Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obraz_mistets_vidpovidi.docx
Скачиваний:
463
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
98.93 Кб
Скачать

28. Жанр живопису натюрморт. Використання творів цього жанру на заняттях з образотворчого мистецтва в дитячому садку.

НАТЮРМОТР – жанр, в якому художник виражає своє ставлення до дійсності через зображення предметів, котрі він поєднує спочатку в натурі, а потім на полотні смисловими та естетичними зв’язками. Головний зміст картин – це предмети (посуд, букети, квіти, овочі).

Головна функція цього жанру – надати незмінності мінливому, закріпити нестійку красу.

Художники: А. Єрдемі, Манайло….

29. Мистецтво українських писанок. Використання творів цього мистецтва в образотворчій діяльності дітей дошкільного віку.

Писанки – символ України, душа укр.. народу, праматір народного декоративно – ужиткового мистецтва. Писанку розписують по всій території України і кожен регіон має свої особливості декорування. В історії виникнення писанки модна виділити два етапи: дохристиянський з першим її розквітом та християнський з піднесеною надприродною інтерпретацією символіки.

Відомо декілька видів декорування яєць: крашанки(фарбування в один колір), крапанки (зозулині яйця, мальовнича композиція з різнокольорових цяточок), дряпанки (голкою або іншим гострим предметом видряпано орнамент), мальованки ( яйця, розмальовані пензликом), писанки (яйця, розписані воском за допомогою писачка- тоненької металевої трубочки).

Писанки з рослинним орнаментом поширенні на Чернігівщині, Полтавщині, Поділлі, Львівщині.

Писанки Київщини жовто – ясно – зелено – червоні. Орнамент рослинний та геометричний.

Писачки виготовляють самі писанкарі.

Заняття з образотворчого мистецтва мають важливе естетичне виховне значення для дітей. При залученні їх до образотворчого мистецтва розвиваються естетичні смаки і можливості. Цьому слід приділити більш уваги. Потрібно тактично пропонувати допомогу дитині, підтримувати її зацікавленість, заохочувати.

30. Петриківський декоративний розпис. Використання його творів на заняттях з образ. мистецтва в дитячому садку.

Петриківський розпис – народний художній промисел, який спеціалізується на виготовленні декоративних предметів: шкатулки, тарелі, іграшки, скриньки, писанки та ін, що відзначаються своєю технологією.

Т.Пата, Н.Білокінь, Я. Пилипенко, Н.Тимошенко, В.Соколенко у різні роки демонстрували зразки еволюції розпису та збереження стародавніх традицій кольору, мотивів, техніки, обладнання.

Петріківськи майстри чудово володіють різними прийомами – письмо – акварель, яєчна темпера, олія. Розпис виконують пензлем з котячої шерсті, очеретинкою, трісочкою, пучками пальців. Колорит будується на градаціях трьох кольорів: червоного, жовтого, жовто-зеленого, синього на чорному тлі. Головні орнаментальні мотиви – рослинні( цибулька, мальва, жоржини, розгалужене листя, травичка). Усі зображення виконуються невеликою кількістю мазків(зернятко, гребінчик, горішок).

31. Завдання, зміст і методика навчання ліплення в молодших групах дитячого садка.

- Розвиток емоційного сприймання предметів народної пластики, скульптури малих форм, скульптурних іграшок;

- Пізнання властивостей та зображувальних можливостей матеріалів для ліплення (глини, тіста, піску та ін..) через експериментування, практично – ігрові дії, спостереження;

- стимулювання інтересу до опанування процесу ліплення як цікавої діяльності, що дає можливість ліпити форми, з якими можна гратися, конструювати, змінювати, робити по-новому;

- стимулювання виявів ігрової та моральної мотивації ліплення;

- сприяння опанування нескладних прийомів ліплення: нанесення слідів пальцями і паличками на поверхню глини або тіста, вирізання формочками із розкоченої глини, розкочування прямими рухами рук, зкочування коловими, розплющування, згинання видовжених форм у кільце, защипування, витягування;

- зацікавлення ініціативи, кмітливості дітей в пошуку нових образів, маленьких творчих відкриттів, власних задумів;

- розвиток перцептивних дій, тактильних відчуттів, окоміру, дрібної мускулатури пальців рук, естетичних почуттів, образної памяті, уяви;

- виховання допитливості, зосередженості, самостійності, витримки, охайності.

В освітній роботі з дітьми особлива увага приділяється маніпулюванню,експериментуванню, дослідженню властивостей глини, тіста, пластиліну.

Спочатку діти виготовляють з готових рельєфних стрічок кола, квадрати, прямокутники з глини або тіста, за допомогою формочок, кришечок, трубочок,пасочок вирізають ґудзики, намистинки, печиво, кришечки.

Наступним етапом буде зображення кулястої форми скочування коловими рухами рук.

Заохочуючи дітей до експериментування з формами, які вони вміють робити (циліндр і куля), можна дати їм поняття про створення нових образів способом видозмінювання.

Поступово діти переходять до ліплення іграшок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]