Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД / Л-4..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
164.35 Кб
Скачать

5 Питання

Безпрецедентні у світі за своїми масштабами та запеклості розбійні нападу, терористичні акти, диверсії отримують широкий резонанс, як, і там, викликаючи справедливе обурення громадськості. Вони завдають величезних збитків державним інтересам і престижу ОВС. Найнебезпечнішим з цих видів злочинів є терроризм.

Історія сучасного тероризму йде своїм корінням вглиб століть, проте «загадка» тероризму, його різноманітні форми далекі від вирішення. Історія переконливо підтверджує, що представники влади, і кримінальні елементи у боротьбі свої інтереси постійно зверталися до терористичних методів. Попередники нинішніх терористів заклали основи, починаючи із яким тероризм став приймати свій сучасний вигляд. Не можна боротися з міжнародним тероризмом, які мають навіть найменшого ставлення до тероризмі, умовах і причини його ви його видах і сучасних трактовках.

Необхідно знати, виникнення що кожен терористичний акт включає у собі три елемента: терориста, його жертву (об'єкт нападу), і навіть осіб, які є об'єктом впливу. Один із головних цілей терористичного акту- психологічне воздействие на індивідів, які є безпосередньо жертвами даного злочинного действия.

Атмосфера страху – необхідний елемент практично всіх різновидів тероризму. У многох істотних визначеннях діяння розцінюють як акт тероризму, коли вона відбувається у політичних цілях (ускладнення міжнародних відносин, дестабілізація державного правопорядку, вплив на внутреннюю і зовнішній політиці і т.п.)

Однак сьогодні вимагають істотних коректувань як і оцінки аналізованого питання. Нині як терористичні розглядати будь-які акти збройного захоплення об'єктів незалежно від цього – пред'явили політичні вимоги чи переслідувалися мети кримінального характера.

Тероризм на охоронюваному об'єкті – це акт незаконнного втручання у його діяльність, політично і кримінально вмотивований, спрямований на устранение тих чи інших осіб, знищення чиєїсь власності, дестабілізацію обста-новки, залякування урядів, соціальних груп, окремих осіб, або отримання матеріальних вигод чи протиправну еміграцію. Ці дії можуть відбуватися як у охоронюваному об'єкті, і на прилеглій до нього территории.

Сучасний тероризм виступає у вигляді: міжнародного тероризму (терористичні акти, що мають міжнародний масштаб); внутрішньополітичного тероризму (терористичні дії, спрямовані проти уряду, будь-яких політичних угруповань всередині країн, або мають мета дестабілізації внутрішньої обстановки); кримінального тероризму, переслідує суто корисливі цели.

Підставою типології може бути характер застосовуваного насильства, його масштаби, об'єкти, мотиви і др.

Доцільно виділити три виду тероризму: кримінальний, політичне, і патологічний. 1. Кримінальний тероризм представляє дії, скоєних з метою получения

выгоды, неполітичні замаху життя, свободу, недоторканність особистості, власності тощо. 2. Політичний тероризм у своїй основі має мотивацію, т.е.

оппозицию існуючому строю, конфлікти з органами влади тощо. Відповідно до статистики даним цей вид злочинів становить близько 20% на всі види незаконного втручання у діяльність цивільної авіації. 3. Патологічний тероризм є наслідком розумових розладів, психічних аномалий.

Практика показує, донедавна об'єктами терористичних актів, переважно, були літаки. Натомість ті події останніх років свідчать, що тероризм не на одному місці ми. Прикладами можуть бути події, що сталися у Будённовске, Кизляре, Первомайському, і навіть вибух у Москві т. п. Досвід боротьби з міжнародним тероризмом на повітряному транспорті, застосування новітньої техніки і приладів виявлення вибухових речовин та зброї значно скоротили що така злочину за цій галузі. Тому цілком можливо, що об'єктами террористических актів, можуть стати важливі соціальні й найважливіші об'єкти, і навіть об'єкти підвищеної небезпеки, і жизнеобеспечения.

Тероризм будь-який забарвлення, хоч би мотивами не обумовлювався, хіба що політизований був би, слід розглядати, як явище кримінальне, підлягає докладному криминологическому аналізу. Не виключено, що терористом може бути людина, безпосередньо працюючий у цьому об'єкті. Тому важливим є дослідження соціальної бази тероризму, вивчення соціальних шарів і груп, у тому числі виходять організатори й учасники терористичних формирований, зокрема груп, тяжіють до політичного радикалізму, орієнтуються на екстремістські методи політичної борьбы.

Практика показує, що з виникненні надзвичайної ситуації, що з розбійним нападом на об'єкт, скоєнням терористичного акта чи диверсії, необхідно вірно визначити вид злочинного зазіхання, зібрати реальні даних про що складається оперативної обстановці, учасників злочинних груп, кількості потерпілих, їх стан, про масштаби руйнацій (якщо це споруди). Відсутність таких даних виключає можливості прийняття рішення, що, на свій чергу, може викликати необгрунтовані жертви, втрату слідів дома злочину, те що злочинців від ответственности.

Одержання черговим ОВС на часі і наявності точної інформації про подію великою мірою залежить від оперативності у роботі що є на маршруті нарядів міліції ВО.

З огляду на, що стаж роботи цієї категорії працівників міліції займаній посаді становить один-три року, справжні методичні рекомендації можуть зробити необхідну допомогу в проведенні ними невідкладних дій, починаючи із моменту вступу повідомлення про скоєному преступлении.

Перечень особливо важливих державних об'єктів та жизнеобеспечения.

До особливо важливою державною об'єктах та об'єктах життєзабезпечення ставляться: - гідротехнічні споруди (греблі, шлюзи, водозабори, водосховища, гидроузлы, насосні станції тощо. буд.); - об'єкти енергетики (ГЕС, ГРЕС, АЕС, ТЕС, ТЕЦ, силові і трансформаторні підстанції, великі високовольтні лінії); - об'єкти транспорту (аеродроми, морські і річкові порти, портові споруди, великі залізничні станції і вузли, метрополітен); - промислові підприємства з виробництва продуктів; - склади та фінансової бази (арсенали, склади вибухових і отруйних речовин, пального, техніки, ліків, наркотиків, сировини й готової продукції, бази мобрезерва); - об'єкти збереження і переробки нафтопродуктів (нафти і газосховища, магістральні нафтопродуктопроводи); - об'єкти зі збереженням і застосуванням отруйних, вибухових і бактериологически небезпечних речовин (хімічні заводи, об'єкти харчової, легкої, важкій, микро-биологической промисловості, технічні холодильники з хлором і аміаком). Особливість цих об'єктів у тому, що виникнення ними надзвичайних обставин, викликаних терористичними актами, наводить, зазвичай, до великим руйнувань, людських жертв і забруднення окружающей среды.

На зазначених об'єктах, охоронюваних підрозділами ВО, можуть відбутися такі надзвичайні обставини: 1. Напад на об'єкт злочинців з метою грабежу чи взяття заручників. 2. Терористичні акти, що призводять до наступним ситуацій: - радіоактивне зараження (ядерний вибух); - хімічне зараження; - біологічне зараження; - пожежа; - вибух хімічних речовин чи боєприпасів; - катастрофа транспорту; - катастрофічне затоплення (цунамі, прорив греблі, сильні опади); - ураган (тайфун, смерч); - землетрус (зсув, сель, руйнація будинку від старості чи дефекту конструкції); - масові заворушення; - деяких інших ситуації. Надзвичайні обставини і екстремальні ситуації бувають самі несподівані, раптові, емоційно напружені. У цих ситуаціях співробітники міліції ВО повинні швидко визначити що виникла загрозу життю, забезпечити захист покупців, безліч тих матеріальних цінностей, і навіть власну безпеку. У цьому співробітники міліції маєте виявляти психологічну стійкість, витримку, в критичних ситуаціях діяти рішуче, команди, і вказівки віддавати чітко й требователь-но, припиняти паніку серед населення, захищатися від різних травм. Необхідно забезпечити чітку взаємозв'язок з усіма службами, задіяними у тих ситуаціях і обставинах (управління оперштаба, хозорган объекта).

Співробітник міліції, безпосередньо що має охорону об'єкта, повинен знати її особливості, порядок дії, за ймовірних надзвичайних обставин на об'єкті, і навіть заходи з усунення аварії чи катастрофи і наслідків них. Він має вміти користуватися засобами індивідуальної захисту та спеціальними технічними засобами, вміти надавати постраждалим першу медичної допомоги до приїзду врачей.

Наиболее важливі дії умовах надзвичайних обстоятельств

Співробітник міліції ВО в екстремальній ситуації повинен: 1. Швидко оцінити обстановку. 2. Оперативно інформувати інстанції, передусім чергову частина ОВС, про усьому й положення прийнятих заходи. 3. Запам'ятати деталі, особливості того що відбувається, номери машин, прізвища потерпілих та свідків, зробити прив'язку у часі. 4. Надати першу медичної допомоги постраждалим. 5. Забезпечити схоронність слідів і речові докази дома події. 6. Після прибуття ОВС скласти докладний рапорт про случившемся.

Соседние файлы в папке БЖД