Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Вышивка / Лабораторна робота №2

.4.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.99 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Т.Г.Шевченка

Кафедра загально технічних дисциплін

Лабораторія обслуговуючої праці

дисципліна «Художнє оздоблення швейних виробів»

ІНСТРУКЦІЯ

до лабораторної роботи № 4

Технологія виконання вишивки

вирізуванням

м. Чернігів

Лабораторна робота № 4

Технологія виконання вишивки вирізуванням

Мета роботи: ознайомитись із технологією виконання вишивки вирізуванням, її специфікою та оволодіти прийомами виконання даної вишивки.

Теоретичні відомості

Для освоєння шва вирізування (мал. 4.1, 4.2) треба вишити фігурку, зображену на малюнку (мал. 4.3). Щоб було зручніше працювати, по ходу вишивання роботу повертають справа наліво, оскільки вишивка виконується по кругу. Спочатку вишивають контур фігурки, підхоплюючи на голку 3- 5 ниток тканини (залежно від їх товщини). Контур вишивають хрестиками і качалочками, закріплюючи ті нитки тканини, які необхідно підрізувати і висмикнути для отримання ажуру у фігурці.

П

Мал. 4.1 Вишивка вирізуванням

Мал. 4.2 Вишивка вирізуванням

очинають вишивати контур з хрестика. Робочу нитку закріплюють петлею, виконують хрестик на 3- 5 ниток тканини і переходять до качалочки. Вишивають її вгору через одну нитку тканини, підхоплюють на голку 3-5 ниток (мал. 4.4), потім управо або ліворуч від хрестика, по малюнку контуру фігурки. Довжина качалочки між хрестиками не змінюється. Тут по усьому контуру потрібно виконати по 6 стібків (мал. 4.4), трохи стягуючи качалочками нитки тканини. Перший стібок качалочки роблять над хрестиком. Останній, шостий стібок роблять під наступним хрестиком. Виконувати контур потрібно в напрямі, вказаному стрілками (мал. 4.4). Чорна точка вказує початок роботи. Вишивши контур, нитки тканини усередині фігурки, біля качалочок (тут 5 ниток), підрізують гострими кінцями невеликих ножиць і висмикують. Виходить ажурна сіточка (мал. 4.4). Виконуючи складніші фігури вирізування, перш ніж підрізувати

нитки тканини, усередині контуру фігури прокреслюють голкою лінії від хрестика до хрестика. Хрестики мають бути вишиті симетрично по одній лінії, оскільки нитки тканини біля хрестиків не підрізують.

Я

Мал. 4.3 Вишивка вирізуванням

кщо в підібраній для вишивки тканини нитці основи товще, а качка тонша, то це потрібно враховувати при виконанні контуру фігурки. У качалочці на нитках качка (тонших) потрібно робити на 2-3 стібки більше, щоб вона по довжині була рівна качалочці, вишитої на нитках основи.

Ажурну сіточку заповнюють качалочками, хрестиками, зірочками тим же кольором ниток, що і контур. Заповнювати починають справа біля хрестика (мал. 4.4) і виконують його зліва направо, по кругу (напрям вказаний стрілками).

Робочу нитку закріплюють праворуч від хрестика на нитках сіточки петлею або під стьобаннями з виворітного боку біля цього хрестика. Потім починають навивати качалочку, вводячи голку від низу до верху, під три нитки сіточки. Роблять 3 стібки і переходять до вишивки зірочки (мал. 4.4). Голку вводять справа, під правий стовпчик сіточки з трьох ниток, а виводять в середину порожнього квадратика. Залишаючи робочу нитку під голкою, простягають усю нитку і отримують петлю зірочки. Потім голку вводять зверху вниз під верхній стовпчик з трьох ниток сіточки, в середину квадратика. Робоча нитка залишається зліва від голки. Простягають її і отримують другу петлю. Робочу нитку направляють вниз фігурки і вводять голку під лівий стовпчик сіточки ліворуч, в середину квадратика, робоча нитка залишається знизу голки. Простягають її під стовпчиком і отримують третю петельку зірочки. На голку, зліва направо, підхоплюють нитку - початок зірочки, простягають під нею робочу нитку і виходить перша зірочка. Всього в цій фігурці чотири зірочки, розташовані вони в шаховому порядку (мал. 4.3).

В

Мал. 4.4 Виконання елементу вишвки вирізуванням

иконавши першу зірочку, продовжують навивати качалочку. Роблять ще три стібки біля перших трьох, виводячи голку знизу стовпчика вгору, в середину квадрата. Потім обвивають правий стовпчик квадрата, уколюючи голку праворуч від стовпчика і виводячи її в середину квадрата. На кожному стовпчику сіточки роблять однакову кількість стібків качалочки. У нас 6 стібків (мал. 4.3) : на першому стовпчику роблять три стібки, потім йде стібок від петлі зірочки і над ним виконують ще два стібки качалочки - всього 6 стібків. У місці перетину вертикальних і горизонтальних ниток сіточки вишивають хрестик (Рис. 3), праворуч від нього починають виконувати роботу, описану вище, : від "зірочки" до "зірочки". Запис роботи між зірочками (*..*) це - частина вишивки ажуру фігурки, що повторюється.

Закінчивши четверту зірочку, вишивають качалочками стовпчики сіточки, що залишилися, в порядку, показаному стрілками на малюнку (мал. 4.4).

Швами вирізування виконують різноманітні за формою фігурки (мал. 4.5, 4.6), доповнюючи візерунки іншими рахунковими швами.

Мал. 4.5 Приклад вишивки вирізуванням

Мал. 4.6 Приклад вишивки вирізуванням

Зміст та послідовність виконання роботи

  1. Використовуючи навчальну та методичну літературу, методичні рекомендації до виконання роботи, ознайомитися із теоретичними відомостями щодо виконання вишивки технікою вирізування, її призначенням та специфікою.

  2. Вивчити нові поняття щодо даної техніки.

  3. Розглянути зразки вишивок, виконаних у даній техніці.

  4. За допомогою інструкційної картки, журналів та малюнків виготовити вишивку за допомогою техніки вирізування.

  5. Оформити звіт.

Матеріальне забезпечення

  1. Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи.

  2. Журнали із різновидами даних вишивок, малюнки, схеми, інструкційні картки, зразки найкращих попередніх робіт.

  3. Бавовняна тканина, голка для вишивання, ножиці великі і маленькі, нитки для вишивання.

Зміст звіту

  1. Назва і мета роботи.

  2. Вишивка, виконана за допомогою техніки вирізування

Контрольні запитання

  1. У чому полягає техніка вирізування?

  2. Де застосовується техніка вирізування?

Рекомендована література

  1. Сорокина Л. М. Учись вышивать: Альбом. – 6-е изд. К.: Рад. шк., 1991. – 79 с.: ил.

Візерунки для вишивки вирізуванням