Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sotsiologia.doc 4 курс.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Чернігівський національний педагогічний університет

імені Т.Г. Шевченка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра українознавства, політології і соціології

Полієнко Г.О.

СОЦІОЛОГІЯ

Навчальний посібник для студентів

природничих і гуманітарних факультетів

(підготовка бакалаврів)

Чернігів 2014

УДК 378.016:316(075.8)

ББК C5р30

П 50

Рецензенти: Половець В.М., доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри українознавства, політології і соціології Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка,

Пеньковець О.М., кандидат філософських наук, доцент кафедри соціальної педагогіки Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка.

Полієнко Г.О.

П 50 Соціологія. Навчально-методичний посібник для студентів гуманітарних і природничих факультетів Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка / Г.О. Полієнко. – Чернігів, 2014. – 208 с.

ББК C5р30

УДК 378.016:316(075.8)

У навчальному посібнику міститься програма курсу, тематика лекційних і семінарських занять та методичні вказівки до їх виконання, завдання для самостійної роботи студентів, контрольні питання, рекомендована література з кожної теми, теми контрольних робіт, термінологічний словник. В кінці подано питання до заліку чи іспиту. Методичні рекомендації розраховані на студентів гуманітарних та природничих спеціальностей і мають слугувати опорою для оволодіння ними навчального курсу "Соціологія".

Затверджено на засіданні ради психолого-педагогічного факультету Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка (протокол № 7 від 31 березня 2014 року)

© Полієнко Г.О., 2014

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА... 5

Опис навчальної дисципліни 6

Мета та завдання вивчення дисципліни:.. 7

Програма навчальної дисципліни 9

Структура навчальної дисципліни.. 13

Теми семінарських занять. 14

Теми самостійної роботи 14

Методи навчання 15

Методичні рекомендації до написання творчого завдання (есе) 16

Методи контролю 15

Розподіл балів, які отримують студенти 17

Оцінювання за формами контролю 18

Шкала оцінювання: національна та ECTS 18

Методичне забезпечення 19

Рекомендована література 20

Інформаційні ресурси 27

Теми семінарських занять 28

МОДУЛЬ І.

Тема 1. Соціологія та її вивчення у вищій школі 28

Тема 2. СТАНОВЛЕННЯ ТА ҐЕНЕЗА СОЦІОЛОГІЧНОГО ЗНАННЯ 33

Тема 3. СУСПІЛЬСТВО ЯК СОЦІАЛЬНА СИСТЕМА, ЙОГО СОЦІАЛЬНА СТРУКТУРА 48

Тема 4. СОЦІОЛОГІЯ ОСОБИСТОСТІ 63

МОДУЛЬ ІІ.

Тема 5. СОЦІОЛОГІЯ ДЕВІАНТНОЇ ПОВЕДІНКИ 73

Тема 6. СОЦІОЛОГІЯ ОСВІТИ . 90

Тема 7. СОЦІОЛОГІЯ СІМ’Ї ТА ШЛЮБУ 102

Тема 8. СОЦІОЛОГІЯ КОНФЛІКТУ .. 114

Тема 9. СОЦІОЛОГІЯ ПРАЦІ ..... 130

Тема 10. МЕТОДОЛОГІЯ ТА МЕТОДИКА КОНКРЕТНО-СОЦІОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ........................... 152

СОЦІОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ: МЕТОДОЛОГІЯ ТА МЕТОДИКА 157

ПИТАННЯ ДО ЗАЛІКУ (ЕКЗАМЕНУ). 177

СЛОВНИК СОЦІОЛОГІЧНИХ ТЕРМІНІВ 179

Передмова

Сучасний етап розвитку нашого суспільства характеризується складністю та унікальністю подій і явищ, які ми переживаємо. Ця обставина вимагає відповідного осмислення реальності, що важко зробити поза соціологічним аналізом. Соціологічні знання дозволяють людині прораховувати соціальні наслідки будь-яких подій, прогнозувати можливі варіанти їх подальшого розвитку. Кожна освічена людина обов’язково має володіти соціологічним мисленням, тому соціологічна наука, загалом, достатньо затребувана у суспільстві. В тому числі постійно зростає попит на соціологічні послуги з боку суб’єктів політичної, соціально-економічної та культурної практики. Широке коло питань, які розглядаються в курсі соціології, безпосередньо пов’язане з проблемами функціонування суспільного організму, розкривають сутність складної системи взаємодій.

Один з головних критеріїв соціологічної науки за сучасних умов – антропоцентристський підхід, бо саме в нинішню епоху на перший план вийшла непересічна цінність людини та її діяльності. З точки зору цього підходу людина розглядається одночасно і як результат суспільного розвитку, і як носій рис і характеристик того суспільства, до якого вона належить.

Вище зазначене дає всі підстави говорити про те, що вивчення соціології є невід’ємною складовою частиною підготовки сучасних фахівців, та забезпечує гуманізацію та гуманітаризацію вищої освіти в цілому. Враховуючи особливості сучасності, даний посібник сприяє осмисленню основних понять соціології, формує цілісне бачення життя, орієнтує на демократичні та гуманістичні відносини.

Всі навчально-методичні рекомендації сконструйовано у відповідності до вимог типової програми таким чином, що вони подають виклад основних проблем соціології як науки і навчального предмету.

ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]