Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_robota_z_geodeziyi.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
929.15 Кб
Скачать

2.2.1. Вимоги до місцезнаходження пунктів полігонометрії 4 класу.

Місце для закладання пунктів вибираємо так, щоб забезпечити їх довготривале збереження та непорушність. Тому неможна вибирати ділянки на штучних насипах, проїжджій частині доріг, на ділянках схильних до зсуву, на ріллі, збудованій території тощо.

Закладати пункти необхідно так, щоб візирний промінь від перешкоди проходив не ближче 0,5 м. Також для дотримання вимог техніки безпеки пункти полігонометрії повинні розміщуватися на безпечній відстані від залізничних колій та ліній електропередач.

При обиранні місць закладання пунктів потрібно звертати увагу на наявність надземних та підземних комунікацій. В забудованій території місця закладання полігонометричних пунктів вибирають переважно у стінах споруд, передбачаючи закріплення їх стінними центри рами, та у фундаментах будівель.

Місце закладання пунктів закріплюють тимчасовими центрами: металевими стержнями,гвіздками тощо, і складають абрис з прив’язкою до постійних об'єктів місцевості. Кожен пункт ми маємо прив’язати до трьох постійних об'єктів місцевості.

Вимоги до місцезнаходження пунктів:

1.Сторони ходу мають бути приблизно однакової довжини і не повинні перевищувати допустимої величини; 2.При закладанні пунктів потрібно забезпечити добру видимість на сусідні пункти; 3.Необхідно дотримуватись вимог щодо відстані між пунктами: найменша 250 м, найбільша 3000м, оптимальна 500 м. 4.Максимальна кількість сторін у ході 15; для забезпечення більшої точності необхідно зменшувати кількість сторін. 5. Забезпечити найзручніше розміщення пунктів, де є найкращий доступ до транспортних шляхів.

2.2.2.Типи центрів для проектування полігонометрії.

Геодезичні роботи необхідні для виконання топографічних зйомок, оновлення карт і планів, при вишукуваннях споруд, корисних копалин тощо, розробці генеральних планів, зведенні і розмічуванні споруд. Тому пункти державних геодезичних мереж і мереж згущення(планових і висотних) повинні бути надійно закріплені для тривалого зберігання. Геодезичні пункти закріплюють грунтовими та стінними знаками постійного. А для знімальних мереж тимчасового, типу. Пункти полігонометричних мереж закріплюються на місцевості центрами. Центри слугують для точного позначення місця розташування пункту і довготривалого його збереження. Типи центрів геодезичних мереж регламентуються « Інструкцією про типи центрів геодезичних пунктів (ГКНТА  2.01., 02.01.93), ГУГК і К, Київ,1994. Зокрема, вузлові пункти полігонометричних мереж 4 класу на суміжні з ними пункти 4 класу закріплюються центрами типу 160(рис.15). Ці центри закладаються на глибину, нижчу від глибини промерзання грунту на 50 см. Таким чином, висота залізобетонного моноліту становить не менше 120 см. інші типи пунктів полігонометричних мереж 4 класу ( тобто не вузлові і несуміжні з вузловими), а також пункти полігонометрії 1-го і 2-го розрядів закріплюються менш капітальними монолітами, висота яких становить 70-75 см. На незабудованих територіях закладають центри типу У-15Н, на забудованих  типу У15 або У15к ( рис.15). На забудованих територіях пункти полігонометрії також можуть бути закріплені стінними знаками. На забудованих територіях пункти планових мереж усіх класів і розрядів встановлюють також на будівлях. У цьому випадку застосовується конструкція типу У16.

Рис.12. Грунтовий репер типу 160

а). б). в).

Рис.15. Типи центрів: а).У15 ; б).У15к; в).У15Н

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]