Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коза_диплому / op_mulyar.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
110.59 Кб
Скачать
    1. Основні заходи безпеки

Загальні положення

1.1. Дані заходи безпеки поширюються на оператора (користувача) ЕОМ, який здійснює введення, обробку та виведення на печатні пристрої вихідних даних, інформації і текстових документів.

1.2. Працюють безпосередньо на ЕОМ особи, які пройшли медичний огляд та не мають медичних протипоказань, пройшли спеціальне навчання (стажування) на робочому місці, перевірку знань з охорони праці, пожежної безпеки.

1.3. Нераціональна конструкція та розташування елементів робочого місця можуть призводити до необхідності знаходитися у незручній позі і фізичних перевантажень статичної та динамічної дії.

1.4. Неправильне розташування ЕОМ в приміщенні може призвести до підвищення відбиття світла від поверхні екранів моніторів, яке може викликати значне перевантаження органів зору.

1.5. Оператор (користувач) ЕОМ ознайомлений і дотримується вимог правил охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин, пожежної безпеки, внутрішнього трудового розпорядку, вміє надавати першу медичну (долікарняну) допомогу потерпілим і користуватися засобами індивідуального, колективного захисту та первинними засобами пожежогасіння, проходити періодичну перевірку знань у встановлені терміни. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Перед початком роботи оператор (користувач) ЕОМ оглядає і перевіряє на своєму робочому місці справність обладнання, пристроїв, електричної проводки та заземлення. При виявленні недоліків доповідає про них лаборанту або викладачу, роботу не розпочинати.

2.2. Вмикання усіх кабелів, що з'єднують системний блок (процесор) з іншими пристроями, проводиться тільки при вимкненому комп'ютері.

2.3. Приміщення, в яких встановлені ЕОМ та інша оргтехніка, їх габаритні розміри (площа, об'єм) повинні відповідати кількості працюючих та розміщеному в них комплекту технічних засобів. В цих приміщеннях повинні підтримуватися параметри температури, освітлення, чистоти повітря, звукоізоляції від виробничих шумів та інш. згідно із дійсними санітарними нормами.

Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Робочий день оператора (користувача) ЕОМ складає 8 годин з перервою на обід - 1 година. Безперервна тривалість роботи на комп'ютері не перевищує 4х годин, після кожної години роботи робиться 5-10 хвилинна перерва.

3.2. Рекомендована кількість опрацьованих символів або знаків на відеотерміналі - 30 тис. за 4 години роботи.

3.3. Під час роботи виключити сторонні розмови, подразнюючі шуми, рівні звуків в приміщеннях, де встановлено ЕОМ, не перевищують 50дБ.

3.4. Освітлення в приміщеннях, де встановлено ЕОМ - змішане (природне і штучне). Природне освітлення здійснююється у вигляді бокового освітлення, при розміщенні робочих місць необхідно виключити можливість прямого засвічування екрану монітору джерелом природного освітлення.

3.5. Організацію робочих місць операторів (користувачів) ЕОМ здійснюють на основі сучасних ергономічних вимог. Конструкція робочих меблів (столів, стільців, тощо) підбирається індивідуальним регулюванням згідно із вимогами правил охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин. Найчастіші у використанні пристрої та органи управління слід розташовувати в оптимальній робочій зоні моторного поля.

3.6. Для зниження напруженості праці на ЕОМ необхідно рівномірно розподіляти і чергувати характер робіт відповідно до їх складності - введення, обробка і виведення на друк даних.

3.7. При зникненні напруги оператор (користувач) ЕОМ відключає обладнання від мережі електропостачання і включає його лише після відповідного розпорядження керівництва.

3.8. Електричні установки, до яких відноситься практично все обладнання ЕОМ, несуть загрозу для людини, як у процесі експлуатації, так і при проведенні профілактичних робіт. Для запобігання нещасних випадків не слід працювати на ЕОМ зі знятим кожухом, самостійно ремонтувати апаратуру, торкатися руками з'єднувальних кабелів, проводів живлення і заземлення, класти на апаратуру ЕОМ сторонні предмети.

Інструкція безпеки після закінчення роботи

4.1. Після закінчення роботи оператор (користувач) ЕОМ записує у пам'ять комп'ютера всі незбереженні данні, проводить повне відключення всіх пристроїв ЕОМ від мережі електропостачання, та прибрає робоче місце. Не рідше одного разу у три місяці проводиться прибирання від пилу агрегатів та вузлів ЕОМ, кабельних каналів та важкодоступних просторів приміщення за допомогою ганчір'я, змоченого миючими засобами, та пилососа.

4.2. Після закінчення роботи, у випадку виявлення несправності та недоліків в роботі обладнання, оператор (користувач) ЕОМ повинен доповісти про це відповідальній за стан електрообладнання особі.

4.3. Відповідальна особа за пожежну безпеку у приміщеннях з ЕОМ повинна провести огляд робочого місця оператора (користувача) ЕОМ по його прийнятті зробити запис у відповідному журналі.

Інструкція, щодо безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. У разі виникнення аварійних ситуацій (пошкодження або горіння обладнання, тощо) - припинити роботу, негайно доповісти керівництву, при пожежі також викликати пожежну охорону, вжити заходів по ліквідації аварійної ситуації.

5.2. При нещасному випадку звільняють потерпілого від дії небезпечного чи шкідливого фактору, надають йому необхідну першу медичну (долікарняну) допомогу, викликають бригаду швидкої медичної допомоги і доповідають керівництву.

5.3. Зберегти на робочому місці стан, під час якого сталася аварійна ситуація чи нещасний випадок, якщо це не загрожує життю і здоров'ю людей.

5.4. У випадку ураження електричним струмом, не залежно від стану потерпілого, він проходить медичне обстеження і лише після цього повертається до роботи.

Висновок

В ході виконання роботи, була розглянута аудиторія 35, четвертого корпусу. Розглянув такі важливі для оператора ЕОМ фактори, як: повітря робочої зони, освітлення, шум, небезпека ураження електричним струмом та пожежну безпеку. Для всіх величин, що не являються достатніми, було запропоновано ряд інженерних рішень, а саме внесені поправки до забезпечення пожежної безпеки, поліпшення штучного освітлення та внесені деякі рекомендації щодо уникнення травматизму від ураження електричним струмом.

Соседние файлы в папке Коза_диплому