Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_metodichka.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
509.44 Кб
Скачать

Чернігівський державний педагогічний університет

імені Т.Г. Шевченка

Кафедра педагогіки і методики викладання історії

та суспільних дисциплін

Педагогіка

Методичні рекомендації

для студентів

Чернігів - 2006

Методичні рекомендації з курсу “Педагогіка” для студентів стаціонарного відділення історичного факультету / Т.О. Завада. – Чернігів: Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка, 2003. – 76 с.

Рецензенти: Благінін М.Т. – доцент, кандидат педагогічних наук

ЗМІСТ

СТОР.

1.

Вступ

4

2.

Програма курсу

5-11

3.

Список основної і додаткової літератури

11-13

4.

Плани семінарських занять

14-28

5.

Змістовна характеристика курсу

29-44

6.

Комплексні контрольні завдання

44-50

7.

Тестові контрольні завдання

50-62

8.

Види робіт для самостійно роботи студентів з курсу “Педагогіка”

63-70

9.

Питання до заліку

70-71

10.

Питання до поточного екзамену з педагогіки

72-74

ВСТУП

Цей методичний посібник призначений для студентів стаціонарного і заочного відділень, що навчаються на історичному факультеті. Він допоможе їм зорієнтуватись у змісті і структурній побудові курсу, основних напрямках педагогічних досліджень, літературних джерелах по головних наукових проблемах, у вимогах, що висуваються до засвоєння системи знань, навичок та вмінь. Методичний посібник також ознайомить студентів з основними видами завдань, що складають зміст практичних занять, екзаменаційних білетів та методичними основами їх виконання.

Необхідність видання посібника викликана значними змінами, що відбулись у змісті й загальній структурній побудові курсу, внаслідок подальшого розвитку педагогічної науки, підвищення її теоретичного рівня та відсутністю підручника, що враховував би специфіку спеціальностей гуманітарного профілю, недостатньою кількістю навчальних посібників, програм.

Студентам пропонується перелік і зміст основних розділів і тем курсу, що буде орієнтиром під час підготовки до складання екзамену. Знайомство з запропонованими видами завдань та методикою їх виконання допоможе при підготовці до практичних занять, складання заліку й екза­мену.

Але представлений посібник не ставить за мету охопити весь зміст курсу педагогіки і повністю висвітлити всі питання, що складають його програму. Він відображає лише стратегію його викладання й вивчення, містить орієнтири суб’єктивно-об’єктивної взаємодії, що відбувається у ході засвоєння основного програмового змісту.

Програма курсу пояснювальна записка

Курс “Педагогіка” – важлива складова частина предметів психолого-педагогічного циклу, що вивчаються у педагогічних навчальних закладах. Він вивчається протягом другого й третього навчальних семестрів. Загальна структура дисциплін психолого-педагогічного циклу, послідовність їх вивчення обумовлює інтеграційний характер даного курсу: достовірність, наукова й практична цінність системи педагогічних знань стане для студентів очевидною тільки внаслідок їх опори на найважливіші закономірності функціонування психіки людини, формування на їх основі рекомендацій методичного характеру. Тому курс педагогіки повинен, з одного боку, включати у себе систему науково-вірогідних знань з найважливіших педагогічних наукових дисциплін, а з іншого – систему міжпредметних зв’язків з дисциплінами психолого-педагогічного циклу.

Курс “Педагогіка” має за мету озброїти майбутніх вчителів знаннями теоретичних засад сучасної педагогічної науки, навичками і вміннями організації навчальної діяльності, формування соціально-ціннісних рис та якостей особистості школяра. Цей курс є провідним у системі педагогічної підготовки спеціалістів і покликаний закласти основи педагогічного стилю мислення майбутніх вчителів, сформувати здатність осмислювати педагогічну дійсність, стимулювати розвиток творчих здібностей, озброїти навичками і вміннями, необхідними для самоосвіти в обраній сфері діяльності .

Вивчення курсу починається з розгляду загально-теоретичних засад педагогіки як науки. Розглядаються теоретико-методологічні основи педагогічної науки, її понятійно-категоріальний апарат. Висвітлюються проблеми сутності, структури, розвитку, формування та виховання особистості, а також закономірностей і принципів цілісного педагогічного процесу.

Другий розділ програми присвячений висвітленню наукових засад дидактики як науки. Послідовність її вивчення відображає основні напрямки процесу навчання. Розглядаються теоретико-методологічні основи дидактики як науки; сутність, структура, основні теоретичні концепції побудови змісту освіти; психолого-педагогічна характеристика процесу засвоєння знань, навичок та вмінь; методи, засоби, форми навчання; теоретичні основи розвиваючого і проблемного навчання.

У третьому розділі програми міститься матеріал, що фіксує найважливіші проблеми теорії виховання, а саме: сутність і теоретичні основи процесу виховання; теоретичні концепції побудови процесу виховання; зміст, методи та засоби виховання; формування шкільного колективу; сутність, склад та шляхи формування світогляду; основні напрямки процесу виховання.

Особливість змісту програми – підвищення теоретичного рівня матеріалу, урахування специфіки фахової підготовки спеціалістів гуманітарного профілю і формування на цій основі педагогічного стилю мислення; широкого спектру інтелектуальних навичок і вмінь. Реалізація вказаних завдань передбачає збільшення кількості часу на вивчення найважливіших психолого-педагогічних проблем, переважно блокової побудови змісту освіти з предмета.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]