Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovi / МЗР / 1. Розд_л.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
28.88 Кб
Скачать

1.2 Ґрунтовий фон експлуатації землерийно-транспортних машин.

Опір копанню ґрунтів ножами землерийно-транспортної машини визначається двома групами факторів: ґрунтовим фоном і конструкцією робочих органів.

Перша група факторів – ґрунтовий фон вивчається вже тривалий час. Системний аналіз розподілу ґрунтів був проведений И. А. Недорезовим. Було проведене визначення числа ударів ударника ДорНДІ, вологості W і щільності γ.

Отримані дані дозволили скласти характеристику деяких «середніх ґрунтових умов» (таблиця 1.1) Як показники фізико-механічних властивостей ґрунту прийнято: число ударів ударника ДорНДІ, вологість, об'ємна маса (щільність), тимчасовий опір одноосьовому стиску, зчеплення при зрушенні, кути зовнішнього й внутрішнього тертя.

Проведені І.А. Недорезовим дослідження про розподіл ґрунтів по території колишнього СРСР показали, що більшу частину ґрунтів становлять глинисті, суглинні (59,3 %), а разом з піщаними та супіщаними більше 80 %.

Таблиця 1.1 Середні ґрунтові умови

Показник

Кількісне значення

Міцність по щільноміру ДорНДІ (удари)

9

Вологість ( %)

15

Об'емна маса, т/м3

1,85

Тимчасовий опір одноосьовому стиску, мПа

0,3

Питоме зчеплення, мПа

0,07

Кут зовнішнього тертя, δ (град)

27

Кут внутрішнього тертя, ρ (град)

35

Відповідно до досліджень розподіл ґрунтів для України у відсотках території: супіщані - 18,5 % , суглинні - 23 % , важко-суглинисті та глинисті - 57,5 % , скельні великоуламкові - 1 %.

Представлені дані дозволяють стверджувати, що останнім часом істотно зріс інтерес до розподілу ґрунтів по території країн, намічається визначення не тільки середніх значень (математичних очікувань) характеристик ґрунту, але і їхніх статистичних характеристик.

1.3 Аналіз робочого процесу бульдозерів

Сучасні умови ринкових відносин передбачають необхідність виробництва бульдозерів з найкращими техніко-економічними показниками виробничого та технічного потенціалів: продуктивність та надійність. Розробка та організація серійного виробництва будівельних і дорожніх машин в Україні, забезпечення досить високого рівня якості машинобудівної продукції пов'язані із зазначеними показниками. Особливої гостроти проблеми продуктивності й надійності досягають в умовах розширення виробництва малосерійних виробів при різкому скороченні строків їхньої розробки, випробувань і постановки на серійне виробництво. У такій ситуації очевидна необхідність глибокого всебічного вивчення та аналізу робочих процесів машин, зокрема, режимів копання ґрунту.

Це дозволить на стадії проектування прогнозувати навантаження машин та, на цій основі, оцінювати їхню продуктивність, міцність і довговічність силових елементів, характеристики ергономіки, а, отже, прогнозувати ефективність машин, що е метою цієї роботи.

При закупівлі машин за кордоном необхідно оцінити, у першу чергу, параметри робочих органів для порівняння їх на основі розробок теорії різання ґрунту.

Розробка теорії різання та копання ґрунту робочим органом землерийно-транспортної машини ускладнюються специфічними особливостями ґрунту, а саме: міцностними та деформаційними характеристиками ґрунту, які змінюються в широких межах при зміні щільності й вологості ґрунту; вони міняються в просторі та можуть бути різні не тільки в напрямку руху машини, але й по ширині робочого органа.

Для визначення характеристик розподілу властивостей ґрунту потрібний оперативний їхній вимір, який може бути здійснений застосуванням щільномерів різного виду з набором необхідних наконечників. Отримані дані дозволяють оцінити характер деформування та руйнування ґрунту, розробити розрахункові схеми, що дають можливість розрахунку опорів різанню та копанню.

Соседние файлы в папке МЗР