Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Naukoviy_visnik_

.pdf
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Випуск 1

Фізичнакультуратафітнес якспосібдосягненняестетичнодосконалої

тілобудовитагармонійногопоєднання ізвнутрішнімсвітомлюдини.

Подоланняшкідливихзвичокякшляхдо здоровогопсихоемоційногостануособистості

УДК: 614.895:796.012.35

Алєксєєнко Є. Ю., Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова Науковий керівник: Завальнюк О. В., канд. пед. наук, доцент

ФІТНЕС ЯК ОДИН З НЕОБХІДНИХ КОМПОНЕНТІВ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ЖИТТЯ ЛЮДИНИ

Проблема регулярної рухової активності та здорового існування для підвищення якості життя людини постає дедалі актуальнішою. Рухова активність дозволяє знизити ризик передчасних захворювань і збільшити тривалість життя. Одним з необхідних компонентів підвищення якості життя людини може бути фітнес. Отже, фітнес розглядається, як організована рухова активність, спрямована на збільшення тривалості та якості життя, шляхом досягнення найвищого розвитку фізичних, розумових здібностей та духовних, моральних цінностей і гармонії між ними.

Ключові слова: фітнес, рухова активність, якість життя, фізичні вправи, виховання, культура.

Регулярна рухова активність робить життя повноцінним, подовжує його та знижує ймовірність захворювань. Ряд досліджень був присвячений вивченню взаємозв’язку рухової активності та загальному рівню життя, включаючи такі компоненти, як психічне, психологічне і соціальне благополуччя [1, с. 30]. Життєва енергія, фізичне, психологічне, соціальне благополуччя, моральне задоволення яке дає нам рухова активність, є достатньою причиною, для того, щоб почати займатися фізичними вправами. Крім того, рухова активність дозволяє знизити ризик непередбачуваних захворювань, збільшити тривалість та якість життя, стати впевненішим у собі.

Одним з необхідних компонентів підвищення якості життя людини може бути фітнес. Загальний фітнес являє собою стан людини, що досягається шляхом прагнення до найбільш повної реалізації всіх життєвих можливостей у всіх аспектах свого існування – соціальному, психічному, духовному і фізичному. Основою цього динамічного, багатогранного стану є гарне здоров’я. Для повноцінного життя необхідні наступні компоненти: розумова активність і допитливість, позитивні емоційні відчуття, осмислені взаємини з іншими людьми, усвідомлення суспільних проблем і участь у їх вирішенні, фізичні здібності для енергійних дій, спрямованих на досягнення особистих цілей. Всі сторони загального фітнесу тісно взаємозв’язані: високий рівень в одній

231

Науковий часопис СНТ імені Григорія Волинки

області позитивно впливає на інші області, і навпаки. Незважаючи на те що рухова активність грає головну роль в фізичному аспекті нашого існування, вона саме тим має вплив на навчання, відносини з іншими людьми і суттєво розсовує обмеження можливостей людини. Повноцінне якісне життя вимагає від людини постійного прагнення до самовдосконалення, оскільки досягти найвищого рівня загального фітнесу практично неможливо. Навіть людина, що живе, на перший погляд, абсолютно повноцінним життям, має постійно прагнути до ще більшого розширення своїх можливостей [3, c. 15].

Відомо, що заняття фізичними вправами благотворно впливають на здоров’я і фізичний стан людини. А саме, покращенню функції серцево-судинної та дихальної систем, збільшенню м’язової сили і витривалості, розвитку гнучкості і зниження вмісту жирової клітковини в складі тіла, еластичності шкіри. Тренувальне заняття дає позитивний психологічний ефект у вигляді покращення настрою, та під час регулярних занять людина здатна занурюватись у стан ейфорії. І нарешті, займаючись фізичними вправами, ви втрачаєте можливість для задоволення своїх шкідливих звичок, таких як куріння і ін.

Необхідними умовами досягнення певного рівня фізичної підготовленості є збалансоване здорове харчування, регулярна рухова активність, відмова від шкідливих звичок, повноцінний сон, профілактика стресів, включення в тренувальний режим вправ для тренування гнучкості і сили. Досягнення певних рівнів фізичної підготовленості веде до покращення психоемоційного стану та мотивації досягати нових успіхів, вдосконалюватись як фізично, розумово та духовно. Малорухливий спосіб життя зазвичай пов’язаний з сидячою роботою, або людськими лінощами [1,

с. 27].

Величезні маси людей, які проводять робочий час в офісному середовищі, сидячи годинами перед екранами моніторів, намагаються у вільний час відвідувати студії йоги, фітнесу, спортивні зали та майданчики на відкритому повітрі, для того щоб, мати гарну, естетично досконалу тіло будову. Зазвичай такі люди досягають успіху у житті, та у відносинах з протилежною статтю. Водночас індивіди, які нехтують здоровим способом життя, не мають цих всіх переваг, а мають підвищену вагу, шкідливі звички та ін. Останнім часом прийнято говорити про американський, європейський та азіатський підходи в галузі фітнесу. В основі відмінностей у системах фізичної культури Сходу і Заходу лежать відмінності в ментальності, філософії, а також національні особливості, які проявилися і в галузі фізичної культури та спорту. У програмах фітнесу, розроблених у рамках європейської та східної культур, використовуються різні механізми управління рухами. У фітнес-індустрія ми використовуємо переважно західні технології. Джерелом західного мистецтва руху були танці, які прийшли до нас із ритуалу, з психофізичного досвіду архаїчного людини в пізнанні своєї сутності та лікуванні себе і своїх одноплемінників, а також раціональний функціональний підхід: фізичні вправи направлені на вдосконалення свого тіла. Принциповим моментом у європейській системі є естетика тіла цьому питанню приділяли дуже багато уваги ще в Стародавній Греції і Стародавньому Римі. У цьому легко переконатися, якщо звернутися до культури Стародавнього світу [2, с. 37].

У стародавній Греції в основі ідеалу краси лежала гармонія духу та тіла. Ідеально гарною була людина, у якої всі частини тіла і риси обличчя знаходились у гармонійному поєднанні. Еталоном красивого тіла у греків стала скульптура Афродіти, ця краса виражалася в цифрах: зріст

– 164 см, окружність грудей – 86 см, талії – 69 см, стегна – 93 см [4].

Мистецтво руху на Сході – популярна зараз китайська оздоровча система ушу, так само як й інша східна фізична культура – йога, це філософія, заснована на найдавніших заповідях, наука про життя в єдності з природою. Будь-яка східна система фізичних вправ тією чи іншою мірою пов’язана з медитацією. Схід щедро ділиться своїми скарбами – важливо вміти розпоряджатися ними, враховуючи ментальність різних народів, а не механічно переймати лише зовнішню форму рухів [3, с 26].

Отже, для того щоб бути здоровою та красивою людиною потрібно постійно працювати

232

Випуск 1

над собою, а саме розвивати свої фізичні якості, шляхом регулярних тренувань, підвищувати розумові та інтелектуальні здібності, слідкувати щоб харчування було раціональним і збалансованим, та відмовитися від шкідливих звичок. Таким чином, фітнес це – організована рухова активність, спрямована на збільшення тривалості та якості життя, шляхом досягнення найвищого розвитку фізичних, розумових здібностей та духовних, моральних цінностей і гармонії між ними.

Список використаних джерел:

1.Брукс Д. Умный тренинг – Идеальное тело без лишних усилий для мужчин и женщин / Д. Брукс ; [пер. с англ. Л. И. Заремской]. – М. : АСТ: Астрель ; Владимир : ВКТ, 2011. – 382 с.

2.Лучшее для мужчин: питание + тренировки / [С. Перин при участии А. Борнстайна, Х. Херлок и редакторов “Men’s Health”; пер. с англ. П. А. Самсонов]. – Минск : Попурри, 2013. – 272 с.

3.Руководство инструктора оздоровительного фитнеса / [под. ред. Эдварда Т. Хоули, Б. Дон Френкса ; пер. с англ. А. Ященко и В. Левицкого]. – К. : Олимпийская Литература, 2004. – 375 c.

4.Українська Федерація Фітнесу [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://fitness-federation.org.ua/

A n n o t a t i o n

The problem of regular physical activity and healthy existence to improve the quality of life appears more urgent. Motor activity can reduce the risk of premature disease and increase life expectancy. One of the essential components of improving the quality of life can be fitness. So, fitness is regarded as organized physical activity, aims to increase the length and quality of life by achieving the highest development of physical, mental and spiritual abilities, moral values and harmony between them.

Keywords: fitness, physical activity, quality of life, exercise, education, culture.

УДК: 796.011.7:614.895

Журбенко Б. А., Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова Науковий керівник: Завальнюк О. В., канд. пед. наук, доцент

ШЛЯХИ ДОСЯГНЕННЯ ЕСТЕТИЧНО-ДОСКОНАЛОЇ ТІЛОБУДОВИ ЛЮДИНИ У ПРОЦЕСІ ЗАНЯТЬ ФІТНЕСОМ

Останнім часом все більше зростають вимоги до гармонійного, всебічного розвитку людини та її фізичної досконалості, адже саме рівень здоров’я нерідко є головним чинником працездатності в процесі життєдіяльності людини. Шлях до красивого тіла складається з дуже важливих і взаємопов’язаних чинників. Заняття фітнесом, завдяки фізичним вправам та гармонійному їх поєднанню з раціональним навантаженням і харчуванням, мають властивість змінювати, у певних межах, зовнішні форми тіла і таким чином сприяти формуванню естетично досконалої фігури.

Ключові слова: естетична досконалість, фітнес, тіло будова, людина, харчування, звички, вправии.

Вибух популярності занять спортом для відпочинку і відновлення сил, для забезпечення хорошої фізичної форми і стану здоров’я за останній час справедливо розглядається як революція у способі життя. Основним чинником створення гармонійно розвинутої особистості є фізична активність та заняття фітнесом. Саме фітнес є руховою активністю, яка спеціально організована в межах фітнес-програм та передбачає заняття бігом, аеробікою, аквааєробікою, також вправи для корекції маси тіла для досягнення естетично-досконалої тіло будови. Також фітнес розглядається як оптимально фізичний стан, який включає досягнення певного рівня результатів виконання рухових тестів та низький рівень ризику розвитку захворювань [1].

233

Науковий часопис СНТ імені Григорія Волинки

На сучасному етапі розвитку суспільства зростають вимоги до фізичної підготовки людей, адже саме рівень здоров’я нерідко – головний чинник працездатності в процесі життєдіяльності людини. Формування статури, загартовування, не сприйняття шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю), підвищення психоемоційної стійкості за допомогою використання фізичних вправ у процесі занять фітнесом лежать в основі ефективного фізичного розвитку людини, тобто рівня її здоров’я [3].

Для гарного, естетично-досконалого тіла необхідна щоденна і наполеглива праця над собою. Шлях до красивого тіла, як правило, складається з декількох дуже важливих і взаємопов’язаних чинників – тренування, харчування та догляд за тілом. Є ще один важливий момент – психологічна складова і мотивація, без яких перетворення просто неможливо.

Наявність мотивації – головний козир в починанні занять спортом. Саме поняття мотивація зароджується в нашій свідомості при починанні будь-якої справи, треба тільки допомогти собі. Людині потрібно знайти саме те зерно, яке утримає її на плаву. Що ви найбільше бажаєте: бути здоровим, подобатися оточуючим, знайти другу половинку, схуднути, змінити імідж, домогтися підвищення по службі, відновити форму після вагітності? Звичайно, причин зайнятися спортом багато, у кожного вона своя. Перші кроки в занятті спортом повинні бути плавними, не можна давати організму сильне навантаження. Головне не те, скільки зробив той, хто займається (пробігли метрів, протанцювали хвилин), а те, що був виділений для цього час і той, хто займається рухаєтеся до мети. У житті часто перші маленькі кроки призводять до великих результатів, якщо вони регулярні. Біографія будь-якого знаменитого спортсмена, говорить про те, що багатьом з них довелося пройти нелегкий шлях, тільки само дисципліна, терпіння і віра в себе допомогли їм. На відміну від них тим, хто займається фітнесом не треба боротися за честь країни, ставити світові рекорди, вони роблять це тільки для себе [2].

У кожного, хто займається є свій естетичний ідеал, тому набір фізичних вправ для досягнення фізичної досконалості не може бути стандартним. В ході тренування сили м’язів можна розвивати, по-перше, за рахунок збільшення м’язової маси, по-друге, переважно за рахунок підвищення мобілізаційних можливостей організму і поліпшення внутрішньо м’язової та між м’язової координації. Можливо, в даному випадку слід використовувати різну методику збільшення сили м’язів за допомогою засобів тренування. Стверджуючи гармонію естетичних ідеалів, фізичної підготовленості і здоров’я, слід критично поставитися до деяких спірних сучасним тенденціям, що стосуються взаємозв’язку “фізичне виховання – красива фігура” у молодих людей [4].

Правильне, раціональне харчування є основним чинником здоров’я і довголіття. Навіть тренування будуть безсилі, якщо вживати шкідливу їжу. Харчування це основа основ, адже не налагодивши правильну систему харчування неможливо вплинути на зміну складу тіла. Від того, що, як і скільки їсть людина, залежить її фізичний стан. Існують певні правила харчування: їсти треба помірно; їжа повинна бути повноцінною: у ній повинні бути присутніми в достатній кількості білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни; необхідно дотримуватися режиму харчування. Харчування людини повинно відповідати його енергетичним витратам. Надмірне споживання їжі так само, як і недостатнє, шкідливо для організму і служить причиною різних захворювань. Показниками енергетичної рівноваги можна назвати добре самопочуття і нормальну вагу. Не варто забувати і про те, що потрібно пити очищену воду як мінімум в кількості півтора літри на день [2].

Варто пам’ятати про добавки в спортивному харчуванні. Протеїн (високий вміст білка) – призначений для збільшення сухої м’язової маси – найбільш популярна добавка – корисна як новачкам, так і професіоналам. Форма випуску: порошок. Гейнер (високий вміст вуглеводів) – в основному рекомендують новачкам, призначений для набору м’язової маси, але разом з тим можна набрати і жирову масу. Найбільш ефективні гейнери для худорлявих, як що дуже важко набрати масу. Форма випуску: порошок. Креатин – використовується в основному для збільшення

234

Випуск 1

силових показників, лише частково для набору маси. Форма випуску: порошок, капсули. Глютамін (амінокислота) – нейтралізує молочну кислоту, простіше кажучи м’язи швидше відновлюються. Форма випуску: порошок, капсули. Набір амінокислот – використовується для кращого відновлення і частково для набору м’язової маси. Форма випуску: капсули. Карнітин – використовують для “сушки”. Форма випуску: рідка (працює швидше), капсули [4].

Отже, фізичні вправи мають властивість змінювати, у певних межах, зовнішні форми тіла і таким чином сприяти формуванню естетично досконалої фігури. У багатьох зарубіжних країнах сформульовані критерії красивої фігури, розроблені методики її формування та підтримки, де фізичним вправам відводиться вирішальна роль. Таким чином, займаючись фітнесом, можна не тільки зміцнити здоров’я, але й досягти фізичної досконалості.

Список використаних джерел:

1.Руководство инструктора оздоровительного фитнеса / [под. ред. Эдварда Т. Хоули, Б. Дон Френкса ; пер. с англ. А. Ященко и В. Левицкого]. – К. : Олимпийская литература, 2004. – 375 с.

2.Мотивація для занять спортом [Eлeктpoнний pecypc]. – Peжим дocтyпy : http://lifer.com.ua/motivaciya- dlya-zanyat-sportom.html

3.Спортивне харчування: коротко і ясно. [Eлeктpoнний pecypc]. – Peжим дocтyпy : http://bbuilding.org.ua/sportyvne-harchuvannya-korotko-i-yasno/

A n n o t a t i o n

Recently, more and more increasing demands for harmonious, comprehensive development of man and his physical perfection, because wellness is often a major factor in the efficiency of human life. The path to a beautiful body is very important and interrelated factors. Fitness, exercise and through their harmonious combination with a balanced diet and exercise, have the ability to change, within certain limits, the external shape of the body and thus promote aesthetically perfect shape.

Keywords: аesthetic perfection, fitness, body building, people, food, habits and exercise.

УДК: 172.15:030

Кондренко В. А., Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова Науковийкерівник: Тимчик М. В., канд. пед. наук, доцент

ВИХОВАННЯ ПАТРІОТИЗМУ СТАРШИХ ПІДЛІТКІВ

УПРОЦЕСІ ІГРОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Уданих тезах висвітлено зміст і методи патріотичного виховання старших підлітків у процесі ігрової діяльності.

Ключові слова: патріотичне виховання, ігрова діяльність, спортивні ігри, підлітки.

Вивчення науково-методичної літератури (М. Д. Зубалій, Б. С. Кобзар, М. П. Козленко, В. Ф. Новосельський, В. П. Фарфоровський та ін.) засвідчує, що у вихованні патріотизму учнівської молоді велике значення має різноманітна ігрова діяльність. Це пояснюється тим, що вона популярна серед учнів і є однією з ефективних форм їх всебічного розвитку. Систематичне і цілеспрямоване застосування ігор у позакласній та позашкільній роботі сприяє формуванню в школярів патріотичних переконань, розв’язанню оздоровчих, освітніх та виховних завдань, а також сприяє психологічній та фізичній підготовці учнівської молоді до майбутньої професійної діяльності та військової служби.

235

Науковий часопис СНТ імені Григорія Волинки

На думку вчених сучасні ігри можна умовно розподілити на три групи: 1. Ігри, що спрямовані на загальнофізичну підготовку учнів. 2. Ігри, що розвивають у старших підлітків прикладні та морально-вольові якості, необхідні для вдосконалення набутих навичок з обраних прикладних спеціальностей. 3. Ігри участь у яких вимагає від учнів різнобічної підготовки – засвоєння певних теоретичних знань, вироблення цілого комплексу фізичних, моральних та прикладних умінь і навичок [2; 3; 6].

Б. С. Кобзар вважає, щоб організувати ігрову діяльність школярів, слід дотримуватись таких вимог: 1. Зміст і методика проведення ігор повинні відповідати нормам моралі і моральності. 2. Кожна гра повинна носити виховний і освітній характер. 3. Всі ігри повинні сприяти укріпленню здоров’я учнів. 4. Ігри слід підбирати з урахуванням вікових, анатомофізіологічних і психологічних особливостей учнів. 5. Гра має бути цікавою й викликати інтерес у школярів до ігрової діяльності. 6. Ігри необхідно проводити планомірно, відбираючи види ігор в залежності від часу і місця їх проведення, а також від тих освітньо-виховних завдань, які можуть бути вирішенні за допомогою ігрової діяльності [4].

Уся ігрова діяльність носить творчий і пізнавальний характер. Під час підготовки й проведення ігор старші підлітки стикаються з певними труднощами, вчаться їх долати, набувають певних знань, умінь й навичок, досвід яких потім переноситься у життя. Ця практика є продуктивною й ефективною, оскільки розмови про почесний обов’язок перед Вітчизною, патріотизм, дружбу, взаємодопомогу, повагу до вчителів, вихователів та один до одного не завжди досягають своєї мети, а перенесені в ігрову ситуацію дають набагато більший виховний ефект.

Ефективними для виховання патріотизму є військово-спортивні ігри, які проводяться в умовах, що вимагають від старших підлітків проявлення винахідливості, кмітливості, спритності, витривалості, швидкості думки, творчого мислення. Під час проведення цих ігор учні мають швидко, без обдумування приймати самостійні рішення, правильно орієнтуватися в новій обстановці й бути готовим до непередбачуваних ситуацій, які можуть виникнути у процесі ігрової діяльності. Проводити такі ігри потрібно там, де є можливість використовувати природні й штучні перешкоди, створювати ситуації, що дозволяють проявляти відповідальність, дисциплінованість, мужність, упевненість, рішучість, сміливість, організованість та інші особистісні якості. Важливо також обмежувати часом виконання певного завдання, наприклад за декілька днів до початку змагань пошити прапор для урочистого їх відкриття. Це сприяє отриманню нових знань, формуванню умінь і навичок виконувати поставлені завдання, вихованню у старших підлітків патріотичних почуттів.

На початковій стадії в учнів 8-9 класів домінує інтерес до самого процесу занять у команді, гуртку чи спортивній секції. Тому заняття і тренування слід проводити так, що у свідомості учнів залишався глибокий слід, вони отримували задоволення й набували практичного досвіду. Це створює сприятливі умови для подолання труднощів в процесі виконання динамічних та статичних вправ. Прикладне значення фізичних вправ для підвищення ігрової діяльності роз’яснювалося вчителями фізичної культури на прикладах життя відомих гравців. Приведені приклади викликали в учнів бажання бути сильним, спритним, витривалим і розумним, допомагали зрозуміти, що набуті знання й навички знадобляться у повсякденному житті, а також для обрання майбутньої професії, служби в армії.

Наприклад, у провідних загальноосвітніх школах щороку організовуються змагання з волейболу на призи учасників Великої Вітчизняної війни. У процесі їх підготовки проводиться пошукова робота, організовуються зустрічі з ветеранами війни, родичами загиблих воїнів, походи до музею бойової слави та інші заходи. Учні також готують самостійно ігровий інвентар, м’ячі, сітку, прапорці для проведення змагань, займаються підготовкою до виносу на відкриття змагань державного прапора, музичного супроводу, гімну України, пристосування для підняття прапора, суддівства, перешикування команд перед змаганнями тощо. В обов’язки старших підлітків також входить організація відкриття й закриття змагань. Наприклад, під час проведення змагань з

236

Випуск 1

волейболу на призи учасників Великої Вітчизняної війни, під час перерв, між іграми розповідалося про досягнення і заслуги перед Вітчизною воїнів-визволителів, вони запрошувалися до відкриття й закриття змагань.

Така наполеглива виховна робота зі старшими підлітками приносить високі результати. Учні цієї школи є постійними учасниками, багаторазовими призерами й переможцями сільських, міських і обласних змагань з волейболу. За останні п’ять років вони були чотириразовими чемпіонами і лише один раз срібними призерами районних змагань. Завойовані кубки, медалі, вимпели, грамоти та інші нагороди зберігаються в кімнаті вчителів фізичної культури. Ці нагороди є найпочеснішими і найдорожчими для старших підлітків, оскільки в кожній з них вони залишали частину себе, виконуючи свій патріотичний обов’язок перед класом, школою і своїм селом.

Таким чином, цілеспрямована систематична робота учителів загальноосвітніх шкіл і всього учнівського колективу з виховання патріотизму в учнівської молоді, вагоме місце в якій займали спортивна ігрова діяльність та змагання, сприяла підвищенню якості навчального і виховного процесу.

Список використаних джерел:

1.Військово-патріотичне виховання в школі. Методичний лист. / В. Ф. Новосельський ; відпов. за випуск М. П. Козленко. – К. : Рад. школа, 1967. – 51 с.

2.Військово-патріотичне виховання допризовників : методичні рекомендації / укл. М. Д. Зубалій. – К. :

ІЗМН, 1998. – 60 с.

3.Зубалий Н. Д. Воспитание на традициях (Организация и проведения похода по местам революционной, боевой и трудовой славы комунистической партии и советского народа). – К. : Вища школа, 1983. – 95 с.

4.Кобзар Б. С. Виховання патріотизму і формування культури міжнаціональних відносин учнів шкілінтернатів : метод. рек. / Б. С. Кобзар та ін. – К. : ВІПОЛ, 1998. – 56 с.

5. Новосельський В. Ф. З досвіду військо-патріотичної роботи в школі : методичний лист

/ В. Ф. Новосельський. – К. : Рад. школа, 1970. – 72 с.

6.Шашло Т. М. Військово-патріотичне виховання шкільної молоді / Т. М. Шашло. – К. : Рад. школа, 1969. – 239 с.

7.

Фарфоровский В. Ф.

Патриотическое

и

интернациональное

воспитание

школьников

/В. Ф. Фарфоровский. – К. : Рад. школа, 1978. – 151 с.

A n n o t a t i o n

It is explained the content and methods of teenagers patriotic education in process of game activity in this

article.

Keywords: patriotic education, game activity, sport games, teenagers.

237

Науковий часопис СНТ імені Григорія Волинки

Проблемаформуванняпрофесійно- педагогічноїкомунікації

устудентівпедагогічнихвишів

УДК 159.942.5-053.67:17.022.1

Березніцька В. В., Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, Науковий керівник: Кучеренко Є. В., канд. психол. наук

ВПЛИВ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ НА ПОЯВУ ТА ПЕРЕЖИВАННЯ ДЕПРЕСИВНИХ СТАНІВ У ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ

У тезах проаналізовано проблему впливу ціннісних орієнтацій на появу та переживання депресивних станів у підлітковому віці, визначено особливості впливу ціннісних орієнтацій на депресивні стани на основі аналізу вітчизняних та зарубіжних досліджень.

Ключові слова: ціннісні орієнтації, особистісні цінності, депресивний стан.

Актуальність проблеми впливу ціннісних орієнтацій на появу та переживання депресивних станів у підлітковому віці визначається тим, що підлітковий вік є першим перехідним періодом від дитинства до зрілості. Якісні зміни, що відбуваються в інтелектуальній та емоційній сферах особистості підлітка породжують новий рівень його самосвідомості, потреби у самоствердженні, рівноправному і довірливому спілкуванні з ровесниками і дорослими. Інтенсивний статевий розвиток зумовлює виникнення статевого потягу і пов’язані з ним переживання й інтереси. Ціннісні переваги особистості, що з`являються в підлітковому віці визначають головні і відносно стійкі відносини людини до всіх основних сфер життя – до миру, до інших людей, до самого себе.

Проблему досліджували: Л. І. Божович, Л. С. Виготський, Ж. Піаже, С. Л. Рубінштейн. Ціннісні орієнтації – найважливіші елементи внутрішньої структури особистості,

закріплені життєвим досвідом індивіда, сукупністю його переживань і відмежовує значуще, істотне для даної людини від незначного та несуттєвого [1].

Сьогодні, в умовах відсутності чітко окреслених ціннісних орієнтирів, сучасне суспільство переживає духовну кризу, яка, в першу чергу, позначається на стані моральної свідомості молоді [4]. У процесі переходу від дитинства до юності особистість неодноразово зіштовхується із суперечливими тенденціями особистісного зростання, у процесі якого виникає потреба щодо визначення особистісних цінностей. Це – одна з найважливіших потреб особистості, і у підлітковому віці вона проявляється найяскравіше [3].

Внутрішня нестабільність та депресивність можуть бути викликані статевим дозріванням (пубертатом), адже цей період у підлітків проходить неоднаково: може спостерігатися незначна затримка фізичного розвитку, що викликає труднощі в адаптації до навколишнього світу та призводить до неврівноваженості, тривожного стану, закомплексованості, а як наслідок – до депресії.

238

Випуск 1

Депресивному станові сприяють фізичні і емоційні зміни у організмі підлітка, що породжує в нього відчуття невпевненості і страху. До того ж у юнацькі роки багато хто хворобливо переживає відсутність визнання з боку ровесників або нерозділену закоханість.

Важливо ще врахувати, що підлітки стикаються з різними колізіями життя уперше, їм ще не достає знань і досвіду. З-за цього багато хто з них але найчастіше при цьому не бажаючи просити про допомогу. Все це може створити сприятливу основу для депресії.

Упідлітковому віці також відбувається звільнення від батьківської опіки та встановлення нових відносин з однолітками.

Усвіті духовних цінностей підлітків також відбувся помітний злам. В їхній свідомості, моральних орієнтирах чітко проглядається як оновлення духовних сфер особистості на основі глибокого й диференційованого оволодіння загальнолюдськими цінностями, так і проникнення в підліткове середовище негативних тенденцій, наявних у суспільстві. Оцінити дану ситуацію однозначно навряд чи можливо. Очевидним у соціалізації сучасного підлітка є головне: іде процес відторгнення міфологізованих цінностей часу, що минув, і формування якісно оновленої свідомості. У зв’язку з цим постає питання про те, які ідеали необхідно презентувати підліткові.

Безпосередні причини тієї чи іншої поведінки підлітка нерозривно пов’язані з цілою низкою суперечностей суспільства, соціального середовища, мікросередовища й самої особистості. Суперечності й дестабілізуючі чинники, шо детермінують поведінку підлітка, виявляються в абсолютизації традиційної системи “Суспільство – діти”, тоді як сучасний етап соціалізації та соціального розвитку актуалізує потребу активізації через інституції виховання системи “Діти – суспільство”, яка дасть змогу екстраполювати динаміку ціннісних відносин і орієнтацій підлітків, що вже проявилася, на майбутнє й передбачити таким шляхом можливі перманентні перетворення[4].

Виходячи з вищевикладеного, можна зробити наступні висновки.

Формування системи ціннісних орієнтацій особистості є для різних дослідників предметом пильної уваги і різнопланового вивчення. Дослідження подібних питань особливого значення набуває в підлітковому віці, оскільки саме з цим періодом онтогенезу пов’язаний той рівень розвитку ціннісних орієнтацій, який забезпечує їх функціонування як особливої системи, яка надає визначальний вплив на спрямованість особистості, її активну соціальну позицію.

Від того, які цінності будуть сформовані у підлітків сьогодні, від того, наскільки, вони будуть готові до нового типу соціальних відносин, залежать шлях і перспективи розвитку нашого суспільства.

Список використаних джерел:

1. Голуб А. М. Формування ціннісних орієнтацій молоді в процесі дозвільної діяльності / А. М. Голуб

// Сацияльна-педагагічная робота. – 2009. – № 4. – С. 53-57.

2.Журавльов Д. Причини депресії в школі / Д. Журавльов // Народна освіта. – 2002. – № 6. – С. 182.

3.Кон І. С. Психологія юнацького віку: (Проблеми формування особистості) : учеб. посібник для студентів пед. ін-тів. / І. С. Кон. – М. : Просвещение, 1979. – 175 с.

4.Мудрик А. В. Соціальна педагогіка / А. В. Мудрик. – М., 2005.

5. Програма психопрофілактичної допомоги підліткам у депресивному стані // Психолог. – 2009. –

№ 31-32.

6.Фельдштенйн Д. І. Психологія становлення особистості / Д. І. Фельдштенйн. – М., 1994.

A n n o t a t i o n

In the theses the problem of value orientations influence the emergence and feelings of depression in adolescence The influence of value orientations for depression based on an analysis of domestic and foreign studies.

Keywords: values, personal values, depression.

239

Науковий часопис СНТ імені Григорія Волинки

УДК 161.225.23-053.67:303.725.36

Фурсенко А. С., Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, Науковий керівник: Кучеренко Є. В., канд. психол. наук

ОСОБЛИВОСТІ СПІЛКУВАННЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ У КІБЕР-СПІЛЬНОТАХ

У тезах проаналізовано проблему спілкування старшокласників у кібер-спільнотах, визначено позитивні та негативні аспекти такої комунікації у мережевому просторі на основі аналізу вітчизняних та зарубіжних досліджень.

Ключові слова: кібер-спільноти, Інтернет, Інтернет-адикція, віртуальна реальність, мережеве спілкування, розвиток особистості старшокласника.

Актуальність теми дослідження зумовлена тим, що останні два десятиріччя ознаменувалися повсюдним поширенням Інтернету як у професійному, так і в повсякденному житті мільйонів людей. Різке збільшення кількості користувачів перетворило Інтернет із системи зберігання й передачі надвеликих обсягів інформації у новий вимір соціальної реальності і сферу соціально – психологічної активності.

Віртуальне спілкування багато в чому повторює реальне, однак воно відбувається в особливому просторі – віртуальній реальності, зі специфічними утвореннями, з властивим лише йому видом спілкування.

Багато користувачів мережі, а в нашому випадку старшокласники, перебуваючи в Інтернеті, починають відчувати азарт. Бажання завести якомога більше знайомих або завантажити більше цікавої інформації змушує їх перебувати у віртуальному просторі майже весь вільний час. Без великого перебільшення можна сказати, що людина зрослася зі створеним нею техногенним середовищем. Тому досить важливим є дослідження особливостей цієї взаємодії, що й зумовило актуальність даної теми.

Нині відомо чимало психологічних досліджень Інтернет – активності, здійснених за

кордоном (К. Янґ,

А. Ґолдберґ, Д. Ґрінфілд, Дж. Сулер, Р. Девіс, М. Орзак,

М. Ґріффітс,

А. Войскунський, А. Єгоров,

Н. Кузнєцова, А. Андрєєв, А. Анциборов, В. Астафєв, В. Бурова,

Л. Пережогін), а

останнім

часом і в Україні (Т. Карабін, О. Петрунько,

В. Посохова,

А. Церковний). Однак на сьогоднішній день є ще доволі мало відомостей про особливості самооцінки старшокласників схильних до спілкування у кібер-спільнотах. Саме самооцінка старшокласників, схильних до спілкування у кібер-просторах є предметом нашого дослідження, однак в цій статті ми говоримо про поняття такого спілкування.

У контексті фундаментальних психологічних досліджень Інтернету науковці звертаються до різноманітних його аспектів, але загалом виділяють два класи проблем [3]:

психологічні дослідження в Інтернеті;

Інтернет як новий об’єкт психологічних досліджень.

Перший клас проблем пов’язаний безпосередньо з аспектами психології особистості та соціальної психології. Тут існує ціла низка досліджень, зокрема:

проблема мережевої ідентичності (віртуальна особистість, online персона);

особливості мережевого спілкування;

вивчення групової динаміки в Інтернеті;

розвиток особистості в мережі Інтернету;

вивчення Інтернету як поглинача часу;

аналіз гендерних особливостей online поведінки;

розробка етичних принципів використання Інтернету.

240

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]