Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л11.Пар.оц.Напр.роз.шасі.трансм..doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
4.1 Mб
Скачать

Принцип дії

Для отримання доступних тринадцати режимів работи електромеханічної трансмісії, наведених у таблиці, використовуються різноманітні комбінації включання чотирьох фрикційних елементів керування і режимів роботи електродвигуна, працюючого як в режимі електродвигуна, так і генератора.

Режими роботи модульного блоку електромеханічної трансмісії наведені у таблиці 3.3.

Таблиця 3.3

Режими роботи модульного блоку електромеханічної трансмісії

Режим роботи

Стан фрикційних елементів керування

Режим роботи електродвигуна - генератора

С1

С2

В1

В2

Електродвигун (М)

Х

Електродвигун

Потужність 1 (Р1)

Х

Х

Електродвигун

Потужність 2 (Р2)

Х

Електродвигун

Потужність 3 (Р3)

Х

Х

Електродвигун

CVT

Х

Генератор

ДВЗ 1 (Е1)

Х

Х

Вільно обертається

ДВЗ 2 (Е2)

Х

Х

Нерухомий

ДВЗ 3 (Е3)

Х

Х

Вільно обертається

ДВЗ 4 (Е4)

Х

Х

Нерухомий

Регенераторний 1 (R1)

Х

Х

Генератор

Регенераторний 2 (R2)

Х

Генератор

Регенераторний 3 (R3)

Х

Х

Генератор

Регенераторний 4 (R4)

Х

Генератор

В режимі М рух транспортного засобу забезпечується тільки за рахунок электродвигуна. У цьому режимі забезпечується початок руху транспортного засобу уперед та назад, а також рух з невеликими швидкостями у міському режимі.

Рис. 45. Схема модульного блоку електромеханічної трансмісії автобусів GM:

1 – ведуча епіциклічна шестірня подільника; 2 – водило подільника; 3 – сонячні шестірні першого та другого планетарних редукторів; 4 – гальмо епіциклічної шестірні другого планетарного редуктора; 5 – епіциклічна шестірня першого планетарного редуктора; 8 – блокувальна муфта водила подільника та водила другого планетарного редуктора.

Конструкція модульного блоку

Подільник, два планетарних редуктора, два електродвигуни, одна блокувальна муфта водила дугого планетарного редуктора з сонячними шестірнями редукторів та гальмом епіциклічної шестірні другого планетарного редуктора.

Планетарний механізм має три ступеня свободи і його кутові швидкості відображені на схемі праворуч.

З 2003 року схема застосовувалась фірмою GM в автобусах з двома режимами регулювання передаточних чисел:

  • Режим руху з розподілом потужності двигуна внутрішнього згоряння на вході у трансмісію (режим EVT1)

  • Режим руху зі складним розподілом потужності двигуна внутрішнього згоряння (режим EVT2).

Принцип дії

При розганянні включається гальмо епіциклічної шестірні другого планетарного ряду 4 та подається струм до електродвигуна В. Електродвигун А вільно обертається. При певних швидкостях запускається двигун внутрішнього згоряння та розділяється його силовий потік. Електродвигун А переводиться у режим роботи генератора. При розганянні з використанням енергії тільки двигуна внутрішнього згоряння його потужність розділяється подільником на два потоки. Включається гальмо епіциклічної шестірні другого планетарного ряду 4 і змінюється частота обертання сонячних шестірен першого та другого планетарних редукторів 3 (електродвигун В). Тоді по схемі кутова швидкість обертання веденої ланки Х буде пересуватися від точки А до точки В. При цьому частота обертання сонячної шестірні подільника та епіциклічної шестірні першого планетарного редуктора 5 (електродвигуна А) зменшується від позитивного значення від точки А до негативного значення точки В.

При досягненні точки В двигун переходить на режим складного розподілу потужності (EVT2). При цьому гальмо епіциклічної шестірні другого планетарного ряду 4 виключається і включається блокувальна муфта 8 водила подільника, водила першого планетарного редуктора з водилом другого планетарного редуктора. Подальше збільшення швидкості руху автомобіля проходить за рахунок зменшення частоти обертання сонячних шестірен першого та другого планетарних редукторів 3 (електродвигун В) при одночасному збільшенню частоти обертання сонячної шестерні подільника та епіциклічної шестірні першого планетарного редуктора 5 (електродвигун А). Пересування робочої точки відбувається від точки В до точки С.

Рис. 46. Схема модульного блоку електромеханічної трансмісії автобусів GM та автомобілів GMC Yukon и Chevrolet Tahoe