відбувається становлення державної системи правової охорони інтелектуальної власності. Ця система охоплює інституційні (законодавчі, організаційні), економічні, політичні, гуманітарні (освітні, культурні, морально-психологічні) чинники та механізми, що перебувають у тісній взаємодії. Процес їх становлення ще не завершений. Водночас можна констатувати, що основи законодавчого забезпечення функціонування зазначеної системи вже закладені, і це створює простір для поступового розвитку інших її важливих компонентів.

Викладання у вузах права інтелектуальної власності є настійною вимогою сьогодення. У зв’язку зі створенням і використанням об’єктів інтелектуальної власності неминуче виникають відносини правового характеру.

Іі. Мета та завдання дисципліни

Курс «Інтелектуальна власність» розрахований на вивчення правових відносин у сфері інтелектуальної власності, опанування правового механізму їх регулювання, отримання необхідних навиків кваліфікації результатів творчої діяльності, захисту майнових і особистих немайнових прав авторів та володільників як в Україні, так і за її межами.

Мета вивчення дисципліни :

Формування у студентів знань та вмінь в області організації створення та правової охорони об’єктів інтелектуальної власності, основ практичного використання правових засад інтелектуальної діяльності в Україні.

Місце дисципліни в навчальному процесі:

Україна прямує до ринкової економіки, отже зростає роль інтелектуальної діяльності в економіці країни. Курс “Інтелектуальна власність” тісно пов’язаний з такими фундаментальними і галузевими дисциплінами як цивільне право, господарське право, адміністративне право, кримінальне право, економіка і т.п.

Провідні ідеї, що покладені в основу курсу:

В основу курсу покладені принципи інтегральності і системності юридичних і економічних знань, міждисциплінарного зв’язку сучасної науки, які сприяють виявленню основних напрямків засвоєння чинного теоретичного та нормативного матеріалу, формування у студентів відповідних до фахового спрямування навичок і вмінь у сфері інтелектуальної власності.

Форми навчання: навчальні заняття, виконання індивідуальних завдань, самостійна робота студентів, контрольні заходи.

Методи навчання: лекції з аналізом основних понять і категорій дисципліни; семінарські заняття у різних формах.

Засоби навчання: опрацювання рекомендованої літератури; підручників, навчальних посібників; робота з нормативно-правовими актами, що регламентують інтелектуальну діяльність в Україні, розгляд, вирішення та обговорення практичних ситуацій на семінарських заняттях.

Соседние файлы в папке институтские дела