Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obraz_mistets_vidpovidi.docx
Скачиваний:
463
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
98.93 Кб
Скачать

34. Методика навчання декоративного ліплення в старших групах дит. Садка.

Діти старшого дошкільного віку виконують більш творчі і витончені роботи. Наприклад: цукерниця-кошик, сільничка-качечка, подарункова скринька….) Перед таким заняттям педагог розглядає разом з дітьми кілька варіантів таких предметів, організує ігри для розвитку творчої уяви і фантазії, пропонує зробити ескіз малюнок майбутнього виробу і заохочує до втілення задуму, реалізації творчого проекту. ст.290

35. Розвиток у дітей здібностей до сприймання краси в різних її формах як передумова образотворчої діяльності.

Образотворча діяльність має важливе значення длявсебічного розвитку особистості. У процесі створення зображення в дитини формуються спостережливість, естетичне сприйняття, художній смак, творчі здібності. Образотворча діяльність надає можливість доступними засобами висловити емоційний стан дитини, її ставлення до навколишнього світу, вміння самостійно створювати прекрасне, а також бачити його у творах мистецтва.

Сприятливий розвиток дитячої творчості залежить від правильного керівництва з боку дорослих. Великого значення в організації образотворчої діяльності дітей набуває вміння вихователя пов'язати особливості створення художнього образу в мистецтві з власне художньою діяльністю дітей; адаптувати виразні засоби мистецтва живопису, графіки в такий вид образотворчої діяльності, як малювання; виразні засоби скульптури – в ліплення; вчити дітей створювати декоративні роботи за мотивами народного декоративно-ужиткового мистецтва, використовувати елементи конструкторських рішень архітектури у конструктивнійтворчості дітей.

Найважливішою умовою розкриття творчої активності дітей є створення загальної атмосфери доброзичливості, свободи, можливості досягти успіху для кожної дитини. Таке завдання вимагає особливої уваги. Під час виконання дітьми завдань їм необхідно надавати допомогу. Слід намагатися організувати спілкування таким чином, щоб кожна дитина могла відкрито радіти результатам як власної, так і спільноїтворчості.

У процесі зображувальної діяльності забезпечується всебічне виховання дошкільників: сенсорне, розумове, естетичне, моральне, трудове.

Зображувальна діяльність тісно пов’язана з сенсорнимвихованням. Безпосереднє, чуттєве знайомство з предметами та явищами, з їхніми властивостями та якостями складають лінію сенсорного виховання.

Зображувальна діяльність – це специфічне образне пізнання дійсності. Для того щоб намалювати, зліпити будь-який предмет, попередньо потрібно добре з ним ознайомитись. Формування уявлень про предмети потребує засвоєння знань про їхні властивості та якості, форму, колір, величину, положення в просторі. Діти знаходять ці якості, порівнюють предмети, знаходять схожість та відмінність, тобто виконують розумові дії. Таким чином, зображувальна діяльність сприяє сенсорному вихованню, розвитку наочно-образного мислення.

36. Завдання, зміст і методика навчання декоративного малювання в дошкільному навчальному закладі.

ДЕКОРАТИВНЕ малювання в дошкільному закладі - це малювання різних орнаментів за допомогою гуашевих фарб на площині паперу та обємних виробах з глини, пап’є-маше. Над декоративним малюванням працювали такі вчені Л.Я.Скіданова, Л.І.Сірченко. Знайомлячи дітей з творами декоративного мистецтва вихователь повинен виховувати у дітей відчуття любові до країни, повагу до праці. Заняття з декоративного малювання розпочинається з середньої групи, хоча є аспекти цього виду діяльності в молодшій групі. Завдання які стоять перед декоративним малюванням для всіх вікових груп: 1)Розвивати естетичне сприйняття при безпосередньому ознайомленні з творами декоративно-прикладного мистецтва. 2)Вчити розуміти значення і красу декоративного мистецтва. 3)Вчити гармонійно поєднювати кольори та їх відтінки. 4)Оволодіти технічними прийомами декоративного малювання. 5)Вчити виконувати колективні роботи, складати панно з окремих декоративних візерунків за мотивами українського декоративного мистецтва. На заняттях з малювання використовують такі матеріали як: папір, кольорові олівці, пензлик, акварельні і гуашеві фарби. Гуашеві фарби використовуються для декоративного малювання а також для предметного в молодшому дошкільному віці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]