Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД / Л-3..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
108.54 Кб
Скачать

7 Питання

Здоров’я людини залежить від багатьох чинників: кліматичних умов, стану навколишнього середовища, забезпечення продуктами харчквання і їхньої цінності, соціально-економічних умов, а також стану медицини.

Чинниками, що негативно впливають на здоров’я, є шкідливі звички, незбалансоване, неправильне харчування, несприятливі умови праці, моральне і психічне навантаження, малорухомий спосіб життя, погані матеріальні умови, незгода в сім’ї, самостійність, низький освітній та культурний рівень тощо.

Негативно позначається на формування здоров’я і несприятлива екологічна ситуація, зокрема забруднення повітря, води грунту, а також складні природно-кліматичні умови.

У виробничій сфері чинники поділяються на вражючі, небезпечні і шкідливі.

Вражаючі чинники можуть призводити до загибелі людини.

Небезпечні чинники викликають в окремих випадках травми чи раптове погіршення здоров’я (головний біль, погіршення зору, слуху, зміни психологічного і фізичного стану).

Шкідливі чинники можуть викликати захворювання чи зниження працездатності людини як у явній, так і в прихованій формах.

За характером і природою дії всі небезпечні і шкідливі чинники відповідно до ГОСТу 12.0.002-80 поділяють на чотири групи: фізичні, хімічні, біологічні і психофізіологічні.

Хімічні чинники – це хімічні елементи, речовини і сполуки, які перебувають у різному агрегатному стані (твердому, рідкому і газоподібному) і поділяються залежно від шляхів проникнення і характеру дії

на організм людини.

Існує три шляхи проникнення хімічних речовин у людський організм:

1) через органи дихання;

2) через шлунково-кишковий тракт;

3) через шкірний покрив та слизову оболонку.

А за характером дії вимділяють токсичні, подразнювальні, задушливі, сенсибілізуючі, канцерогенні, мутагенні речовини і ті які впливають на репродуктивні функції. [1, с. 30]

До найголовніших джерел хімічних аварій та катастроф можна віднести:

- викиди та витоки небезпечних хімічних речовин;

- загорання різних матеріалів, обладнання, будівельних конструкцій, яке супроводжується забрудненням навколишнього середовища;

- аварії на транспорті при перевезенні небезпечних хімічних речовин, вибухових та пожежонебезпечних вантажів.

Безпосередніми причинами цих аварій є: порушення правил безпеки й

транспортування, недотримання техніки безпеки, вихід з ладу агрегатів, механізмів, трубопроводів, ушкодження ємностей тощо.

Самою головною особливістю хімічних аварій (порівняно з іншими промисловими катастрофами) є їхня здатність розповсюджуватись на значній території, де можуть виникати великі зони небезпечного забруднення навколишнього середовища. Повітряні потоки, які містять гази, пароподібні токсичні компоненти, аерозолі та інші частинки, стають джерелом ураження живих організмів не тільки в осередку катастрофи, а й прилеглих до них районах.

Також сильнодіючими отруйними речовинами називають хімічні сполуки, які в певних кількостях перевищують гранично допустимі концентрації. Вони дуже негативно впливають на людей, сільськогосподарських тварин, рослини та викликають у них ураження різного ступеня.

Сильнодіючі отруйні речовини можуть бути елементами технологічного процесу (аміак, хлор, сірчана кислота, азотна кислота, фтористий водень та ін.) і також можуть утворюватись на територіях і об’єктах народного господарства при пожежах (чадний газ, хлористий водень, оксид сірки та азоту).

На території України знаходиться 877 хімічно-небезпечних об’єктів. Поширення хімічного виробництва призвело також до збільшення кількості промислових відходів, які спричиняють небезпеку для людей та навколишнього середовища. Лише токсичних відходів в Україні накопичено більше 4 млрд. тонн, при середньорічному утворенні 103 млн. т. 

Соседние файлы в папке БЖД