Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
36.79 Кб
Скачать

3.Актуальні профорієнтаційні діагностичні методики

1)Методика «диференціально-діагностичний опитувальник» (ДДО) Е.А.Клімова

Диференціально-діагностичний опитувальник Клімова направлений на діагностику схильностей до професійних знань, містить 20 пар тверджень. Інтереси і схильності людини — важливі чинники, які необхідно враховувати при виборі професії. Схильність відображає позитивне внутрішньо мотивоване відношення (потяг, інтерес і ін.) до якого-небудь заняття.

2)Анкета виявлення інтересів що вчаться (автор Е. І. Сибіль, модифікація методики Голомштока)

"Карта інтересів" А.Е.Голомштока, модифікація Г.В.Резапкиной. Методика використовується в цілях профорієнтації і при прийомі на роботу. Може застосовуватися для обстеження як підлітків, так і дорослих.

3)Типологічний опитувальник Дж. Холланда (1 варіант)

Методика є прикладом суб'єктивного типологічного підходу до вивчення особистості. Розробник тесту - Дж. Холланд. Кожному типові особистості відповідає 14 різних професій.

4)Типологічний опитувальник Дж. Холланда (2-й варіант)

Кожен тип особистості характеризується певними особливостями темпераменту, характеру і так далі. У зв'язку з цим, певному психологічному типові особистості відповідають професії, в яких особистість може досягти найбільших успіхів.

5)Опитувальник професійних схильностей Л.Йовайши

Для вивчення професійних інтересів і схильностей може бути запропонована модифікована методика литовського психолога Л.А. Йовайши. Дана методика застосовується для оцінки схильностей учнів до різних сфер професійної діяльност

4.Висновок

Об’єктивна ситуація, що вимагає від випускника середньої школи обрати свою майбутню професію, взаємодіє із суб’єктивними умовами вибору професії, актуалізує цілі та психологічні бар’єри на шляху до їх досягнення. Починається формування готовності особистості до вибору професії. Важливо, що чим вищим є ступінь усвідомлення особистістю свого покликання, тим ефективніше відбувається формування готовності. Найбільш відповідальний момент самовизначення поєднується із ситуацією ухвалення рішення про вибір професії. Кожний із названих проявів особистості , у свою чергу, має складну структуру і взаємодіє з багатьма іншими психологічними явищами. Гармонізація взаємозв’язку усіх проявів особистості, що стосуються вибору професії , є важливою умовою досягнення успіху в підготовці молодої людини до вибору професійно-трудової діяльності.

5. Література

Савчин М. В., Василенко Л. П –« Вікова психологія» 2005р.

Клімов Є.А. – « Психолого-педагогічні проблеми професійної консультації» 1986р.

Климов Е.А. – «Психология персонала» 1996 г.

Чистякова С. Н., Захаров Н. К. –« Профессиональная ориентация школьников: Организация и управление» 1987г.

12