Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД / Л-3..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Л-3. Техногенні небезпеки

1 Питання

Фізичні фактори небезпеки - ударна повітряна чи водна хвиля, електро-магнітне, акустичне, іонізуюче випромінювання, об'єкти, що рухаються з великою швидкістю або мають високу температуру тощо.

Аварія - небезпечна подія техногенного характеру, що створює на об'єкті, території або акваторії загрозу для життя і здоров'я людей і призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого або транспортного процесу чи завдає шкоди довкіллю.

Катастрофа - велика за масштабами аварія чи інша подія, що призводить до тяжких (або неповоротних) наслідків.

Електромагнітні поля та випромінювання - взаємозв́язані коливання електричного i магнітного полів, що утворюють електромагнітне поле.

Електричні фактори - фактори, які впливають на характер та наслідки уражень електричним струмом.

Електротравма - травма, що виникає при доторканні неізольованих електродротів, увімкнених у мережу, або при ураженні блискавкою, внаслідок чого в організмі людини відбуваються важкі місцеві та загальні зміни, які часто та швидко закінчуються смертю.

Іонізуюче випромінювання - це випромінювання, взаємодія якого з середовищем призводить до утворення електричних зарядів (іонів) різних знаків. Радіаційна безпека – стан захищеності теперішнього і майбутнього поколінь людей від шкідливого для їх здоров'я впливу іонізуючого випромінювання.

Хімічні фактори – фактори, які впливають на характер та наслідки ураження хімічними речовинами.

Біологічні фактори – фактори, які впливають на характер та наслідки ураження тваринами, рослинами, мікроорганізмами.

Гранично допустима концентрація (ГДК) - показник безпечного рівня вмісту шкідливих речовин в навколишньому середовищі.

2 Питання Техногенні небезпеки

Техногенні надзвичайні ситуації виникають у результаті раптового виходу з ладу машин, механізмів та агрегатів, що супроводжується значними порушеннями виробничого процесу, вибухами, утворенням осередків пожеж, радіоактивним, хімічним чи біологічним зараженням місцевості, які призвели чи можуть призвести до значних матеріальних втрат та враження чи загибелі людей.

Великі аварії, які виникають на промислових об'єктах, транспорті тощо, за обсягами руйнування, людськими жертвами, а також за характером післядії на людей, тварин і рослини часто дорівнюють або й перевищують дію зброї масового ураження.

У зв’язку з технізацією людського суспільства техногенні небезпеки за своєю чисельністю і масштабами заподіяної шкоди виходять на перше місце серед інших. За характером техногенні небезпеки поділяються на механічні, хімічні, енергетичні.

А. Механічні небезпеки створюють об’єкти, які падають, рухаються, обертаються. До механічних небезпек пасивного характеру відносять колючі та ріжучі предмети, слизькі та нерівні поверхні, відкриті люки підземних колекторів.

Б. Хімічні небезпеки. До них відносяться хімічні речовини і елементи, які використовуються в промисловості, сільському господарстві, побуті та можуть бути шкідливими для здоров’я людей. До цієї категорії відносяться забруднення атмосфери, водойм і ґрунтів небезпечними хімічними речовинами.

Ступінь ураження залежить від фізико-хімічних, токсичних властивостей хімічних речовин, тривалості та шляхів їх впливу на організм людини. Майже 40 небезпечних хімічних речовин, які найбільш поширені в промисловості та сільському господарстві об’єднали під загальною назвою -сильнодіючі отруйні речовини (СДОР). До них відносять: хлор (Cl); аміак (NH3); фосген (COCl2); оксид вуглецю (CO); сірчистий ангідрид (SO2) та ін.

Вражаючим фактором хімічних небезпек є токсична (отруйна) дія їх на організм людини. Основним її параметром є токсодоза (Д);

д = с Х т

Середня порогова токсодоза - це така кількість СДОР в одиниці об’єму повітря, що може призвести до ураження 50% людей протягом 1хв.

Середня смертельна токсодоза викликає смерть у 50% уражених людей.

Гранично допустима концентрація (ГДК) – це така концентрація хімічних речовин у повітрі робочої зони, при який щоденна робота упродовж 8 годин або 41 годину щотижня не викликає втрати працездатності, або відхилень у стані здоров’я людей.

Соседние файлы в папке БЖД