Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodni_vidnosini.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
557.06 Кб
Скачать

Африка у міжнародних відносинах

Формування засад зовнішньої політики молодих африканських держав. Становлення системи міжафриканських відносин. Становлення економічного співробітництва на африканському континенті. Допомога міжнародної спільноти відсталим країнам Африки ООН. Особливості розвитку держав колишніх англійських, французьких, голанських метрополій. Суперництво СРСР – США в Африці та його вплив на міжафриканські відносини. Проблеми континенту доби глобалізації: воєнні конфлікти, громадянське протистояння, тероризм та піратство, злидні, голод, відсталість та соціальні негаразди. Створення Африканського Союзу його повноваження та діяльність.

Модуль ііі Міжнародні відносини країн Далекого Сходу

Наслідки Другої світової війни для Японії. Особливості окупаційного режиму для політичної та економічної моделі розвитку для країни. Нова конституція Японії. Сан-Франциська мирна угода. Та Договір про співпрацю – розбудова японо-американського партнерства. Співпраця Японії в АТР. Проблеми відносин з сучасною Росією. “Корейський чинник” у зовнішньополітичній стратегії Японії. Місце Японії у міжнародних відносинах початку ХХІ ст.

Зовнішня політика кнр та її місце в сучасному світі

Проголошення КНР та співпраця з СРСР. Стосунки з США. Проблема Тайваню. Участь КНР у конференціях азійських та африканських держав. Погіршення відносин з СРСР. Випробування ядерної зброї КНР. Політика ізоляціонізму КНР. Визнання КНР країнами західного табору. Відновлення місця КНР в ООН. Відносини Китаю з сусідніми державами. Відносини між США та КНР на сучасному етапі.

Міжнародні відносини в атр

Особливості регіону: демографічний, економічний, конфісійний, політичний вимір. Проблема використання гельсінських угод з метою зміцнення співробітництва і безпеки в Азії. Двосторонні та багатосторонні відносини між США, СРСР (Росією), Японією та Китаєм. Проблема Гонгонгу і Макао. Еволюція японо-американського та японо-китайського партнерства і суперництва. “Північні території” у стосунках Японії з СРСР (Росією). Створення та функціонування АСЕАН. Проблема “двох Корей” у міжнародних відносинах. “Нові індустріальні країни” Азії. Україна та держави АТР. Перспективи розвитку регіону в добу глобалізації.

Модуль іv Югославська криза

Югославія після Другої світової війни. Погіршення відносин між Сталіним та Й. Тіто, місце Югославії у соціалістичному таборі. Статус та взаємини республік в середині федерації. Конституція 1974 р. Югославія без Й. Тіто: сподівання та амбіції республік. Громадянський конфлікт 1992-1995рр.: проголошення незалежності Словенією та Хорватією. Сербсько-хорватська війна. Протистояння в Боснії. Катастрофа Срібняніце. Дейтонські угоди. Міжнародний трибунал у справах колишньої Югославії. Македонська незалежність. Косовська проблема. Чорногорська незалежність. Стабільність міжнародних відносин у зв’язку визнанням Косовської незалежності 17 лютого 2008 р.

Країни Латинської Америки у міжнародних відносинах

Наслідки Другої Світової війни для країн Латинської Америки. Проблема відставання. Процеси інтеграції в регіоні. Роль США в зовнішній політиці держав Латинської Америки. Відносини ЕС з країнами регіону. Взаємодія України та держав Латинської Америки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]