Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PEDAGOGIKA.docx
Скачиваний:
115
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
207.46 Кб
Скачать

8.Що таке конфлікт у вихованні?Охарактерезувати структуру,визначити типи конфліктних ситуацій.Стилі поведінки у конфлікті.

Конфлікт — форма соціальної взаємодії між двома чи більш суб'єктами (суб'єкти можуть бути представлені індивідом/групою/самим собою — у випадку внутрішнього конфлікту), що виникає через розбіжність бажань, інтересів, чи цінностей сприйняття.Говорячи інакше, конфлікт — ситуація, коли два чи більш суб'єкти взаємодіє таким чином, що крок вперед у задоволенні інтересів, сприйняття, чи цінностей бажань одного з них означає крок назад для іншого чи інших.

Виділяють чотири види конфліктів:

внутріособистісний, що відбиває боротьбу приблизно рівних по силі мотивів, потягів, інтересів особистості;

міжособистісний, що характеризується тим, що діючі обличчя прагнуть реалізувати у своїй життєдіяльності взаємовиключні цілі;

міжгруповий, що відрізняється тим, що конфліктуючими сторонами виступають соціальні угруповання, що переслідують несумісні цілі і перешкоджають один одному на шляху їхнього здійснення;

індивідуально-груповий  виникає у випадку невідповідності поводження особистості груповим нормам і чеканням.

9.Вказати і пояснити основні фунції процесу навчання.

Процес – сукупність послідовних дій для досягнення будь-якого результату. Процес навчання – поняття, що відображає суттєві ознаки навчання і характеризує його модель (внутрішню будову). Навчальний процес – поняття, що відображає узагальнені відмінності (час, конкретні умови) в протіканні навчання в різних типах освітніх установ. Виходячи із загальної мети школи, процес навчання повинен здійснювати три функції – освітню, виховну і розвивальну. Це умовний поділ, бо навчальний процес не обмежується формуванням знань, умінь і навичок. Він передбачає також процеси виховання, формування світогляду, розвитку особистості, набуття освіти. Виділення функцій необхідно для забезпечення ефективності практичної діяльності вчителя, особливо під час планування завдань уроку. – Освітня функція передбачає засвоєння наукових знань, формування вмінь і навичок. Наукові знання вміщують в себе факти, поняття, закони, закономірності, теорії, відображають узагальнену картину світу. – Виховна функція передбачає формування світогляду, моральних, трудових, естетичних, етичних уявлень, поглядів, переконань, систему ідеалів. Виховна функція витікає із самого змісту і методів навчання, специфіки організації спілкування вчителя з дітьми. Об’єктивно навчання не може не виховувати певних поглядів і переконань. – Розвивальна функція передбачає окрім формування знань і спеціальних умінь здійснення спеціальної роботи із загального розвитку учнів, їх мислення, волі, емоцій, навчальних інтересів і здібностей. Наприклад, для інтенсивного розвитку мислення в процесі навчання необхідно забезпечити викладання на високому рівні утруднення, в швидкому темпі, забезпечити усвідомлення учнями своїх навчальних дій. Основні функції між собою взаємопов’язані і реалізуються на практиці: 1) комплексом завдань уроку (освіти, виховання і розвитку); 2) змістом діяльності вчителя й учнів; 3) різноманітністю методів, форм і засобів навчання; 4) оцінкою-аналізом під час контролю всіх результатів навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]