Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Вышивка / Лабораторна робота №2

.8.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Т.Г.Шевченка

Кафедра загально технічних дисциплін

Лабораторія обслуговуючої праці

дисципліна «Художнє оздоблення швейних виробів»

ІНСТРУКЦІЯ

до лабораторної роботи № 8

Технологія виконання білої гладі

м. Чернігів

Лабораторна робота № 8

Технологія виконання білої гладі

Мета роботи: ознайомитись із послідовністю, основними прийомами вишивки білою гладдю і її застосуванням у виробах.

Теоретичні відомості 

Колись такою гладдю (без настилу) вишивали білими нитками по білому льняному полотну постільну і столову білизну. Звідси і пішла її назва "Білизняна гладь". З часом білою гладдю стали прикрашати коміри, носові хустки, жіночі блузи, дитячі сукні, прокладаючи настил. І стали називати її "білою гладдю", "високою" або "бродери".

Послідовність виконання білої гладі: на тканину переводять малюнок, обшивають його контури стібками "вперед голку", прокладають настил в один або два ряди (для більшої опуклості) і настилають гладь в напрямі, протилежному до настилу. Для роботи потрібні м'які і блискучі нитки - муліне або шовк. Вишивають на тонких тканинах - батисті, маркізеті, крепдешині ті інших.

Щоб навчитися вишивати білизняною гладдю, потрібно ознайомитись з деякими найнеобхіднішими прийомами цієї вишивки.

"Шнурочок" (мал. 8.1, а). Використовується для оформлення одягу. Виконується стібками двосторонньої гладі, зліва направо.

"

Мал. 8.1 Прийоми вишивки білою гладдю

Вузлики" (мал. 8.1, б). Обшита рівним гладьовим або стебловим швом форма заповнюється таким чином: робоча нитка, з'являючись на поверхні, накручується на голку один раз або двічі і повертається назад до того місця, звідки вийшла. При проколюванні голки вузлик потрібно притримувати пальцем, поки робоча нитка притягне його до матерії. Цим швом заповнюють контури квітів і листя.

"Горошинки" (мал. 8.1, в). Починають вишивати від середини: спочатку вишивають одну половинку горошинки, а потім іншу, стежачи за однаковою кількістю ниток з одного і з іншого боку. Контур обшивається швом "вперед голку", робиться настил, потім вишивається гладь.

"Листочок" або "лапочки" (мал. 8.1, г). Контур малюнка обшивається швом "вперед голку", потім робиться настил. Настил кладеться уздовж листочка, а згори накладають рівні, дуже щільно прилеглі один до одного стібки в протилежному до настилу напрямі.

"Квіточка" (мал. 8.1, д). Спочатку виконується отвір, потім обшивається контур квітки, робиться настил і кожна пелюстка обшивається поперечними стібками, щільно прилеглими один до одного.

"

Мал. 8.2 Прийоми вишивки білою гладдю

Листочок в розкол" (мал. 8.1, е). Розкол - це означає, що листочок ділиться на дві частини. Починають листочок, як завжди: наметують край, кладуть настил, але на місці, де має бути розкол, роблять два паралельні стібки. Спочатку гладдю заповнюють цілу частину листочка, а, дійшовши до місця розколу, заповнюють спочатку одну сторону, вколюючи голку між паралельними стібками. Після того, як одна сторона вишита, переходять до другої.

"Дірочки" проколюють товстою штопальною голкою і обметують тонкою котушковою ниткою.

"Розсип" робиться дрібними стібками "назад голку". Як вузлики, так і розсип заповнюють форму, починаючи від країв, паралельно контурам.

"Коса гладь" (мал. 8.2, а,б) призначена для вишивання листочків і візерунків з хвилястими лініями контурів.

"Різаний листочок" (мал. 8.2, в) виконують косою гладдю і вузликами або бісерним швом насипом. Контур половинки, вишитої гладдю, обшивають шнурочком, строчкою або стебловим швом.

Підкладний шов або "вісімка" (мал. 8.2, г), виконується дрібними стібками "назад голку", що йдуть по краю форми. Робоча нитка, зробивши тут невеликий стібок, перекидається на виворот до іншого краю, щоб, утворивши там такий же стібок, повернуться назад для виконання поряд з першим стібком другого. На вивороті утворюється густе переплетення у вигляді "вісімки". Місця вишивки, прикрашені підкладним швом, добре виділяються на легких тканинах і на просвіт.

"Фестони" (мал. 8.2, д) вишивають петельним швом, настилаючи стібки перпендикулярно краю виробу. Фестони залежно від призначення виробу роблять круглими, гострими, зубчастими.

"Ажурні сітки" (мал. 8.2, е) застосовуються для серединок квітів, пелюсток і листя. Сітки можуть бути глухими і прорізними.

Приклади вишивки білою гладдю

Зміст та послідовність виконання роботи

  1. Використовуючи навчальну та методичну літературу, методичні рекомендації до виконання роботи, ознайомитись із послідовністю, основними прийомами вишивки білою гладдю і її застосуванням у виробах.

  2. Вивчити нові терміни і поняття щодо техніки виконання білої гладі.

  3. Розглянути зразки вишивок, виконаних у даній техніці.

  4. Користуючись малюнками, журналами і рекомендаціями виготовити вишивку за допомогою даної техніки.

  5. Оформити звіт.

Матеріальне забезпечення

  1. Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи.

  2. Журнали із різновидами даної вишивки, малюнки, схеми, інструкційні картки, зразки найкращих попередніх робіт.

  3. Бавовняна тканина, нитки для вишивання, голка для вишивання, ножиці великі і маленькі, олівець, калька для переносу малюнка на тканину.

Зміст звіту

  1. Назва і мета роботи.

  2. Вишивка, виконана білою гладдю.

Контрольні запитання

  1. Які основні характерні риси вишивки білою гладдю?

  2. Яка послідовність виконання вишивки білою гладдю?

  3. Перерахуйте і охарактеризуйте прийоми вишивання білою гладдю.

  4. У яких виробах доцільно застосовувати білу гладь?

Рекомендована література

  1. Художественное вышивание: Альбом / Е. О. Гасюк, М. Г. Степан – 5-е узд. – К.: Вища шк.. Головное узд-во, 1987. – 247 с.