Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коза_диплому / op_mulyar.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Небезпека ураження електричним струмом

В промисловості, в основному, використовуються трифазні мережі (трипровідні) з ізольованою нейтраллю та чотирипровідні з глухо заземленою нейтраллю.

Нейтраль, або нейтральна точка обмотки джерела електричного живлення, - це точка, напруга якої відносно всіх зовнішніх виводів обмотки однакова за абсолютним значенням. Мережі з ізольованою нейтраллю застосовуються в тих випадках, коли є можливість підтримувати високий рівень ізоляції проводів, а ємність мережі відносно землі незначна.

Розглянемо основні причини ураження людини електричним струмом на робочому місці:

- Дотик до металевих струмопровідних неструмоведучих частин (корпус, периферія комп'ютера), що можуть виявитися під напругою в результаті ушкодження ізоляції;

- Нерегламентоване використання електричних приладів;

- Недотримання інструктажу співробітників по правилам електробезпеки.

Пожежна безпека

Робоча аудиторія IV-35 оснащена одним вогнегасником типу ВП-5.

Призначення ВП-5: для оснащення промислових та сільськогосподарських об’єктів в якості первинного засобу для гасіння пожеж класів А (твердих речовин), В (рідких речовин), С (гас), Е (електроустановок, які знаходяться під напругою до 1000 В)

Причинами виникнення пожежі можуть бути:

- несправності електропроводки, розеток і вимикачів які можуть привести до короткого замикання або пробою ізоляції;

- використання ушкоджених електроприладів;

- великі струмові перевантаження;

- використання в приміщенні електронагрівальних приладів з відкритими нагрівальними елементами;

- виникнення пожежі внаслідок влучення блискавки в будинок;

- загоряння будинку внаслідок зовнішніх впливів;

- недотримання техніки безпеки.

Дане приміщення підлягає до пожежонебезпечної В категорії, можливі пожежі відносяться до класу Е – горіння об’єктів, які знаходяться під напругою.

10.2 Інженерні рішення для забезпечення безпеки технологічного процесу

У зв'язку з тим, що природне освітлення не завжди достатнє, на робочому місці повинне застосовуватися також штучне освітлення.

Так як отримане значення Ер менше нормативного значення необхідна реконструкція системи штучного освітлення, що може полягати у збільшенні кількості світильників або заміни їх типу та потужності ламп, або встановленні додаткових місцевих засобів освітлення.

Так рекомендую замінити лампи ЛБ-20 на лампи більшої потужності типу ЛБ-60 зі світловим потоком 4750 лм.

Очікувана освітленість цеху при зміні ламп складе:

Ер = (4750·12·1·0,7)/(49·1,1·1,5)= 493,5лк.

Таким чином заміна ламп веде до збільшення фактичної освітленості до нормативних значень.

Забезпечення електробезпеки

-Електропроводи та кабелі за виконанням і ступенем захисту мають відповідати класу зони за НПАОП 40.1-1.01-97, мати апаратуру захисту від струму короткого замикання та інших аварійних режимів.

-Під час монтажу та експлуатації ліній електромережі повністю унеможливлюють виникнення електричного джерела загоряння внаслідок короткого замикання та перевантаження проводів, обмежують застосування проводів з легкозаймистою ізоляцією і, за можливості, застосовують негорючу ізоляцію.

-У приміщенні, де одночасно експлуатуються понад п'ять ЕОМ, на помітному та доступному місці встановлюється аварійний резервний вимикач, який може повністю вимкнути електричне живлення приміщення, крім освітлення.

-ЕОМ підключаються до електромережі тільки за допомогою справних штепсельних з'єднань і електророзеток заводського виготовлення.

-Нульовий захисний провідник прокладається від стійки групового розподільного щита, розподільного пункту до розеток електроживлення.

-Монтаж, обслуговування, ремонт та налагодження ЕОМ, заміна деталей, пристроїв, блоків здійснюється тільки при повному відключенні живлення.

-Засоби захисту та інструмент щоразу перед застосуванням оглядують і при виявленні несправностей негайно заміняють.

-Користування несправними захисними засобами та інструментом є неприпустимим.

-Під час виконання ремонтних робіт користуються електроінструментом, напруга живлення якого не перевищує 36 В.

Пожежна безпека

Згідно НАПБ Б.03.001-2004 приміщення лабораторної аудиторії IV-35 оснащується двома вогнегасниками типу ВП-5В. Обов’язкова наявність плану евакуації в надзвичайній ситуації.

Для забезпечення пожежної безпеки проводиться інструктаж, такий інструктаж проводиться для всіх на початку нового семестру з обов’язковим розписом у відповідному журналі.

Соседние файлы в папке Коза_диплому