Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
359.81 Кб
Скачать

6. Експлуатація промислових роботів

Ефективне використання коштів робототехніки на промислових підприємствах значною мірою визначається чіткою організацією експлуатації ПР. Під експлуатацією ПР розуміють сукупність дій щодо транспортування, зберігання, підготовки і використання за призначенням ПР, а також їх технічного обслуговування і поточного ремонту. При цьому до складу підготовчих робіт входять монтаж ПР і їх налагодження, докладно розглянуті в попередніх розділах. На промислових підприємствах існує три види організації експлуатації обладнання: централізована, децентралізована і змішана. Централізована форма експлуатації передбачає виконання всього комплексу робіт з технічного обслуговування, поточного та капітального ремонтів силами і засобами висококваліфікованих служб підприємства.

Децентралізована організація експлуатації обладнання полягає в тому, що всі види технічного обслуговування і ремонту здійснюють силами цехових ремонтних служб під керівництвом цехового механіка або енергетика. Змішана організація експлуатації обладнання характеризується тим, що технічне обслуговування і поточний ремонт виконуються силами цехових ремонтних служб, а капітальний ремонт та виготовлення запасних частин виконують ремонтно-механічні цехи або спеціалізовані ремонтні підприємства. Децентралізована та змішана організації експлуатації мають істотні недоліки, які полягають у тому, що із-за відсутності кваліфікованого персоналу, якість технічного і профілактичного обслуговування низьке, великі тривалість і вартість виконуваних робіт. Особливо великі труднощі виникають при технічному обслуговуванні та ремонті ПР, що вимагає застосування спеціальних приладів, стендів і пристосувань.

Ефективне використання коштів робототехніки на промислових підприємствах значною мірою визначається чіткою організацією експлуатації ПР. Під експлуатацією ПР розуміють сукупність дій щодо транспортування, зберігання, підготовки і використання за призначенням ПР, а також їх технічного обслуговування і поточного ремонту. При цьому до складу підготовчих робіт входять монтаж ПР і їх налагодження, докладно розглянуті в попередніх розділах. На промислових підприємствах існує три види організації експлуатації обладнання: централізована, децентралізована і змішана. Централізована форма експлуатації передбачає виконання всього комплексу робіт з технічного обслуговування, поточного та капітального ремонтів силами і засобами висококваліфікованих служб підприємства.

Децентралізована організація експлуатації обладнання полягає в тому, що всі види технічного обслуговування і ремонту здійснюють силами цехових ремонтних служб під керівництвом цехового механіка або енергетика. Змішана організація експлуатації обладнання характеризується тим, що технічне обслуговування і поточний ремонт виконуються силами цехових ремонтних служб, а капітальний ремонт та виготовлення запасних частин виконують ремонтно-механічні цехи або спеціалізовані ремонтні підприємства. Децентралізована та змішана організації експлуатації мають істотні недоліки, які полягають у тому, що із-за відсутності кваліфікованого персоналу, якість технічного і профілактичного обслуговування низьке, великі тривалість і вартість виконуваних робіт.

Особливо великі труднощі виникають при технічному обслуговуванні та ремонті ПР, що вимагає застосування спеціальних приладів, стендів і пристосувань. З підвищенням рівня механізації та автоматизації виробництва в службах підприємств все більш широких масштабах почали функціонувати відділи механізації і автоматизації, здатні забезпечити централізовану організацію експлуатації ПР.

Створені повсюдно як підрозділи для розробки нестандартного обладнання з розвитком робіт з роботизації технологічних процесів, ці відділи поступово зазнають істотні структурні та функціональні зміни, перетворюючись в потужні підрозділи засобів механізації та автоматизації виробничих процесів. Такі відділи розробляють (поряд з іншими засобами механізації та автоматизації виробництва) спеціалізовані робототехнічні комплекси та системи, автоматичні лінії з гнучким зв'язком на базі верстатів з ЧПУ і промислових роботів.

Технологічна група виконує такі основні функції: встановлює область застосування роботів, визначає їх типаж і число, а також оформляє замовлення на придбання або на конструювання в конструкторських підрозділах. Ця Трупа розробляє і погоджує технічні завдання на створення спеціалізованих промислових роботів і визначає номенклатуру деталей - об'єктів роботизації. Група здійснює також розробку графіків впровадження роботів, перегляд креслень на технологічність з урахуванням специфіки роботизації виробництва, узгоджує намічені зміни в кресленнях з відділом головного конструктора.

Видача технічних завдань на проектування необхідної оснастки, допоміжних пристроїв та інструменту, узгодження спроектованої оснастки, контроль за її виготовленням є основними функціональними обов'язками технологічної групи. Ця група розробляє маршрутний технологічний процес, виробляє пробну обробку деталей на роботизованих комплексах, видачу даних для розрахунку траєкторії переміщення маніпулятора, визначає послідовність і напрям обробки, встановлює режими обробки. Силами технологічної групи бюро робототехніки проводяться експериментально-технологічні роботи, спрямовані на вдосконалення технології обробки та складання. Ця група бере участь в організації виробничих дільниць, оснащених роботами, а також впроваджує роботи і робототехнічні системи, технологічні процеси.

Важливими етапами є контроль за зміною креслень деталей, виготовлених у виробництві на робототехнічних комплексах, своєчасне внесення за конструкторських зауважень змін в технологічні процеси і видача завдань на відповідне коригування креслень технологічного оснащення, а в разі необхідності - на коригування керуючої програми. Технологічна група систематично вивчає технічні характеристики і технологічні можливості роботів нових моделей та інформує технологів заводу про останніх вітчизняних і зарубіжних розробках. Вона ж бере участь у пуску і налагодження роботів і робототехнічних комплексів спільно з представниками заводів-виробників або спеціалізованих пусконалагоджувальних організацій, а також координує роботу всіх служб заводу, пов'язаних з впровадженням засобів робототехніки.

Конструкторська група бюро (відділу) робототехніки здійснює весь комплекс конструкторських і проектних робіт по створенню роботизованих комплексів, систем і ділянок, проектування спеціального інструменту та технологічного оснащення. Вона проектує засоби організації зовнішнього середовища, а в ряді випадків - самостійно розробляє спеціалізовані роботи. Група бере участь у розробці конструкторської документації в цехах нестандартного обладнання та інструментальних цехах підприємства, оперативно вносить зміни в креслення по мірі виготовлення інструментів, спеціального оснащення, спеціалізованих роботів і засобів організації зовнішнього середовища. Конструкторська група бере участь також у проведенні випробувань новостворених роботів і робототехнічних систем.

Група розрахунку та програмування виконує такі основні функції: розрахунок вихідної інформації для отримання керуючих програм, визначення координат геометричних і технологічних опорних точок траєкторії руху маніпулятора робота, визначення координат при ручному програмуванні. Ця група здійснює опис вихідних даних на конструкторсько-технологічному мовою автоматизованого управління, а також кодування інформації в коді певного проблемно-орієнтованої мови. Ця ж група розробляє карти набору штекерних панелей, а також технологічні карти навчання робота.

В обов'язки групи входить також впровадження розроблених програм. Група фахівців з електроніки та систем управління вивчає та опановує системи управління промислових роботів і проводить модернізацію систем управління з метою підвищення їх надійності, довговічності, зручностей управління і обслуговування, здійснює обслуговування і ремонт апаратури для підготовки керуючих програм, що перебувають в бюро (відділі). Силами групи проводиться наладка робототехнічних систем спільно з наладчиками заводів-виготовлювачів, здійснюється навчання наладчиків і операторів правил управління і експлуатації, техніки безпеки.

Чисельний склад підрозділів робототехніки за умови двухсменой роботи ПР до РТК рекомендується встановлювати відповідно до табл. 3-5. Слід зазначити, що при такій організації підрозділів робототехніки їх зусилля в першу чергу повинні бути спрямовані на підвищення ефективності використання за призначенням ПР, тобто на забезпечення нормального режиму їх роботи. Технічне обслуговування і поточний ремонт засобів робототехніки на підприємстві повинні проводити служби головного механіка і головного енергетика по розробленим і затвердженим графіком. Для цього повинні бути створені комплексні групи наладчиків, в які входять фахівці з механіки і кінематиці ПР, пневмогидроприводу, силового електрообладнання, электропике для обслуговування систем програмного керування ПР та інформаційних систем. структура і чисельність підрозділів робототехніки Роботи з технічного обслуговування, поточного ремонту та вторинної налагодження (при необхідності) повинні проводитися за участю спеціаліста з робототехніки з технологічного бюро чи групи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]